ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΡΕΚΟΡ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ!

5e10f44d2500004ebad31c5a  Πρώτη πτήση από την πόλη του Μεξικού στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσι χωρίς στάση… H Αμέλια Έρχαρντ ήταν η πρώτη γυναίκα που πέρασε μόνη της τον Ατλαντικό το 1932! Το 1935, ήταν ήδη από τις πιο σημαντικές γυναίκες–πιλότους. Επισκέφτηκε το Μεξικό και απογειώθηκε από έναν διάδρομο μήκους περίπου 5 χλμ. που είχε ετοιμάσει ο μεξικάνικος στρατός μόνο για αυτήν. Έφτασε στην Ανατολική ακτή των ΗΠΑ μετά από περίπου 15 ώρες και 20 λεπτά.

 

-      Μόνο 0,38 δευτερόλεπτα χρειάστηκε ένα αμερικάνικο ρομπότ για να λύσει τον κύβο του Ρούμπικ καταρρίπτοντας το ρεκόρ των 0,637 δευτερολέπτων που κατείχε ένα γερμανικό ρομπότ.

 

Cue 3 Ένα πανύψηλο ρομπότ-μπασκετμπολίστας της Ιαπωνικής Toyota πέτυχε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ, καθώς έβαλε 2.020 καλάθια στην σειρά με ελεύθερες βολές. Το ανθρωποειδές ρομπότ Cue 3, που έχει ύψος 2,1 μέτρα, έκανε επίδειξη δυνατοτήτων εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο που θα γίνουν το 2020 (γι’ αυτό, καθόλου τυχαία, έβαλε 2.020 καλάθια). Το ρομπότ μπορεί να πετύχει και τρίποντα αλλά από στατική θέση, καθώς δεν μπορεί να κινηθεί. Σε μια προηγούμενη επίδειξη είχε βάλει πέντε στα οκτώ τρίποντα.

 

-      Η εταιρεία Space X του Ίλον Μασκ εκτόξευσε τον Ιανουάριο του 2021 ταυτόχρονα 143 μικρούς δορυφόρους, κάτι που αποτελεί νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Η εκτόξευση έγινε με έναν επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο Falcon 9 από το διαστημικό κέντρο στο ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 104 δορυφόροι που είχαν εκτοξευθεί με ινδικό πύραυλο το 2017. Πρόκειται για 133 εμπορικούς και κρατικούς δορυφόρους, μεταξύ άλλων για λογαριασμό της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), καθώς επίσης για δέκα τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους Starlink της ίδιας της Space X. Η εταιρεία έχει ήδη θέσει σε τροχιά περισσότερους από 800 μικρούς δορυφόρους με στόχο να παρέχει ευρυζωνικό διαδίκτυο παγκοσμίως.

 

αρχείο λήψης (3)Το σκάφος Solar Orbiter του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) ξεκίνησε το ταξίδι του προς τον Ήλιο, του οποίου για πρώτη φορά φωτογράφησε τις άγνωστες πολικές περιοχές. Παράλληλα, μελέτησε την ηλιακή ατμόσφαιρα, τον ηλιακό δίσκο, τον ηλιακό άνεμο, τα ηλιακά μαγνητικά πεδία και την αλληλεπίδραση Γης-Ήλιου. Η εκτόξευση έγινε πέρσι (2020) με ένα μεγάλο αμερικανικό πύραυλο από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα.

Είναι η δεύτερη διαστημική συσκευή που θα εξηγήσει τα μυστήρια του Ήλιου, παράλληλα με το σκάφος Parker Solar Probe της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), το οποίο εκτοξεύθηκε πριν δυόμισι χρόνια και ήδη είναι σε τροχιά γύρω από το Ήλιο. Οι πρώτες φωτογραφίες του Solar Orbiter, αποκάλυψαν σε πολλά σημεία μικροσκοπικές ηλιακές εκλάμψεις, που ονομάστηκαν (φωτιές κατασκήνωσης) κοντά στην επιφάνεια του Ήλιου.

Φωτογραφία: https://vimapress.gr/wp-content/uploads/2020/02/solar-orbiter-1.jpg

 

-      Ένα δίποδο ρομπότ του αμερικάνικου πανεπιστημίου Κορνέλ, με την ονομασία Ranger, περπάτησε 14,3 μίλια (γύρω στα 23 χιλιόμετρα) σε περίπου 11 ώρες, πραγματοποιώντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ.

 

Και κάτι από τα παλιά!

-      Στις 7 Μαρτίου του 1876 το γραφείο ευρεσιτεχνίας των Η.Π.Α. έδωσε στον Σκωτσέζο εφευρέτη Graham Bell την πιστοποίηση για την ανακάλυψή του, δηλαδή το τηλέφωνο.

 

Συντάκτες: Ηλέκτρα Λόη, Εύη Κουτλή, Μυρτώ Πυρουνάκη,

Αρετή Αλεξανδρή, Ηλίας Πρέκας, Δώρα Πρέκα

Σχολιάστε

Top