ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

20170309_021826 - Αντιγραφή - Αντιγραφή - Αντιγραφή - Αντιγραφή

ΠΟΥΛΗΜΕΝΑΚΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ – ΛΥΚΕΙΟ ΓΕΡΑΚΙΟΥ»

ΙΣΤΟΡΙΑ – ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το Γυμνάσιο και το Λύκειο Γερακίου, συστεγάζονται σε ένα επιβλητικό κτήριο, επί του κεντρικού δρόμου, στην είσοδο του Γερακίου από Σπάρτη.

Το διδακτήριο φέρει την ονομασία «Πουλημενάκειο Γυμνάσιο – Λύκειο Γερακίου», καθώς οικοδομήθηκε μετά από δωρεά των Γερακιτών ομογενών στις ΗΠΑ, Σωτηρίου, Ιωάννη και Νικολάου Πουλημενάκου. Οι τρεις αδελφοί, είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για προσφορά σε κοινωφελή έργα στη γενέτειρά τους, και όταν ο Νομάρχης Λακωνίας Βανικιώτης, επισκέφθηκε το 1970 την Αμερική, στο Χιούστον του Τέξας, οι αφοί Πουλημενάκου του παρέδωσαν επιταγή 150.000 δολαρίων, για να ανεγερθεί στο Γεράκι διδακτήριο Γυμνασίου. Το Υπουργείο Παιδείας αποδέχθηκε τη δωρεά και ανέλαβε τη σύνταξη της  μελέτης  και την εκτέλεση του έργου.

Η Κοινότητα Γερακίου διέθεσε το οικόπεδο εκτάσεως 8 στρεμμάτων. Σχέδια και προϋπολογισμοί ήταν εγκαίρως έτοιμα, με ύψος δαπάνης 5 εκατομμυρίων δραχμών το 1972 και αμέσως δημοπρατήθηκε το έργο.  Αξίζει να σημειωθεί ότι το οικόπεδο αξίας 150.000 δραχμών προερχόταν από δωρεά του Γερακίτη Χρίστου Αθ. Κανέλη.

Το διδακτήριο είναι διώροφο, λιθόκτιστο, ενδεδειγμένου προσανατολισμού, διαθέτει ευρύχωρο αυλόγυρο, 6 αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα Φυσικής – Χημείας, αίθουσα Βιβλιοθήκης, χωριστά γραφεία Γυμνασιάρχου, Λυκειάρχου, καθηγητών, αποθήκες, βοηθητικούς χώρους κ.λ.π. Φυσικά είχε προβλεφθεί  κεντρική θέρμανση, εξαερισμός, τηρήθηκαν οι όροι υγιεινής κλπ. ( Τάσος Αθ. Γριτσόπουλος, Ιστορία του Γερακίου, Αθήνα 1982).

Το διδακτήριο προοριζόταν για 6τάξιο γυμνάσιο, το 1976 όμως με νόμο του κράτος το 6τάξιο γυμνάσιο χωρίστηκε σε 3τάξιο Γυμνάσιο και 3τάξιο Λύκειο.

Έτσι, από τότε στεγάζεται το  Γυμνάσιο και το Λύκειο.

Αξίζει  να σημειωθεί ότι ως τότε ( 1976) λειτουργούσαν οι 3 πρώτες τάξεις του Γυμνασίου στο Δημοτικό σχολείο Γερακίου και για 1 χρόνο λειτούργησαν και οι τρεις τελευταίες τάξεις του γυμνασίου σε τρία σπίτια αντίστοιχα που είχαν παραχωρηθεί από ιδιώτες, στο Γεράκι.

Σήμερα, προσαρμοζόμενο  στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες, το Γυμνάσιο – Λύκειο Γερακίου, διαθέτει  10 αίθουσες διδασκαλίας, σύγχρονο εργαστήριο Φυσικών Επιστημών (ΕΠΕΑΕΚ), επιπλέον το Ιστορικό Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών  «Παναγιώτης Πουλίτσας», μια συλλογή οργάνων και εποπτικών μέσων, πολύ μεγάλης αξίας, που σήμερα λειτουργεί και ως διαδραστικό Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Επίσης , στο χώρο του σχολείου στεγάζεται πλήρως  εμπλουτισμένη Βιβλιοθήκη (ΕΠΕΑΕΚ) με 6500 τίτλους βιβλίων, που λειτουργεί ως Αναγνωστήριο, Δανειστική Βιβλιοθήκη και Αίθουσα προβολών, σύγχρονο εργαστήριο Πληροφορικής εξοπλισμένο με Ηλεκτρονικούς  Υπολογιστές τελευταίας τεχνολογίας.

Ακόμη στην οροφή του κτηρίου είναι εγκατεστημένος Μετεωρολογικός Σταθμός, από το Χαροκόπειο πανεπιστήμιο Αθήνας, σε συνεργασία  με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο οποίος είναι συνδεδεμένος  και μεταδίδει μετεωρολογικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο στο διαδίκτυο.

Στον εκτεταμένο εξωτερικό χώρο υπάρχουν γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ

20170308_133219 - Αντιγραφή - Αντιγραφή - Αντιγραφή - Αντιγραφή - Αντιγραφή20170308_133230 - Αντιγραφή - Αντιγραφή - Αντιγραφή - Αντιγραφή - Αντιγραφή

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης