Ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση

Απειλούνται θαλάσσια θηλαστικά της χώρας μας! 

Μεγαλύτερη απειλή δέχεται η μεσογειακή φώκια (Monachus monachus). Η συγκεκριμένη φώκια είναι το σπανιότερο είδος φώκιας και ένα από τα έξι περισσότερο απειλούμενα με εξαφάνιση θηλαστικά στον πλανήτη. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθσμού της μεσογειακής φώκιας ζει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στις Σποράδες.

Έχει μήκος 1-3 μέτρα και ζυγίζει 15-20 κιλά. Είναι γκρίζα ή καφέ και έχει ανοιχτόχρωμη κοιλιά. Εϊναι θηλαστικό, γεννάει δηλαδή μικρά μωράκια. Τρέφεται με μια μεγάλη ποικιλία ψαριών, αλλά τρώει και καλαμάρια, χταπόδια και σουπιές. Εξαφανίζεται γιατί ο άνθρωπος τη σκοτώνει ή την πιάνει κατά λάθος στα δίχτυα του ψαρεύοντας. Επίσης, η ρύπανση της θάλασσας, δηλαδή η καταστροφή του περιβάλλοντος στο οποίο ζει, αποτελούν αιτίες για την εξαφάνισή τους.

αρχείο λήψηςΗ χελώνα καρέτα καρέτα (Caretta caretta) θεωρείται είδος προς εξαφάνιση και προστατεύεται από τη Σύμβαση της Βέρνης καθώς καθώς και από τη συνθήκη CITES για τον έλεγχο του εμπορίου ειδών απειλούμενων με εξαφάνιση. Πριν από 80 χρόνια ξεπέρασε τις 50.000, σήμερα όμως μετά βίας φθάνει τις 4.000 παγκοσμίως.

Οι χελώνες αυτές αναπαράγονται κυρίως στις παραλίες του νότιου Ιόνιου, στην περιοχή της Ζακύνθου. Η καρέτα καρέτα τρέφεται με θαλάσσια φυτά και ασπόνδυλα, κυρίως τσούχτρες. Ζει στη θάλασσα, αλλά έχει και  πνεύμονες, με αποτέλεσμα να βγαίνει συχνά στην επιφάνεια της θάλασσας για να αναπνεύσει και στις αμμώδεις παραλίες για να γεννήσει. Ανάμεσα στις κύριες απειλές που αντιμετωπίζει είναι η υποβάθμιση και η καταστροφή των βιότοπων αναπαραγωγής της, η χρήση αλιευτικών εργαλείων, η ύπαρξη σκουπιδιών και πλαστικών σακουλών.

Τα δελφίνια είναι θαλάσσια θηλαστικά που συγγενεύουν με τις φάλαινες. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περίπου 40 είδη δελφινιών ενώ στη χώρα μας συναντώνται 4 είδη: το ζωνοδέλφινο, το ρινοδέλφινο, το σταχτοδέλφινο με μικρότερη παρουσία και το κοινό δελφίνι. Μάλιστα στον Κορινθιακό κόλπο, συμβαίνει ένα παγκοσμίως μοναδικό φαινόμενο, αφού κοινά δελφίνια, ζωνοδέλφινα και σταχτοδέλφινα ζουν μόνιμα σε μεικτές κοινωνίες, κάτι που δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στον κόσμο… Οι φυσικοί εχθροί των δελφινιών είναι ελάχιστοι, το πρόβλημα όμως και εδώ είναι η υποβάθμιση των βιοτόπων τους.

Συντάκτριες: Μαργαρίτα-Δήμητρα

 

Πουλιά υπό εξαφάνιση. 

Υπάρχουν πάρα πολλά είδη πουλιών στον κόσμο που απειλούνται με εξαφάνιση. Η ωτίδα λ.χ. της Ινδίας είναι ένα από τα πουλιά που κατατάσσονται πλέον στην υψηλότερη κατηγορία κινδύνου.

Μόνο στην Ευρώπη 544 είδη πουλιών σε πάνω από 50 χώρες και περιοχές κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Μερικά από αυτά είναι: ο στεπαετός,  ο ασπροπάρης, το μαυροβουτηχτάρι, αλλά και γνώριμα είδη όπως το τρυγόνι και το μπεκατσίνι. Στην Ελλάδα, ο ασπροπάρης, το μικρότερο από τα 4 είδη που αναπαράγονται στη χώρα μας, σήμερα έχει υποστεί μείωση μεγαλύτερη από 80%. Ο μαυρόγυπας, σπάνιο και τοπικό ενδημικό είδος έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενο καθώς πλέον κινδυνεύει με εξαφάνιση από το δάσος της Δαδιάς στο Σουφλί όπου και ενδημεί.

Συντάκτρια: Αρετή

Σχολιάστε

Top