Διδακτική Επίσκεψη

ΑΠΟ: poulioskon - Μαρ• 24•15

Επίσκεψη στην έκθεση «Μεσαιωνικά Λιμάνια – Σταθμοί στους Θαλάσσιους Δρόμους της Ανατολής»

Untitled1Την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015, στα πλαίσια ενός εκπαιδευτικού προγράμματος επισκεφθήκαμε την έκθεση «Μεσαιωνικά Λιμάνια – Σταθμοί στους Θαλάσσιους Δρόμους της Ανατολής». Η έκθεση γινόταν στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος στα Μελισσάτικα, που είναι ένα σύγχρονο κτίριο με πολλούς χώρους για ποικίλες δραστηριότητες.

Αρχικά έγινε προβολή ενός ενδιαφέροντος ντοκιμαντέρ αναφορικά με τα λιμάνια – σταθμούς του πλοίου «Ολκάς». Πρόκειται για λιμάνια στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου και του Εύξεινου Πόντου. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια εικόνων, έγινε ξενάγηση στα λιμάνια αυτά, ενώ στο τέλος μας δόθηκε η ευκαιρία να συμπληρώσουμε ένα φυλλάδιο εκπαιδευτικού περιεχομένου με βάση όσα είχαν προηγηθεί.Untitled3

Μέσω των πιο πάνω δραστηριοτήτων γνωρίσαμε την ιστορία πόλεων – λιμανιών που αναπτύχθηκαν κατά τους μέσους χρόνους σε μια τεράστια περιοχή από το Αιγαίο ως τη Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία.

 ΠΛΟΙΟ ΟΛΚΑΣ

Untitled2Η Ολκάς ήταν ένα Ελληνικό εμπορικό μεταφορικό πλοίο της αρχαιότητας που έπλεε αρκετούς αιώνες στη θάλασσα της Μεσογείου, προ Χριστού. Έφερε ένα η δύο τετράγωνα πανιάκι ενδεχομένως δεν είχε κουπιά. Χαρακτηριζόταν από μεγάλο πλάτος αλλά σχετικά μικρό εκτόπισμα, ενώ στην αρχική του μορφή ήταν κοίλο και χωρίς κατάστρωμα. Οι Ολκάδες αυτές ήταν κατασκευασμένες κατά τρόπο που επέτρεπε να είναι ευέλικτες και να αντέχουν σε βαριά φορτία. Απεικόνιση ενός τέτοιου πλοίου ανακαλύφθηκε σε τάφο ευγενούς στην περιοχή του Λούξορ. Επίσης, στον κόλπο της Κυρήνειας βρέθηκε βυθισμένη μια Ολκάς του 4ου π.Χ. αιώνα (περίπου σύγχρονη του Μεγάλου Αλεξάνδρου), που μετέφερε 400 αμφορείς με κρασί και λάδι από τη Χίο, τη Σάμο και τη Ρόδο, 29 μυλόπετρες από τη Νίσυρο και αμύγδαλα. Είχε μήκος 14μ και βάρος 14 τόνους.

 Συντάκτης:

  • Γούσης Γιώργος

Σχολιάστε

Top