211ή Επέτειος Του Frédéric Chopin

Η 1η  Μαρτίου είναι η 211ή επέτειος του διάσημου βιρτουόζου πιανίστα Frédéric Chopin.

Ο Chopin Γεννήθηκε 1 Μαρτίου 1810 στην Πολωνία. , Το 1826 οι γονείς του τον έγραψαν στο Ωδείο της Βαρσοβίας, το οποίο διεύθυνε ο συνθέτης Γιόζεφ Έλσνερ, από τον οποίον παλιότερα είχε λάβει μαθήματα πιάνου. Καλύτερο δάσκαλο δεν θα μπορούσε να βρει ο νεαρός Σοπέν.

Το 1829 ο Chopin πήρε το πτυχίο του με άριστα. Ο Σοπέν είδε τον Niccolò Paganini σε μια παράσταση στη Βαρσοβία και θαμπώθηκε από την απίστευτη δεξιοτεχνία του. Προς τιμήν του συνέθεσε τις Etude In Aminor σε ανάμνηση του Paganini”.

Μελοποιούσε πατριωτικά ποιήματα και συνέθετε θυελλώδη σόλο για πιάνο, όπως την «Polonaise in G-flat major », το «Schertzo in Bminor Op.20»((1) Chopin – Scherzo No.1 – YouTube ) Και την Etude No.12 Op.10” ( Chopin – «Revolutionary» Etude Op.10 No.12 – YouTube  ).

Ο Chopin έφθασε στο Παρίσι το 1831 όπως και άλλοι συνθέτες :ο  Franz Liszt, ο Hector Berlioz, ο Charls-Valentin Alkan, ο Felix Mendelssohn.

Το 1832 έδωσε την πρώτη συναυλία του ενθουσιάζοντας κοινό και κριτικούς .

Το 1835 ο Σοπέν επισκέφθηκε τη λουτρόπολη του Κάρλσμπαντ, όπου συναντήθηκε με τους γονείς του για πρώτη φορά μετά την εγκατάστασή του στο Παρίσι. Στο δρόμο της επιστροφής στο Παρίσι  σταμάτησε στη Δρέσδη για να συναντήσει τους παλιούς φίλους του, την οικογένεια Βοτσίνσκι. Το ενδιαφέρον του τράβηξε η κόρη τους Μαρία, μία γοητευτική και καλλιεργημένη κοπέλα , την οποία ερωτεύτηκε . Tον επόμενο χρόνο τη ζήτησε σε γάμο, όταν παραθέριζε με την οικογένειά της στο Μαρίενμπαντ. Η Μαρία δέχθηκε, αλλά αντέδρασε η μητέρα της, η οποία ανησυχούσε για τις φήμες σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Chopin. Τα αισθήματα του Σοπέν για τη Μαρία Βοτζίνσκα αποτυπώνονται στα έργα του «Waltz in A Flat Major Op.69 No.3 » και «Etude in F  Minor , Op. 25 No.2».

ΤΟ Prelude In Eminor

Prelude In Eminor

 Το 1849 άφησε την τελευταία του πνοή  και πέρασε στην αιωνιότητα, σε ηλικία 39 ετών.

Τα έργα του αποτελούνται από :

mazurkas, Waltzes, etudes, sherzos, sonates, preldudes, polonaises, ballades, impromtus,

Nocturnes και 2 Κονσερτα για πιάνο .

Υλικό από την ιστοσελίδα  <Σαν σήμερα> (Φρεντερίκ Σοπέν – Βιογραφία – Σαν Σήμερα .gr (sansimera.gr) )

Συντάκτης , Βιντινής Κωνσταντίνος, μαθητής Β τάξης γυμνασίου Νιγρίτας

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης