Έχουν οι γυναίκες τις ίδιες ευκαιρίες με τους άντρες;

ΑΠΟ: TheNewsGiver - Ιαν• 22•18

 

«Οι γυναίκες δεν έχουν τις ευκαιρίες που έχουν οι άνδρες»

Όπως στις περισσότερες χώρες, έτσι και στην Ελλάδα, είναι κατοχυρωμένη συνταγματικά η ισότητα των δύο φύλων. Στην πράξη, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς η γυναίκα στερείται ευκαιριών. Κάτι τέτοιο προκύπτει εύκολα, αν παρατηρήσει κανείς ότι σε υψηλές θέσεις και αξιώματα δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες. Κάποιες βέβαια τα έχουν καταφέρει αποδεικνύοντας ότι είναι εξίσου ικανές με τους άνδρες.

Γενικά, δεν προτιμούνται σε θέσεις εργασίας γυναίκες είτε επειδή θεωρούνται λιγότερο ικανές είτε επειδή λόγω του ρόλου τους ως μητέρων δεν θα μπορούν να κάνουν καλά τη δουλειά τους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αμείβονται χαμηλότερα από τους άνδρες για την ίδια προσφορά εργασίας. Πέρα, ωστόσο, από την όποια υποτίμησή τους, οι γυναίκες είναι ιδιαιτέρως επιβαρυμένες από τους ρόλους τους, της εργαζόμενης, της συζύγου, της νοικοκυράς, της μητέρας.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Εικόνες για εργασία γυναίκας

Ο τελευταίος, μάλιστα, ο πιο σημαντικός, την «κρατάει πίσω». Εφόσον μια γυναίκα αποφασίσει να αποκτήσει παιδί, κυοφορεί για εννέα μήνες και, αφότου γεννήσει, χρειάζεται να μείνει στο σπίτι, αλλά και γενικότερα είναι απαραίτητο να ασχολείται με την ανατροφή των παιδιών της, για την οποία κατά κανόνα έχει την κύρια ευθύνη. Επομένως, κάτω από τέτοιες συνθήκες δεν γίνεται να αφοσιωθεί στο επάγγελμά της, να σταδιοδρομήσει, να κάνει καριέρα όπως λέμε, και να καταξιωθεί, όπως ένας άνδρας.

Έτσι δεν είναι υπερβολή να υποστηριχθεί ότι οι γυναίκες ακόμη και σε αναπτυγμένες χώρες, μέχρι και σήμερα, δεν έχουν τις ευκαιρίες που έχουν οι άνδρες.

Άρθρο από τον

Βασίλη Παναγιώτη Μπατζιάκα

Σχολιάστε

Top