ΣΈΡΡΕΣ ~ Ο τόπος μας

Ο νομός Σερρών με συνολική έκταση 3.967,km2 και πληθυσμό 58.287 (σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού το 2011)  βρίσκεται στην κεντρική Μακεδονία στα σύνορα με την Βουλγαρία. Ο πανέμορφος αυτός νομός είναι πλούσιος σε φυσικές ομορφιές (λίμνες, δάση, ποτάμια, βουνά). Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν ο ποταμός Στρυμόνας και η λίμνη Κερκίνη. Ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός των χωριών εντός του νομού.

Σημαντική είναι και η ιστορία του τόπου μας. Η αρχαία πόλη, μνημονεύεται για πρώτη φορά από τον Ηρόδοτο με το όνομα Σίρις, ωστόσο η ίδρυσή της φαίνεται πως ανάγεται τουλάχιστον στις αρχές της 2ης π.Χ. χιλιετίας, έχοντας δηλαδή επιδείξει μια μακραίωνη ιστορία τεσσάρων χιλιετιών. Ο νομός Σερρών, που εκτείνεται στην κοιλάδα του κάτω ρου του Στρυμόνα, κατοικήθηκε από τα προϊστορικά ακόμη χρόνια από διάφορους πληθυσμούς. Οι Σέρρες όπως και όλη η υπόλοιπη Ελλάδα τέθηκε υπό τον τουρκικό ζυγό το 1383 έως το 1913 σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα η οποία απελευθερώθηκε το 1821.

Εικόνα70

Σε περίπτωση που κάποιος επισκεφθεί τον νομό Σερρών, πολλά είναι τα αξιοθέατα που μπορεί να θαυμάσει. Πρώτα απ’ όλα το Οχυρό του Ρούπελ αποτελεί ένα αρκετά αξιοθαύμαστο μνημείο για τον νομό μας. Το οχυρό Ρούπελ αποτελεί αμυντικό συγκρότημα κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, που τα παλιά χρόνια αποκαλούνταν «Γραμμή Μεταξά». Η έκταση των στοών του οχυρού Ρούπελ είναι 4.251 μέτρα. Ένα ακόμη γραφικό τεχνητό αξιοθέατο του νομού μας αποτελεί η λίμνη Κερκίνη. Η λίμνη αυτή είναι τεχνητή και σχηματίστηκε το 1932 με την δημιουργία ενός φράγματος στον ποταμό Στρυμόνα. Η έκταση της Κερκίνης ποικίλει από 54.250 έως 72.110 στρέμματα αναλόγως την εποχή, ενώ παράλληλα φιλοξενεί διάφορα είδη χλωρίδας και πανίδας.

Εικόνα80

Τέλος, το σπήλαιο της Αλιστράτης είναι ένα υπόγειο σπήλαιο, το οποίο είναι επισκέψιμο από το 1998. Ποικίλει σε διάφορα είδη σταλαχτιτών και σταλαγμιτών, ενώ είναι ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα του νομού Σερρών.

Εικόνα90

Αστέριος Καρακουλάκης -  Γιώργος Μάρκου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης