Προϊστορικά ζώα

632082Οι δεινόσαυροι είναι ένα προϊστορικό ζώο που νομίζουμε ότι το γνωρίζουμε καλά.

Εμφανιστήκαν στη Γη πριν από 230 εκατομμύρια χρόνια και έζησαν για περίπου 160 εκατομμύρια χρόνια.

Οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια.

Το πρώτο απολίθωμα δεινόσαυρου ανακαλύφθηκε το 19ο αιώνα.

Μέχρι τώρα έχουν ανακαλυφθεί περίπου 500 είδη δεινοσαύρων.

Το βάρος τους ήταν ορισμένες φορές ….εντυπωσιακό: ο βαρύτερος δεινόσαυρος ζύγιζε 77 τόνους!

Ένας σπουδαίος φυτοφάγος δεινόσαυρος είναι ο Ιγκουανόδοντας. Ζούσε στην Βρετανία, στην Βόρεια Αφρική και στην Ασία. Ζύγιζε γύρω στους 8 τόνους και έφτανε τα 15 μέτρα μήκος. Ήταν αρκετά έξυπνα ζώα με πολύ εξελιγμένες αισθήσεις. Όμως αυτό που τον έκανε ξεχωριστό ήταν ο μυτερός ,σαν αγκάθι, αντίχειρας του. Τον αντίχειρα του τον χρησιμοποιούσε μόνο για άμυνα.

Ένας επικίνδυνος σαρκοφάγος δεινόσαυρος είναι ο Αλλόσαυρος. Δεν ήταν και πολύ μεγάλος με βάρος περίπου 2 τόνους και με μήκος 8 έως 12 μέτρα. Έζησε στην Ιουρασική περίοδο δηλαδή 145 με 155 χρόνια. Ο Αλλόσαυρος μπορούσε να κυνηγάει το θήραμα του για ώρες και να διανύσει μεγάλες αποστάσεις. Ο δεινόσαυρος πλήγωνε το θήραμά του στα πόδια για να μην περπατάει και μετά το σκότωνε! Τα θηράματά του ήταν κυρίως Δηπλόδοκοι, Ιγκουανόδοντες και Στεγόσαυροι.

Ένα πραγματικό τέρας της θάλασσας ήταν ο Μεγαλόδοντας. Ο Μεγαλόδοντας έζησε πριν 28 με 1,5 εκατομμύρια χρονιά πριν την εποχή μας. Είναι ο μεγαλύτερος καρχαρίας στην ιστορία και πιστεύεται ότι ήταν ένα από τα πιο δυνατά σπονδυλωτά. Έφτανε τα 18 με 30 μέτρα μήκος και ζύγιζε 30 ως 100 τόνους.

Αλλά αυτά είναι απλώς ορισμένα παραδείγματα παράξενων και αξιοθαύμαστων δεινοσαύρων. Και κάτι που σχετίζεται με τον σημερινό μας κόσμο. Το ξέρατε ότι οι κότες προέρχονται από τον φοβερό θηρευτή Τυρρανόσαυρο Ρεξ; Ο κόσμος των δεινοσαύρων είναι τελικά……ένας κόσμος ανεξερεύνητος και ενδιαφέρων!

Συντάκτες: Αγγελής, Γιάννης, Έκτορας

 

Σχολιάστε

Top