Πως θα κρατήσουμε τα πολύ μικρά παιδιά ασφαλή στο διαδίκτυο line

Τα παιδιά αγαπούν τη χρήση της τεχνολογίας και μαθαίνουν να περιηγούνται σε ιστοσελίδες, ηλεκτρονικά παιχνίδια και κονσόλες, καθώς και στην τεχνολογία οθόνης αφής, όπως iPads και smartphones από όλο και νεαρότερες ηλικίες.
Πρόσφατη έρευνα της Ofcom έδειξε ότι το 94% των παιδιών 5-15 ετών ζουν σε νοικοκυριά με πρόσβαση στο διαδίκτυο και πάνω από το ένα τρίτο του συνόλου των παιδιών 3-4 ετών έχουν πλέον πρόσβαση στο διαδίκτυο στα σπίτια τους. Γνωρίζουμε πλέον ότι τα παιδιά χρειάζονται την υποστήριξη ενός ενήλικα κατά τη χρήση του ψηφιακού περιβάλλοντος έτσι ώστε να εκμεταλλευτούν θετικά τη χρήση του διαδικτύου.
Αυτές οι οκτώ συχνές ερωτήσεις θα σας δώσουν χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές που μπορείτε να εφαρμόσετε στο σπίτι, για να κρατήσετε τα μικρότερα παιδιά ασφαλή στο διαδίκτυο.

Από που ξεκινάω;

Ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσετε την οικογένειά σας ασφαλή στο διαδίκτυο είναι να χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο μαζί με τα παιδιά σας. Το κλειδί είναι η ενεργός συμμετοχή σας και οι συζητήσεις με τα παιδιά σας. Να είστε θετικοί και να αποδεχτείτε τις τεχνολογίες που απολαμβάνουν τα μικρά παιδιά. Ακόμα, αναζητήστε οικογενειακές δραστηριότητες ή παιχνίδια. Αφιερώστε χρόνο για να εξερευνήσετε τα παιχνίδια και τις υπηρεσίες που τα παιδιά σας χρησιμοποιούν, ή θέλουν να χρησιμοποιήσουν, και ψάξτε για τις ρυθμίσεις ασφάλειας που μπορεί να είναι διαθέσιμες. Αυτό θα σας δώσει μια καλύτερη εικόνα των διαφορετικών τρόπων με τους οποίους τα παιδιά εμπλέκονται με την τεχνολογία, και θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε πιο σίγουροι.

Πρέπει να θέσω κανόνες;

Με τον ίδιο τρόπο που έχετε ορίσει κανόνες για τους περισσότερους τομείς της ζωής των παιδιών σας, καθορίστε τις προσδοκίες σας σχετικά με τις διαδικτυακές τους δραστηριότητες. Η δημιουργία μιας οικογενειακής συμφωνίας είναι ένα χρήσιμο βήμα, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει το χρόνο που δαπανάται σε απευθείας σύνδεση, τις τοποθεσίες που μπορεί κανείς να επισκεφθεί, και τη συμπεριφορά που αναμένεται να έχει όντας στο διαδίκτυο. Θυμηθείτε, αυτό που είναι σωστό και λάθος στην καθημερινότητα των παιδιών, είναι επίσης σωστό και λάθος και στο διαδίκτυο. Είναι καλή ιδέα να συμφωνήσετε σε αυτούς τους κανόνες από την αρχή, έτσι ώστε τα παιδιά σας να γνωρίζουν ξεκάθαρα ποια είναι τα όρια.

Πως μπορώ να επιβλέπω το παιδί μου;

Η τοποθέτηση του υπολογιστή ή το laptop σε ένα εμφανές μέρος του σπιτιού π.χ. στο σαλόνι ή την κουζίνα είναι απαραίτητη. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να συμμετέχετε πιο ενεργά στην όλη διαδικασία χρήσης της τεχνολογίας από το παιδί. Αλλά θυμηθείτε, η πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορεί να γίνει από παντού χάρη σε μια σειρά φορητών συσκευών όπως για παράδειγμα smartphones, iPod, κονσόλες παιχνιδιών και tablets .

Πότε η χρήση του διαδικτύου θεωρείται υπερβολική;

Τα παιδιά συνήθως είναι ενθουσιώδεις χρήστες της τεχνολογίας. Η πρόκληση είναι να αξιοποιήσουν αυτό τον ενθουσιασμό και να εξασφαλίσουν μια ισορροπία, έτσι ώστε η χρήση της τεχνολογίας να μην επηρεάσει αρνητικά άλλους σημαντικούς τομείς της ζωής τους. Κάποιες στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του χρόνου στο διαδίκτυο περιλαμβάνουν τις ρυθμίσεις γονικού ελέγχου μέσω των οποίων μπορείτε να περιορίσετε το χρόνο χρήσης του διαδικτύου από το παιδί, η αφαίρεση των φορητών συσκευών από το υπνοδωμάτιο του παιδιού τη νύχτα και φυσικά μια συμφωνία μαζί του για το πόσο χρόνο καθημερινά ή εβδομαδιαία θα ασχολείται με το διαδίκτυο.

ΤΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΝΑ ΔΩΣΩ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ

Η εκπαίδευση είναι το καλύτερο εφόδιο που μπορεί να έχει ένα παιδί. Έτσι συζητείστε με το παιδί σας τη σημασία του να εμπιστευτεί σε κάποιον μεγαλύτερο αν κάτι ή κάποιος στο διαδίκτυο το αναστάτωσε. Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει ότι μπορεί να έρθει και να σας εμπιστευτεί οτιδήποτε το απασχολεί χωρίς να φοβάται ή να ντρέπεται. Επίσης συμβουλέψτε το να βγει από τη σελίδα το περιεχόμενο της οποίας το ενόχλησε, να κλείσει την οθόνη και τον υπολογιστή.

Οι μικρότερης ηλικίας χρήστες μπορεί να αποσπαστούν από διαφημίσεις και αναδυόμενα παράθυρα και με ένα λάθος πάτημα ενός συνδέσμου να βρεθούν σε ένα διαδικτυακό περιβάλλον ακατάλληλο για την ηλικία τους. Με το να προσθέσετε τα site που επισκέπτονται συχνότερα στη «λίστα αγαπημένων» μειώνετε αυτήν την πιθανότητα.

Eίναι επίσης σημαντικό να συνειδητοποιήσει το παιδί σας ότι οι υπόλοιποι χρήστες μπορεί να μην είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι είναι και ότι δεν πρέπει να εμπιστεύεται σε κανέναν τα προσωπικά του στοιχεία. Ενθαρρύνετέ το να χρησιμοποιεί ψευδώνυμα.

http://saferinternet4kids.gr

Σχολιάστε

Top