Αλλεργία στα σιτηρά και κοιλιοκάκη: ποια η διαφορά;

wheat-867668_1920

Συχνά οι ασθενείς συγχέουν την αλλεργία στα σιτηρά με την κοιλιοκάκη. Πράγματι και στις δύο περιπτώσεις οι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν αυστηρά τα σιτηρά, για διαφορετικό όμως λόγο. Πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικά νοσήματα. Ας προσπαθούμε να κατανοήσουμε τις διαφορές.

Η αλλεργία στα σιτηρά είναι μια πραγματική τροφική αλλεργία. Πρόκειται δηλαδή για μια αλλεργική αντίδραση που προκαλείται αμέσως μετά από την κατανάλωση σιτηρών και μεσολαβείται από ειδικές ανοσοσφαιρίνες  Ε. Τα συμπτώματα αυτής της αλλεργικής αντίδρασης μπορεί να είναι διαφόρων τύπων: από ηπιότερες αντιδράσεις, όπως κνησμός, κνίδωση και οίδημα μέχρι σοβαρότερες, συμπεριλαμβανομένης της δυσκολίας στην αναπνοή,  και σε ορισμένες περιπτώσεις αναφυλακτικό σοκ. Η διάγνωση γίνεται με βάση το ιστορικό, τις δερματικές δοκιμασίες, εργαστηριακές εξετάσεις και συχνά με ελεγχόμενη πρόκληση.

Αντίθετα η κοιλιοκάκη είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που οφείλεται στη δυσανεξία στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη. Η κοιλιοκάκη επηρεάζει το λεπτό έντερο και προκαλείται από μια ανοσολογική αντίδραση στη γλουτένη. Ωστόσο, αν και πρόκειται για μια ανοσολογικά μεσολαβούμενη αντίδραση, δεν μεσολαβείται από το αντίσωμα IgE που είναι ο κύριος μεσολαβητής των αλλεργικών αντιδράσεων αλλά από τα αντιγλιανδινικά αντισώματα , τα οποία επιτίθενται στα κύτταρα του λεπτού εντέρου και καταστρέφουν μικρές προεξοχές (λάχνες) που είναι απαραίτητες για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Όταν οι λάχνες γίνονται επίπεδες -όπως φαίνεται στην εικόνα-, τα θρεπτικά συστατικά δεν μπορούν να απορροφηθούν σωστά από τον οργανισμό. Πρόκειται για κληρονομική πάθηση. Οι ασθενείς με συγγενή πρώτου βαθμού (γονιό, παιδί, αδελφό)  με κοιλιοκάκη, έχουν 1 στις 10 πιθανότητες να εμφανίσουν κοιλιοκάκη.

 

http://www.allergikos.gr/

Για να ενημερωθείτε πατήστε  ΕΔΩ

 

Σχολιάστε

Top