Το εργοστάσιο Ματσάγγου στο χθες και το σήμερα

ΑΠΟ: TheNewsGiver - Μαρ• 23•18
 Ο Νικόλαος Ματσάγγος γεννήθηκε στο Κατηχώρι. “Ιδρυσε το 1890, στο Βόλο, την πανελλήνια γνώστη και μοναδική στη Θεσσαλία καπνοβιομηχανία. Ξεκίνησε από ένα μικρό καπνοκοπτήριο και το 1924 αναπτύχθηκε σε καπνεργοστάσιο. Μετά το θάνατο του Νικολάου Ματσάγγου τα παιδιά του, Ιωάννης και Κώστας, έκτισαν το 1926 το εργοστάσιο, τα κτίρια του οποίου υπάρχουν ακόμη σήμερα (στις οδούς Ιωλκού-Αλεξάνδρας-Παύλου Μελά).
   Είναι δύσκολο να δοθεί συνοπτικά η ιστορία 70 χρόνων μιας, άλλοτε, τόσο ισχυρής οικονομικής μονάδας.
   Για τη νεότερη γενιά το εργοστάσιο Ματσάγγου, ίσως, δεν σημαίνει τίποτε.
   Στους παλαιότερους, όμως, που μεγάλωσαν και έζησαν καθ” όλη τη διάρκεια της δημιουργικής και παραγωγικής περιόδου της βιομηχανίας, το εργαστήριο αυτό θυμίζει πολλά: τη συμβολή του εργοστασίου στην οικονομική ανάπτυξη του Βόλου, το μεγάλο αριθμό εργατών, που προσέφεραν σε βάρδιες  την εργασία τους και συνετέλεσαν στην άνθηση και την επέκταση των εργασιών της βιομηχανίας, το συνδικαλιστικό κίνημα που ξεπήδησε από τη συσπείρωση και τη δράση των καπνεργατών και ακόμη τη μεγάλη προσφορά της βιομηχανίας, στα χρόνια της κατοχής, όταν το εθνικό νόμισμα είχε στην  πράξη αντικατασταθεί με τα τσιγάρα του Ματσάγγου.
Καπνοβιομηχανία Ματσάγγου: Εκεί που δούλευε όλος ο Βόλος!

Από τις 11 Σεπτεμβρίου 2017  η ιστορική στοά Ματσάγγου στον Βόλο αποκτά και πάλι ζωή με τη λειτουργία του Τμήματος Οικονομικών  του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.  Το κυλικείο του Τμήματος  βγάζει τα πρώτα τραπεζάκια και φυτά στη στοά, και ανοίγει τις πύλες του όχι μόνο σε φοιτητές και ακαδημαϊκούς, αλλά και στους πολίτες. Νέοι επιλέγουν να πιουν εκεί τον καφέ τους σε ένα εναλλακτικό στέκι, αλλά και μεγαλύτεροι επισκέπτονται το χώρο για να θαυμάσουν τη μεταμόρφωσή του και να ανακαλέσουν θύμησες από τις στιγμές δόξας της καπνοβιομηχανίας Ματσάγγου που έμεινε ζωντανή για περίπου 80 χρόνια.

matsagos

Η στοά Ματσάγγου άλλαξε πια ριζικά και μεταμόρφωσε ολόκληρη την περιοχή. Ο χώρος είναι περιποιημένος, καθαρός, με φυτά και τραπεζοκαθίσματα και  απέκτησε την παλιά της αίγλη, όταν ακόμη ήταν σε λειτουργία η καπνοβιομηχανία Ματσάγγου και χιλιάδες κόσμου περνούσαν από το σημείο, είτε για να πάει για δουλειά, είτε στο σχόλασμα, είτε κατά την επίσκεψη στους εμπορικούς δρόμους.

   Αυτές οι λίγες γραμμές,λοιπόν, αφιερώνονται στη μνήμη των Νικολάου, Ιωάννη και Κωσταντίνου Ματσάγγου καθώς και στους πολυάριθμους ανώνυμους εργάτες που δούλεψαν σκληρά, χρόνια πολλά, σ΄ αυτό το εργοστάσιο, που υπήρξε πράγματι  εστία ζωής.
Χριστίνα Τσιμπίδη

Σχολιάστε

Top