Χο…χο…χο…Άγιος Βασίλης έρχεται…

ΑΠΟ: sotiraki - Δεκ• 24•16

Όλοι μας θυμόμαστε με πόση αγωνία περιμέναμε την Πρωτοχρονιά, όταν ήμασταν μικρότεροι. Κυρίως λόγω του εθίμου του Αϊ Βασίλη με τα δώρα. Ο τρυφερός ηλικιωμένος όμως με την κόκκινη στολή, τους ταράνδους και τον σάκο με τα δώρα τα οποία μοιράζει στα παιδιά, δεν έχει καμία σχέση με τον πραγματικό Άγιο Βασίλη της ορθόδοξης χριστιανικής θρησκείας.

Ποιος όμως είναι στην πραγματικότητα ο Άγιος αυτός και γιατί είναι τόσο βαθιά συνδεδεμένος με τα δώρα;

6[1]Ο πραγματικός Άγιος Βασίλης δεν είναι άλλος από τον Μέγα Βασίλειο, τον ένα από τους τρεις Ιεράρχες και πατέρες της Εκκλησίας μας, ο οποίος αφιέρωσε σχεδόν όλη του τη ζωή στη βοήθεια προς τους συνανθρώπους του. Θεωρείται μάλιστα και ο εμπνευστής και δημιουργός της οργανωμένης φιλανθρωπίας. Αυτός είναι και ο λόγος που συνδέθηκε με τα δώρα.

Έχει όμως πάρα πολλές διαφορές από τον Αϊ Βασίλη που εμείς γνωρίζουμε.

Ο ένας είναι στρουμπουλός ενώ ο άλλος αδύνατος, λόγω της ασκητικής ζωής του.

Επίσης ο ένας είναι γέρος με λευκή γενειάδα ενώ ο άλλος είναι νέος με μαύρα γένια.

Τέλος, ο Άγιος Βασίλης που εμείς γνωρίζουμε είναι βαθιά συνδεδεμένος με τα υλικά δώρα, ενώ ο πραγματικός Άγιος δεν επικεντρωνόταν μόνο στα υλικά αγαθά, αλλά στη βοήθεια όλων των συνανθρώπων μας και όχι απαραίτητα με μεγάλα αγαθά, αλλά με ότι μπορούμε να προσφέρουμε. Ένα χαμόγελο, μια καλή κουβέντα στον άλλο μπορούν να τον βοηθήσουν συναισθηματικά και να τονώσουν το ηθικό του.

Συμπερασματικά, τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο δώρα, αλλά και αγάπη προς τον συνάνθρωπό μας, είτε με δώρα είτε χωρίς δώρα. Ο Άγιος Βασίλης ήταν ένας λιτός άνθρωπος που πρόσφερε όμως πλουσιοπάροχα την αγάπη, τη συμπόνια και τη βοήθεια προς τον συνάνθρωπο. Κι εμείς ας συνηθίσουμε να εκτιμάμε τη συναισθηματική αξία του δώρου κι όχι το υλικό μέγεθός του.

Από τη Χριστουγεννιάτικη  Σχολική Γιορτή

Σχολιάστε

Top