«Τι χρειάζομαι τα πόδια εφόσον έχω φτερά για να πετάξω;»

Frida-Kahlo-Painting-1Αν νομίζατε ότι άνθρωποι με αναπηρίες δεν μπορούν να κάνουν σπουδαία πράγματα, ξανασκεφτείτε το! Άνθρωποι από όλο τον κόσμο, με ορισμένες δυσκολίες, έχουν καταφέρει σπουδαία πράγματα. Πάμε να δούμε μερικούς και μερικές!

1. Λούντβιχ βαν Μπετόβεν
Ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1770 και πέθανε στις 26 Μαρτίου 1827. Η καριέρα του ως συνθέτη χωρίζεται διακριτά σε τρεις περιόδους, την πρώιμη, τη μέση και την τελευταία. Η πρώτη τελειώνει περίπου το 1802, η μέση διαρκεί από το 1802 έως και το 1812, ενώ η τελευταία αρχίζει το 1812 και τελειώνει το 1827 οπότε και πεθαίνει. Είχε γράψει 9 συμφωνίες, 5 κονσέρτα για πιάνο, 1 κονσέρτο για βιολί, 32 σονάτες για πιάνο, 16 κουαρτέτα εγχόρδων, μία Λειτουργία, καθώς και μία όπερα, τη Φιντέλιο.
Μεγαλωμένος σε ένα αφόρητο περιβάλλον, όπου ο αλκοολικός πατέρας με επιμονή τον διέταζε να μελετά από τα 4 του χρόνια, ο Μπετόβεν αναγνωρίστηκε ως αξεπέραστος δεξιοτέχνης από πολύ μικρός.
Μελέτησε στο πλάι του Μότσαρτ και δημιούργησε συνθέσεις παρόλο που στα 28 έχασε την ακοή του. Τα πρώτα δείγματα της διαταραχής εμφανίζονται στα 1796, ως επακόλουθο ενός σοβαρού κρυολογήματος. Από τότε άρχισε να γίνεται αισθητό, ότι ο Μπετόβεν παρουσίαζε δυσχέρεια στην ακοή. Ο μουσικός Ferdinand Ries περιγράφει την παρακάτω σκηνή: «Σε ένα από εκείνα τα ταξίδια μας, ο Μπετόβεν μου έδωσε την πρώτη χτυπητή ένδειξη ότι η ακοή του είχε αρχίσει να κάμπτεται. Του είπα να προσέξει ένα βοσκό στο δάσος, που έπαιζε πολύ ευχάριστα με μια ξύλινη φλογέρα. Επί μισή ώρα ο Μπετόβεν δεν μπορούσε ν’ ακούσει απολύτως τίποτα, και παρόλο που πολλές φορές τον βεβαίωσα ότι ούτε κι εγώ δεν άκουγα πια τίποτα (αν και δεν ήταν έτσι) απέμενε σιωπηλός και θλιμμένος». Ακόμη και όταν έχασε ολοκληρωτικά την ακοή του δεν έπαψε να δημιουργεί, μέχρι και τις τελευταίες στιγμές του θανάτου του. Αν και έχασε την ακοή του έδωσε όλες του τις δυνάμεις του στις δημιουργίες του.

