Στις 31-3-2025 είχαμε μια πολύ όμορφη και χαρούμενη τηλεσυνάντηση μαθητών γεμάτη χορό!
Μαθητές από την Ιταλία, την Πολωνία και την Ελλάδα χόρεψαν τους χορούς των χωρών τους.
Όλοι ήταν τόσο ενθουσιασμένοι που κλείσαμε το επόμενο ραντεβού!!
Με μεγάλη χαρά, τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί από τρία σχολεία – το 7ο Δημοτικό Σχολείο Κορδελιού Θεσσαλονίκης, το 4ο Δημοτικό Σχολείο Αριδαίας και το Szkoła Podstawowa nr 1 w Bolesławcu Poland – πραγματοποιήσαμε μια διαδικτυακή συνάντηση γεμάτη μουσική και χορό!
Το 7ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και η εκπαιδευτικός κ. Ντίνα Σπανού παρουσίασαν τον παραδοσιακό χορό «Συρτό στα 3″, δίνοντας στους μαθητές την ευκαιρία να μάθουν τα βασικά βήματα και να χορέψουν όλοι μαζί, από απόσταση αλλά με κοινό ρυθμό!
Το eTwinning συνεχίζει να ενώνει σχολεία, μαθητές και πολιτισμούς μέσα από τη συνεργασία και τη χαρά της μάθησης!
Υποδεχτήκαμε στο σχολείο μας τον κύριο Σάββα Ιωάννου, πατέρα του μαθητή Δ.Ι. της Α’ τάξης, ο οποίος είναι μουσικός και μας παρουσίασε μια σειρά από παραδοσιακά μουσικά όργανα, όπως το κλαρίνο, την τρομπέτα, το τρομπόνι, το σαξόφωνο, το τύμπανο και το νταούλι.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από κοντά τους μοναδικούς ήχους αυτών των οργάνων, να μάθουν για την ιστορία τους και, το πιο συναρπαστικό, να δοκιμάσουν να παίξουν οι ίδιοι! Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το νταούλι, με τον δυναμικό του ήχο, αλλά και το κλαρίνο, που μάγεψε με τη μελωδικότητά του.
Η μέρα μας ολοκληρώθηκε με τον πιο όμορφο τρόπο! Όλοι μαζί, πιασμένοι χέρι-χέρι, χορέψαμε και τραγουδήσαμε με ενθουσιασμό!
Ετοιμάσαμε ένα βιντεάκι με τις δραστηριότητες μας!
Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Σάββα Ιωάννου για τη ξεχωριστή εμπειρία και χαρά που μας έδωσε να έρθουμε πιο κοντά στη μουσική παράδοση του τόπου μας !
Μια ξεχωριστή εμπειρία ζήσαμε στην τάξη μας, καθώς υποδεχτήκαμε τον κύριο Δημήτρη Ιωάννου, έναν έμπειρο χοροδιδάσκαλο, ο οποίος μας παρουσίασε τον μαγικό κόσμο των παραδοσιακών χορών.
Η συνάντηση ξεκίνησε με παιχνίδια ρυθμού, όπως ο αργός και ο γρήγορος ρυθμός.
Οι μικροί μαθητές προσπάθησαν να συντονίσουν τις κινήσεις τους, να διακρίνουν το δεξί από το αριστερό τους πόδι και να χτυπούν ρυθμικά παλαμάκια, ακολουθώντας το μέτρημα.
Στη συνέχεια, ακολούθησαν παιχνίδια χώρου και σχηματισμών, όπου τα παιδιά σχημάτισαν ημικύκλια, κύκλους, ευθείες και ζευγάρια. Η αίθουσα γέμισε με χαμόγελα και ενθουσιασμό, καθώς όλοι μαζί ενώθηκαν για να σχηματίσουν έναν μεγάλο κύκλο.
-
Στο τέλος της δραστηριότητας, οι μικροί μαθητές ευχαρίστησαν τον κύριο Ιωάννου και του χάρισαν μια καρτούλα με ευχές, ζωγραφιές και τα ονόματά τους, εκφράζοντας έτσι τη χαρά και την ευγνωμοσύνη τους.
Ήταν μια υπέροχη εμπειρία για όλους! Ανυπομονούμε για την επόμενη συνάντησή μας με τον κύριο Ιωάννου, για να συνεχίσουμε το όμορφο αυτό ταξίδι στην παράδοση!
