Πείραμα Nestor!

νεστορ

Στις 17/12/2013 το λύκειο Μεθώνης επισκέφτηκε το Ινστιτούτο Πύλου Νέστορος με σκοπό να δει το πείραμα Nestor. Πρόκειται για ένα από τα τέσσερα πειράματα ανίχνευσης νετρίνων στο πλανήτη. Τα νετρίνα  είναι μυστηριακά σωματίδια μηδενικής μάζας που δημιουργήθηκαν πριν από 15 δισεκατομμύρια χρόνια  και ίσως σε αυτά να κρύβεται η αρχή της δημιουργίας του σύμπαντος. Η ανίχνευση αυτών των σωματιδίων επιχειρείται με ένα νέο είδος τηλεσκοπίου ανοιχτά της Μεθώνης. Το συγκεκριμένο βρίσκεται σε βάθος 5000 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Με αυτό το πείραμα ανοίγει ένα παράθυρο σε μια γωνιά του σύμπαντος για πρώτη φορά στην ιστορία . Συμμετέχουν περισσότεροι από 70 ερευνητές από όλο τον κόσμο και το κόστος κατασκευής ξεπερνά τα 400  εκατομμύρια δολάρια. Το συγκεκριμένο σημείο θεωρείται το ιδανικό μια που τα νετρίνα συναντούν αντίσταση, ώστε να αντιδράσουν και να δώσουν πληροφορίες.

Το τηλεσκόπιο Nestorαποτελείται από «ορόφους» και μοιάζει με μεταλλικό αστερία. Οι όροφοι είναι 12 με 6 ακτίνες και το συνολικό του ύψος ξεπερνά το πύργο του Άιφελ. Κρατείται στο βυθό με τη μονάδα άγκυρας και με πλωτήρες παραμένει κατακόρυφο .

Το συγκεκριμένο πείραμα δίνει ώθηση στην επιστήμη της αστρονομίας και συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της περιοχής  και στη μεταμόρφωσή της, ενώ αποτελεί πόλο έλξης ξένων ερευνητών, προκαλώντας, ταυτόχρονα,  παγκόσμιο θαυμασμό και ενδιαφέρον.

Σχολιάστε

Top