Μάνα, Μητέρα, Μανούλα, Μαμά……

ΑΠΟ: ΜΑΡΟΥ ΕΛΕΝΗ - Ιουν• 01•17

Μάνα, Μητέρα, Μανούλα, Μαμά…

 H 2η Κυριακή του Μαΐου είναι αφιερωμένη στο πιο ιερό πρόσωπο στη ζωή μας, στη γυναίκα που μας έφερε στον κόσμο, τη μητέρα. Η Γιορτή της Μητέρας γιορτάζεται σήμερα στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Οι ρίζες της γιορτής, όμως, χάνονται στην αρχαία Ελλάδα.
Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν καθιερώσει τη Γιορτή της Γαίας. Ήταν γιορτή της άνοιξης, στην οποία λατρευόταν η Γαία, η μητέρα Γη, μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Αργότερα την αντικατέστησε η κόρη της, η Ρέα, σύζυγος του Κρόνου, μητέρα του Δία και όλων των ολύμπιων θεών και θεά της γονιμότητας.
Τον 17 ο αιώνα, η Γιορτή της Μητέρας συναντάται στη Βρετανία ως «Mothering Sunday», που γιορταζόταν την 4 η Κυριακή της Σαρακοστής προς τιμήν της Παναγίας και όλων των μητέρων της Αγγλίας. Tην ημέρα αυτή, οι υπηρέτες που έμεναν στο σπίτι των αφεντικών τους έπαιρναν άδεια για να επιστρέψουν στο σπίτι τους και να περάσουν την ημέρα με τη μητέρα τους.
Με την εξάπλωση του χριστιανισμού στην Ευρώπη, η γιορτή γινόταν προς τιμή της«Μητέρας Εκκλησίας» αλλά με τα χρόνια οι δύο έννοιες ταυτίστηκαν, με αποτέλεσμα να τιμάται η εκκλησία μαζί με τη μητέρα.
Η δεύτερη Κυριακή του Μάη καθιερώθηκε σαν εθνική γιορτή της μητέρας στις ΗΠΑ, από την Ana Jarvis από τη Φιλαδέλφεια. Η Jarvis θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της ξεκίνησε το 1907 εκστρατεία για να καθιερωθεί μία επίσημη γιορτή της μητέρας. Η προσπάθειά της βρήκε ανταπόκριση και η γιορτή της μητέρας έγινε επίσημα εθνική γιορτή των ΗΠΑ το 1914 με προεδρικό διάταγμα, που όριζε την 2η Κυριακή του Μαΐου ως Ημέρα της Μητέρας.
Στη χώρα μας η γιορτή της μητέρας γιορτάστηκε για πρώτη φορά, στις 2 Φεβρουαρίου του 1929. Η επιλογή αυτής της ημέρας έγινε για να συνδυάζεται η γιορτή της μητέρας με τη μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης, τη γιορτή της Υπαπαντής. Τελικά τη δεκαετία του ‘60 η γιορτή μεταφέρθηκε από τις 2 Φεβρουαρίου τη 2η Κυριακή του Μαΐου.
Έτσι, κάθε 2η Κυριακή του Μαΐου έχει καθιερωθεί να γιορτάζουν οι μητέρες  όλου του κόσμου. Είναι μία γιορτή με συμβολικό χαρακτήρα. Μία ευκαιρία να εκφράσουμε στη γυναίκα, που μας έδωσε τη ζωή, την αγάπη και το σεβασμό μας.
 Λίγα λουλούδια, ένα τρυφερό χαμόγελο, ένα γλυκό φιλί και ένα απλό «ευχαριστώ» μπορεί να είναι λίγα για να χωρέσουν την ευγνωμοσύνη μας για όλα όσα ακούραστα μας προσφέρει η μητέρα. Είναι ,όμως, αρκετά για να την κάνουν ευτυχισμένη.
Χρόνια Πολλά Μητέρα!
Συντάκτρια: Κατερίνα Χαραλαμπίδη

Σχολιάστε

Top