Από άχρηστα έως επικίνδυνα τα συμπληρώματα πρωτεΐνης

αρχείο λήψης

 

Οι πρωτεΐνες σε σκόνη που χρησιμοποιούν αρκετοί μετά τη γυμναστική, είναι στην πλειονότητά τους άχρηστές και δυνητικά επιβαρύνουν τον οργανισμό, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.

Οι πρωτεΐνες αποτελούν πράγματι το βασικό δομικό υλικό για την αποκατάσταση και την αύξηση των μυών μετά από επίπονη άσκηση.

Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις η ισορροπημένη διατροφή παρέχει επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης, επισημαίνει στο LiveScience.com ο Κρίστοφερ  Ουάνζεκ , συγγραφέας βιβλίων για τη διατροφή  και την ιατρική.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στην επιστημονική επιθεώρηση Nutrition εξέτασε πάνω από 1.000 ενήλικες σε 50 συνηθισμένα γυμναστήρια και διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί από τους άνδρες που ρωτήθηκαν, έπαιρναν κάποιο συμπλήρωμα πρωτεΐνης, οι περισσότεροι χωρίς επίβλεψη.

Όμως κανένας από τους άνδρες αυτούς δεν χρειαζόταν πραγματικά την επιπλέον πρωτεΐνη, κατέληξαν οι ερευνητές.

Σε περιόδους άσκησης, το σώμα χρειάζεται περίπου ένα γραμμάριο πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους κάθε μέρα.

Αυτό σημαίνει ότι ένας άνδρας βάρους 90 κιλών χρειάζεται 90 γραμμάρια πρωτεΐνης, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε ένα ποτήρι με γάλα το πρωί (8-12 γραμμάρια), μια μεγάλη σαλάτα με τόνο το μεσημέρι (40 γραμμάρια) και μια μπριζόλα των 200 γραμμαρίων για βραδινό (42 γραμμάρια).

Το κρέας γενικά περιέχει περίπου 18-30 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια.

Οι υπολογισμοί αυτοί είναι μάλλον απλοί, το θέμα όμως φαίνεται ότι μπερδεύει ακόμα και επαγγελματίες αθλητές.

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ έδειξε ότι το 90% των κορυφαίων αθλητών που εξετάστηκαν έπαιρνε συμπληρώματα πρωτεΐνης έπειτα από συστάσεις γυμναστών ή φίλων.

Όμως το 80% δεν χρειαζόταν την επιπλέον πρωτεΐνη και το 75% δεν γνώριζε καν γιατί την έπαιρνε.

Παρόμοια ήταν τα ευρήματα άλλης μελέτης του 2008 που αφορούσε αθλητές-μαθητές λυκείου στις ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε το 2008 στο Journal of Strength and Conditioning Research.

Τα συμπληρώματα δεν φαίνεται να προκαλούν άμεσα παρενέργειες, ωστόσο η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πρωτεΐνης μπορεί μακροπρόθεσμα να επιβαρύνει τους νεφρούς (από τους οποίους αποβάλλεται το πλεόνασμα αζώτου) και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και οστεοπόρωσης.

Τα συμπληρώματα περιέχουν εξάλλου και επιπλέον θερμίδες και, επειδή πωλούνται σε μορφή επεξεργασμένης σκόνης, συχνά είναι δύσπεπτα και προκαλούν την άμεση παρενέργεια των… αερίων.

http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=4&articleID=8877&la=1

Προς ενημέρωση σας πατήστε   ΕΔΩ

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Top