Λαζάνια με κολοκύθα και κιμά
Η σημερινή γιορτινή συνταγή είναι τέλεια για το τραπέζι των Χριστουγέννων, ειδικά αν σχεδιάζεις να το κάνεις σε μπουφέ.
Πρόκειται για μια παραλλαγή από τα παραδοσιακά λαζάνια! Η κολοκύθα κάνει πιο ανάλαφρο το φαγητό και κάπως «φρουτένιο». Η κρέμα κολοκύθας έχει καταπληκτική υφή και οι καλεσμένοι σου θα αναρωτιούνται με τι την έφτιαξες.
Συστατικά
- 500 γρ κολοκύθα ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κύβους
- 4 κρεμμύδια κομμένα σε κυβάκια
- 300 γρ γραβιέρα (τριμμένη)
- 1 αυγό
- 400 γρ μοσχαρίσιο κιμά
- 300 γρ ντομάτες (κομμένες σε κύβους)
- 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη στο λεπτό του τρίφτη
- 2 κόκκινες πιπεριές σε λεπτές φέτες
- 1/2 κουταλιά της σούπας πάπρικα
- 1/2 κουταλιά της σούπας κάρυ
- Αλάτι (όσο θες)
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Λαζάνια
- Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (για το σοτάρισμα)
- Βούτυρο για το ταψί
Εκτέλεση
- Βάζουμε την κολοκύθα σε μια κατσαρόλα γεμάτη με αλατισμένο νερό και την αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει.
- Όταν είναι έτοιμη, τη βγάζουμε από τη φωτιά και τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
- Χρησιμοποιούμε ένα μπλέντερ για να την κάνουμε πουρέ.
- Θα χρειαστούμε 2 τηγάνια, ένα για τη γέμιση από κολοκύθα και ένα για τη γέμιση με κιμά.
- Ξεκινάμε με τον κιμά: Σοτάρουμε 2 κρεμμύδια (κομμένα σε κύβους) σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
- Όταν πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα προσθέτουμε τον κιμά και στη συνέχεια τις ντομάτες.
- Προσθέτουμε σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και κάρι και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να πάρει ωραία ομοιογενή υφή.
- Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τις πιπεριές.
- Εν τω μεταξύ, στο άλλο τηγάνι: Σοτάρουμε 2 κρεμμύδια (κομμένα σε κύβους) σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε τον πουρέ κολοκύθας και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί, ένα αυγό και ανακατεύουμε μέχρι τις το μείγμα να είναι εντελώς ομοιογενές.
- Για να στήσουμε τα ζυμαρικά, καλύπτουμε ελαφρά το ταψί με το βούτυρο.
- Προσθέτουμε ένα επίπεδο λαζάνια, μετά ένα επίπεδο γέμισης κολοκύθας, ένα επίπεδο ζυμαρικών και έπειτα ένα επίπεδο με την γέμισητου κιμά.
- Επαναλαμβάνουμε μέχρι να φτάσουμε στην κορυφή του ταωιού ή να τελειώσουν τα υλικά.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 ° C για 30 λεπτά
- TIP: 10 λεπτά πριν βγάλουμε από το φούρνο καλύπτουμε το ταψί με τριμμένη γραβιέρα
Πίτα με μανιτάρια πλευρώτους και πολύχρωμες πιπεριές
Εορταστικό ρεβεγιόν χωρίς πίτα στο τραπέζι δε γίνεται! Όλα τα βήματα για την παρακάτω συνταγή είναι πολύ απλά παρά το ότι τα υλικά είναι αρκετά! Αυτές τις μέρες όμως επιβάλλονται οι πιο πλούσιες γεύσεις!
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Για την γέμιση
- 1 πράσινη πιπεριά (κομμένη σε χοντρές φέτες)
- 1 κόκκινη πιπεριά (κομμένη σε χοντρές φέτες)
- 1 πορτοκαλί πιπεριά (κομμένη σε χοντρές φέτες)
- 1/2 κιλό μανιτάρια πλευρώτους κομμένο σε φέτες
- 1 ξερό κρεμμύδι (κομμένο σε κυβάκια)
- 1 πράσο κομμένο (κομμένο σε λεπτές φέτες)
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
- 1 κουταλιά της σούπας μαύρη ζάχαρη
- ψιλοκομμένο θυμάρι
- 250 γρ γραβιέρα
- 2 κουταλιές της σούπας σουσάμι καβουρδισμένο
- 100 γρ γιαούρτι
- 1 αυγό
- 1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά καπνιστή πάπρικα
Για το στήσιμο της πίτας
- 500 γρ φύλλο κρούστας
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 1 φλυτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 αυγό χτυπημένο
- 1 ποτήρι γάλα
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά και βάζουμε μέσα το βούτυρο να λιώσει.
- Ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε κυβάκια και το γυρίζουμε να λαδωθεί από όλες τις πλευρές και να πάρει χρώμα.
- Προσθέτουμε τη μαύρη ζάχαρη, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μπαλσάμικο.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε το πράσο και τα μανιτάρια και ανακατεύουμε.
- Τα μαγειρεύουμε μέχρι να αποβάλουν τα υγρά τους και να μειωθεί ο όγκος τους.
- Σβήνουμε με ένα ποτήρι λευκό κρασί.
- Προσθέτουμε το θυμάρι, την πάπρικα και το σουσάμι και ανακατεύουμε.
- Δύο λεπτά πριν κλείσουμε το μάτι προσθέτουμε τις πιπεριές.
- Δεν θέλουμε να μαγειρευτούν, απλά να φύγουν τα παραπανίσια υγρά τους.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αυγό με το γιαούρτι και τη γραβιέρα.
- Βάζουμε το μείγμα των αυγών στο τηγάνι και ανακατεύουμε.
- Λιώνουμε το βούτυρο ( 2 κουταλιές της σούπας ) και το προσθέτουμε σε ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο.
- Αφού ξεπαγώσουμε τα φύλλα σύμφωνα με τις οδηγίες στην συσκευασία τους, ξεκινάμε να τα στρώνουμε σε λαδωμένο ταψάκι, λαδώνοντάς τα από το μείγμα με το βούτυρο και το ελαιόλαδο χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.
- Αν το ταψί δεν είναι στο ίδιο μέγεθος με τα φύλλα, μην αγχώνεστε, αν είναι μικρό ζαρώνουμε τα φύλλα, αν είναι μεγαλύτερο τότε απλώνουμε 2 φύλλα το ένα δίπλα και πάνω στο άλλο.
- Φροντίστε να βάλετε τουλάχιστον ένα φύλλο παραπάνω στο κάτω μέρος της πίτας. Συνήθως η κάθε συσκευασία έχει μέσα 12 φύλλα και εγώ προτιμώ να βάζω 7 κάτω και 5 επάνω.
- Συμπληρώνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα ένα.
- Κόβουμε με ψαλίδι ή μαχαίρι ότι φύλλα περισσεύουν και κλείνουμε την πίτα διπλώνοντας τις άκρες προς τα μέσα.
- Χαράζουμε ως κάτω την πίτα με μαχαίρι σαν να κόβουμε τα κομμάτια μας και αλείφουμε με ένα αβγό χτυπημένο.
- Προσθέτουμε το ποτήρι με το γάλα, σκεπάζουμε την πίτα και την βάζουμε στο ψυγείο για 2 – 3 ώρες.
- Ψήνουμε την πίτα για μία ώρα.
- Περιμένουμε να κρυώσει
Επιμέλεια: Ξαντά Ελένη