Στο πλαίσιο της προσπάθειας να γνωρίσουμε τις παραδοσιακές γεύσεις και να έρθουμε σε επαφή με τον πλούτο της ελληνικής κουζίνας, συμμετείχαμε σε μια μοναδική μαγειρική δραστηριότητα. Με την πολύτιμη βοήθεια της κ. Μαρίας, ετοιμάσαμε πισία, μια παραδοσιακή συνταγή που μας ταξίδεψε πίσω στον χρόνο.
Τα παιδιά είχαν μπροστά τους πολύ απλά υλικά, όπως αλεύρι, νερό, μαγιά, αλάτι, ξύδι, λάδι και τα ανακάτεψαν για να γίνει μια μαλακή ζύμη. Την άφησαν σε ζεστό μέρος για να διπλασιαστεί.
Έπειτα, έπλασαν μικρά ζυμαράκια και τα γέμισαν με τυράκι. Στη συνέχεια έπρεπε να τηγανιστούν σε ελαιόλαδο και ήταν έτοιμα να τα απολαύσουν!
Η πιο ωραία στιγμή ήταν το παιχνίδι με το ζυμαράκι, αλλά και όταν τα πισία ήταν έτοιμα και τα παιδιά τα δοκίμασαν! Ήταν τόσο νόστιμα που όλοι χαμογελούσαν!
Ιδιαίτερες ευχαριστίες αξίζουν στην κ. Μαρία Απατσίδου, τη σχολική μας νοσηλεύτρια, για την μεγάλη της προθυμία να μας δείξει πως γίνονται τα πισία και να μας βοηθήσει να τα φτιάξουμε κι εμείς.
-
Η δραστηριότητα αυτή ήταν μέρος του eTwinning έργου μας, «My Sweet Home Country», που στόχο έχει να αναδείξει την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά. Μέσα από τη δημιουργία παραδοσιακών συνταγών μαθαίνουμε την ιστορία και τις συνήθειες του τόπου μας και τις μοιραζόμαστε με τους συνεργάτες μας σε άλλες χώρες, προάγοντας τη συνεργασία και τη δημιουργικότητα.
-
Η στολή των Ευζώνων είναι πολύ ξεχωριστή και έχει μεγάλη ιστορία! Τη φορούσαν οι ήρωες της Επανάστασης του 1821, όταν πολέμησαν για την ελευθερία της Ελλάδας. Γι’ αυτό και σήμερα είναι σύμβολο της πατρίδας μας.
Από τότε που δημιουργήθηκε το ελληνικό κράτος, η ευζωνική στολή έγινε η επίσημη εθνική φορεσιά. Οι Εύζωνες, που είναι οι στρατιώτες της Προεδρικής Φρουράς, τη φορούν με περηφάνια στις παρελάσεις και στις σημαντικές εκδηλώσεις.
Η στολή τους φτιάχνεται ολόκληρη στο χέρι και χρειάζεται πολύς χρόνος και μεγάλη τέχνη για να γίνει. Είναι μια φορεσιά γεμάτη ιστορία και τιμή!
Η Προεδρική Φρουρά
κλικ στον σύνδεσμο https://www.presidency.gr/menu-pf-arxiki/
Ψηφιακή ξενάγηση στην Προεδρική Φρουρά
Βιντεάκι
-
Ζωγραφίσαμε τα τσαρούχια.
Κάναμε φεσάκια
Ζωγραφίσαμε τσολιαδάκια
Ντυθήκαμε με τη φορεσιά του εύζωνα και της Αμαλίας
Τραγουδήσαμε και χορέψαμε «τα κλεφτόπουλα»
Βιντεάκι με τις δραστηριότητές μας
Διαδραστικό παιχνίδι
Οι ανθρώπινες φιγούρες, τα καράβια, τα λουλούδια και τα πουλιά που κέντησαν και ύφαναν οι κοπελιές στα προικιά τους έγιναν ένα όμορφο παραμύθι.
Ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τα κεντήματα, τα λιθόγλυπτα και τα υφαντά της ελληνικής λαϊκής τέχνης. (Από τον εκδότη)
Διαβάζουμε ένα απόσπασμα του βιβλίου από το σχολικό Ανθολόγιο Α-Β τάξεων εδώ
Δημιουργήσαμε διακοσμητικά πιάτα εμπνευσμένα από το βιβλίο «Τα Ελληνάκια» της Ευγενίας Φακίνου, δίνοντας τους μοναδικά μοτίβα. Ζωγραφίσαμε mandala και κατασκευάσαμε τα δικά μας καδράκια με πολύχρωμα σχέδια.
Λαϊκή τέχνη και παράδοση
Παίξαμε διαδραστικά παιχνίδια
-
-