Χριστουγεννιάτικα έθιμα από όλο τον κόσμο

3Σε αυτό το άρθρο έχουμε βάλει θέμα – και τίτλο – τα Χριστουγεννιάτικα έθιμα από όλο τον κόσμο. Αυτά τα έθιμα είναι κατά την γνώμη μου πολύ ενδιαφέροντα. Θα σας πρότεινα, τώρα που είμαστε όλη μέρα στο σπίτι μας και καμιά φορά δεν έχουμε τι να κάνουμε, θα μπορούσαμε να «μιμηθούμε» αυτά τα έθιμα για να έχουμε κάτι να ασχολούμαστε.

Το ξέρατε ότι τα Χριστούγεννα οι Γάλλοι έχουν το παραδοσιακό τους τραπέζι, το «Reveillon» (ρεβεγιόν) όπου αποτελείται από θαλασσινά και κυρίως στρείδια?

Ή ότι στη Δανία πριν από τα Χριστούγεννα φτιάχνονται πολλά χειροποίητα στολίδια για τον στολισμό τον σπιτιών; Οι περισσότερες οικογένειες φτιάχνουν μόνες τους το παραδοσιακό Αλεξανδριανό στεφάνι με τέσσερα κεριά που συμβολίζουν τις τέσσερις Κυριακές μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων.

Στην Νορβηγία, τη νύχτα των Χριστουγέννων τα παιδιά βάζουν ένα μπολ με κουρκούτι από αλεύρι στον Julenissen (τον Νορβηγό Άγιο Βασίλη), όπως εμείς του βάζουμε ένα ποτήρι γάλα κι ένα μπισκότο.

Στην Ελβετία ο Άγιος Βασίλης λέγετε “Samichlaus” και δίνει δώρα από τις 6 Δεκεμβρίου. Οι τέσσερις εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα γιορτάζονται με το γιορτινό στεφάνι και το γιορτινό ημερολόγιο.

Στο Βέλγιο τα παιδιά κρεμάνε τις κάλτσες των δώρων στο τζάκι και βάζουν σανό και ζάχαρη για το άλογο του Stinkerclaas (Άγιος Βασίλης).

Στη Φινλανδία, στο χωριό του Άγιου Βασίλη: εκεί  πέρα έχουνε ταμπέλες: «Περνάει Άγιος Βασίλης από εδώ» που, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, τις κρατάνε όλο τον χρόνο.

Ακόμη, στη Φινλανδία (λογικά και σε άλλες χώρες της Σκανδιναβίας), ο Άγιος Βασίλης λέγεται «Άγιος Νίκολας» (που είναι το αυθεντικό όνομα του Άγιου Βασίλη).

Λίγο πιο νότια από εμάς, στην Αίγυπτο, τα Χριστούγεννα γιορτάζονται από τους χριστιανούς Αιγύπτιους στις 7 Ιανουαρίου κάθε χρόνο, που συμπίπτει με τις 29 του μηνός Κχιάχκ (khiakh) του κοπτικού ημερολογίου. Τα Χριστούγεννα, οι πλούσιοι μοιράζουν λουκουμάδες (zalabya) και κέφαλους (bouri). Οι εκκλησίες στολίζονται πάντα με ειδικά φώτα και κεριά. Επίσης, δίνονται κεριά στους φτωχούς που συμβολίζουν τα κεριά με τα οποία ο Ιωσήφ προστάτευσε την Παναγία, τη νύχτα που γεννήθηκε ο Ιησούς. Τα μεσάνυχτα ο παπάς τελεί ειδική λειτουργία. Μετά από αυτή τη λειτουργία, οι οικογένειες επιστρέφουν σπίτι, στο γιορτινό τραπέζι για να τερματίσουν τη νηστεία. Τα γλυκά τους έχουν σχήμα σταυρού. Αυτή τη βραδιά, τα παιδιά λαμβάνουν δώρα και ρούχα.

 

Συντάκτης: Γιάννης Κυριανάκης

Ρεπόρτερ: Έκτωρ Φυντανάκης, Αγγελής Νομικός, Αντώνης Ζαρμπώνης, Γιάννης Κυριανάκης

Επιμέλεια: Δώρα Ρόιδου

Σχολιάστε

Top