«Να σας πούμε μια ιστορία; »της Αναστασίας Μπουχορίκου

 

λέσχη ανάγνωσης

Την πρώτη της συνάντηση πραγματοποίησε η λέσχη ανάγνωσης του 2ου Γ.Ε.Λ. Ωραιοκάστρου.
Στην αρχή της φετινής χρονιάς δημιουργήθηκε με την εποπτεία καθηγητριών του Λυκείου η λέσχη ανάγνωσης και το πρώτο βιβλίο που επιλέχθηκε ήταν το «Εν ονόματι» του Αντώνη Σαμαράκη.

Το μυθιστόρημα πραγματεύεται την ιστορία του Δημήτρη, ενός εφήβου που αποφασίζει μια νύχτα να γράψει μια ακίνδυνη για εκείνον προκήρυξη για να εκφράσει με αυτόν τον τρόπο τις ανησυχίες και τις σκέψεις του.Ο Δημήτρης ζει με την οικογένεια του και την αγαπημένη του σκυλίτσα στην επαρχία, αρκετά κοντά στην πρωτεύουσα. Η καθημερινότητά του ήρεμη. Έχει αγαπητούς φίλους, είναι κοντά στη φύση και βιώνει το όμορφο συναίσθημα του έρωτα με σύντροφο την Κατερίνα του. Ποιος δε θα ήθελε μια τέτοια ζωή, ε; Ο Δημήτρης έχει την τέλεια ζωή. Τότε γιατί έγραψε αυτή την προκήρυξη; Αποζητούσε προσοχή; Όχι. Ο Δημήτρης είχε απλά το εξής «ελάττωμα», ένιωθε. Αφουγκραζόταν τον κόσμο γύρω του και είχε την ανάγκη να μην σωπάσει αλλά να επαναστατήσει.
Στην πρώτη μας συνάντηση λοιπόν ανταλλάξαμε τις απόψεις μας για το πολύ όμορφο και επαναστατικό αυτό μυθιστόρημα. Ο προβληματισμός μας μετά την ανάγνωση ήταν εμφανής διότι ταυτιστήκαμε με την ιστορία του Δημήτρη και όλοι νιώσαμε την αδικία που ο ίδιος ένιωθε. Όλοι νιώσαμε την απέχθεια για τα εν ονόματι που καθημερινά κατακλύζουν τις πράξεις μας. Οι πράξεις μας έχουν ένα σκοπό, μα ποιος καθορίζει εάν ο σκοπός αυτός είναι ηθικός; Πώς δικαιολογούνται οι πράξεις μας; Ίσως από πολλά εν ονόματι. Εν ονόματι της θρησκείας, του έθνους, της οικογένειας. Παντού αυτά τα εν ονόματι.
Ο Σαμαράκης μέσω του Δημήτρη μας έδωσε λοιπόν ένα ηχηρό μήνυμα. Ο Δημήτρης ήταν νέος όμως είδε την αδικία στον κόσμο και έκανε κάτι για αυτό. Κάπου στο βιβλίο ο Δημήτρης έχει μία συζήτηση με τον εαυτό του:

-Ή θα διαλέξεις τη σιωπή για να μη χάσεις τη βολή σου, την ησυχία σου, ή θα αντιδράσεις, θα αντισταθείς, θα αγωνιστείς σε όλα αυτά τα αποτρόπαια, τα εφιαλτικά που γίνονται για σένα, υποτίθεται, αλλά χωρίς εσένα.–Θα μιλήσω. Η σιωπή είναι φυγή, λιποταξία.
–Καλά πάμε. Η σιωπή, η αδιαφορία, η απάθεια αντίκρυ στη θέα του κόσμου μας δεν ταιριάζει σ’ ένα παιδί, σ’έναν νέο όπως εσύ.
–Θα διαλέξω την ελευθερία να πω όχι, αρνούμαι θα πω σ’ αυτήν την απάνθρωπη ανθρωπότητα.
Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράκης σε συνέντευξή του είχε δηλώσει πως το μόνο εν ονόματι στο οποίο πιστεύει είναι «Στο «Eν Oνόματι» του έρωτα. O έρωτας, καλή μου, και ο θάνατος είναι οι μόνες δημοκρατικές διαδικασίες που μας έχουνε απομείνει.»

9786180106282
Ας σκεφτούμε και εμείς λοιπόν σε τι αξίζει να πιστεύουμε και για ποιον, για τι αξίζει να πολεμάμε.

Σειρά τώρα έχει το αστυνομικό μυθιστόρημα του A. Conan Doyle «Το σημάδι των τεσσάρων» με τον γνωστό και πολυαγαπημένο Sherlock Holmes. Μέχρι την επόμενη φορά διαβάστε και εσείς, γιατί κάθε βιβλίο είναι μια καινούργια εμπειρία!

 

Σχολιάστε

Top