2. Stephen William Hawking
Ο Stephen William Hawking (Στήβεν Γουίλιαμ Χόκινγκ) γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου του 1942 και πέθανε στης 14 Μαρτίου 2018. Ήταν θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος, συγγραφέας, και Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Σπούδασε στο Κολέγιο Γιουνιβέρσιτι, Τρίνιτι Χολ, St Albans School και στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Έχει γράψει πέντε βιβλία.
Ο Χόκινγκ έπασχε από τη νόσο του κινητικού νευρώνα (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση),η οποία είναι μια διαταραχή του νευρικού συστήματος. Η νόσος χαρακτηρίζεται από σπαστικότητα και προοδευτική μυϊκή αδυναμία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα δυσκολία στην ομιλία, κατάποση και εν τέλει διακοπή της αναπνοής. Ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου παράλυτος και επικοινωνούσε μέσω συσκευής παραγωγής ομιλίας. Παντρεύτηκε δύο φορές και είχε τρία παιδιά.
Η επιστημονική του εργασία βασίζεται στη θεωρία των χορδών που προβλέπει ότι το σύμπαν δεν είναι ατελείωτο αλλά πολύ πιο απλό από ό,τι υποστηρίζουν οι περισσότερες υπάρχουσες θεωρίες για τη «Μεγάλη Έκρηξη».
Είχε λάβει δεκάδες βραβεία και η ζωή του έχει καταγραφεί σε πολλές ταινίες όπως: Genius by Stephen Hawking και The Theory of Everything
Stephenhawking (1)

3. Φρίντα Κάλο
Η Φρίντα Κάλο ήταν μια Μεξικάνα ζωγράφος, που γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1907. Όμως η Φρίντα, μετά από ένα μοιραίο τροχαίο, έμεινε ανάπηρη. Παρά τους αβάσταχτους πόνους που είχε δεν τα παράτησε και συνέχισε να κάνει αυτό που αγαπούσε. Η Φρίντα συνήθιζε να λέει την φράση «Τι χρειάζομαι τα πόδια εφόσον έχω φτερά για να πετάξω». Η Φρίντα πέθανε στις 13 Ιουλίου του 1954.

4. Γιώργος Τίρρης
Στην κορυφή του Ολύμπου στην Ελλάδα κατάφερε να ανεβεί ο παραπληγικός Γιώργος Τίρρης, ο οποίος μετά από ατύχημα καθηλώθηκε σε αναπηρικό καροτσάκι.
Την πρόθεση του να ανεβεί στον Όλυμπο είχε γνωστοποιήσει πριν από λίγο ο καιρό ο Σύνδεσμος «Ηλιαχτίδα Ζωής», τονίζοντας ότι «η προσπάθεια του Γιώργου και των συνοδοιπόρων του έχει στόχο να στείλει μηνύματα ζωής αλλά και να στηρίξει τον σύνδεσμο παιδιών με ειδικές ανάγκες “Ηλιαχτίδα Ζωής”, στη Λάρνακα».
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου ο Γιώργος Τίρρης «δήλωνε πανέτοιμος τόσο σωματικά όσο και ψυχικά για το εγχείρημα αυτό, για το οποίο έχει κατασκευάσει ειδικά διαμορφωμένο τροχοκάθισμα» ενώ ανέφερε πως «θέλει να αποδείξει ότι όλα μπορούν να γίνουν και όποια δυσκολία αντιμετωπίζεις στη ζωή σου πρέπει να την ξεπερνάς, να βάζεις στόχους και να προχωράς. Στόχος του είναι να πραγματοποιεί εγχειρήματα τα οποία οι αρτιμελής άνθρωποι κάνουν με δυσκολία».
Ποτέ δεν πρέπει να υποτιμάμε κανέναν. Ο καθένας και η καθεμιά από εμάς θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο!

Πηγές:

https://www.recital.gr/2016/3/21/i-kofosi-tou-betoven

https://www.fumara.gr/ta-katafere-anevike-me-to-anapiriko-karotsaki-stin-koryfi-toy-olympoy-o-kyprios-parapligikos/

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CF%84%CE%B2%CE%B9%CF%87_%CE%B2%CE%B1%CE%BD_%CE%9C%CF%80%CE%B5%CF%84%CF%8C%CE%B2%CE%B5%CE%BD

https://www.newsbomb.gr/kosmos/story/238274/ta-atoma-me-eidikes-anagkes-poy-egrapsan-istoria

Συντάκτες: Εύη Κουτλή, Έκτωρ Φυντανάκης, Σπύρος Κασσιώτης,
Αγγελής Νομικός, Δημήτρης Μπαρμπούνης

Σχολιάστε

Top