Ταυρομαχίες και ιππασία

ΤαυρομαχιαΤαυρομαχίες

Οι ταυρομαχίες γίνονται κυρίως στην Ισπανία, το Μεξικό, την νότια Γαλλία, την Πορτογαλία και αρκετές χώρες της νοτιας Αμερικής, σε αρένες. Η αρένα έχει δυο πόρτες. Από τη μία μπαίνουν οι ταυρομάχοι. Από τη δεύτερη πόρτα μπαίνουν οι ταύροι.

Η ταυρομαχία έχει τρεις φάσεις. Στην πρώτη φάση ο ταύρος μπαίνει στην αρένα και μετά την πρώτη συνάντηση με την κάπα του ταυρομάχου, ορμάει στους «πικαδόρες». Αυτοί είναι  ταυρομάχοι, πάνω σε προστατευμένα άλογα. Οι πικαδόρες είναι οπλισμένοι με μια ξύλινη λόγχη με μεταλλική άκρη, την «πίκα». Η πίκα μπαίνει για λίγα εκατοστά και ο σκοπός της είναι, αφενός να δοκιμάσει την γενναιότητα του ταύρου και αφετέρου να χαμηλώσει το κεφάλι του ταύρου, ετοιμάζοντάς τον για τις επόμενες φάσεις.

Στη δεύτερη φάση οι βοηθοί του ταυρομάχου ή και ο ίδιος, αν έχει αυτή την ικανότητα, πλησιάζουν τον ταύρο χωρίς καμία προστασία και καρφώνουν στη ράχη του τις «μπαντερίγιες». Αυτές είναι ξύλινες βέργες με μεταλλική άκρη, στολισμένες με χάρτινες χρωματιστές διακοσμήσεις. Οι μπαντερίγιες αγκιστρώνονται ελαφρά κάτω από το δέρμα του ταύρου και σκοπός τους είναι να αναδείξουν το κουράγιο του ταύρου και κυρίως να διορθώσουν τυχόντα προβλήματα που παρουσιάζει καθώς ορμάει.

Στην τρίτη και τελευταία φάση, ο ταυρομάχος κρατώντας τη μουλέτα, ένα κόκκινο κομμάτι φανελένιου υφάσματος σε σχήμα καρδιάς, το οποίο είναι στερεωμένο σε έναν πήχη μάκρους 50 εκ. περίπου, επιχειρεί μια σειρά από περάσματα, όσο το δυνατόν πιο κοντά στα κέρατα του ταύρου, δείχνοντας την τέχνη του και ετοιμάζοντας τον ταύρο για το τελειωτικό χτύπημα. Οι δύο κυριότεροι τρόποι θανάτωσης του ταύρου είναι το «βολαπιέ», κατά το οποίο ο ταυρομάχος ορμά με προτεταμένο το σπαθί προς τον ταύρο και το «ρεθιβιένδο», όπου ο ταυρομάχος ακίνητος, προκαλώντας την τελευταία έφοδο του ταύρου, τον καρφώνει με το σπαθί.

Ιππασία

Η ιππασία είναι ένα από τα αρχαιότερα αθληματα . Η εφαρμογή ίδιων κανόνων αξιολόγησης και βαθμολόγησης ανδρών και γυναικών, καθώς επίσης και η επιβράβευση όχι μόνο του ιππέα αλλά και του αλόγου καθιστούν την Ιππασία μοναδική ως άθλημα.

Ο ιππέας και το άλογο θεωρούνται μια ομάδα. Απαιτούνται χρόνια συστηματικής προσπάθειας για να μπορούν να εκτελούν ασκήσεις δεξιοτεχνίας, ταχύτητας, αντοχής και υπερπήδησης εμποδίων.

Τα αναγνωρισμένα από τη αγωνίσματα είναι τα ακόλουθα: Υπερπήδηση εμποδίων, Dressage, Μαραθώνιος και Αμαξοδήγηση. Αυτά τα αγωνίσματα συμπεριλαμβάνονται στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων Ιππικών Αγώνων (World Equestrian Games), τα οποία διεξάγονται ανά τέσσερα χρόνια, στο ζυγό έτος μεταξύ δύο θερινών Ολυμπιάδων. Ένα από τα πρόσφατα Παγκόσμια Πρωταθλήματα έγινε το Σεπτέμβριο του 2002 στην Jerez της Ισπανίας, ενώ το επόμενο έλαβε χώρα στο “Ααχεν (Aachen) της Γερμανίας το 2006.

Συντάκτριες: Δώρα, Μυρτώ

Πηγή: Wikipedia

Σχολιάστε

Top