ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Οι σύγχρονες κοινωνίες υφίστανται διαρκώς  τις συνέπειες  των κοινωνικών προβλημάτων. Η ανεργία , η φτώχια , η βία και ο ρατσισμός διέπουν την καθημερινότητα μας ,επηρεάζουν ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας και παραβιάζουν κοινωνικές αξίες.

Η ανεργία προκαλεί την οικονομική εξαθλίωση του ατόμου και στην Ελλάδα ο αριθμός των ανέργων έχει αυξηθεί δραματικά. Οι νέοι άνθρωποι εξαρτώνται οικονομικά  από την οικογένεια τους και έτσι βιώνουν αρνητικά συναισθήματα, καταβάλλονται ψυχικά και σταδιακά οδηγούνται στην κοινωνική απομόνωση.

Η φτώχεια στις μέρες μας αποτελεί ένα από τα βασικότερα προβλήματα όλων των κοινωνιών. Ο φτωχός πληθυσμός αποκλείεται από κοινωνικά αγαθά όπως: την εκπαίδευση, την περίθαλψη, την εργασία.

Ο ρατσισμός είναι ένα φαινόμενο που συναντάται σε όλες τις κοινωνίες, εντείνεται όμως όταν η κοινωνία περνά μια βαθιά οικονομική και πολιτική κρίση. Πολλοί  παράγοντες οδηγούν  στην αφελή ιδέα ότι για όλα τα προβλήματα τους φταίει ο ‘ξένος’,  ο ‘ άλλος,’ ο ‘διαφορετικός’.

Η βία έχει διάφορες μορφές, σωματική, ψυχολογική, λεκτική. Σκοπό έχει να εξαναγκάσει, να κυριαρχήσει ή να απομονώσει

Τα κοινωνικά προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα και η αιτία τους είναι κοινωνική και όχι ατομική. Τα μέτρα για την αντιμετώπισή  τους, επομένως,  πρέπει να είναι κοινωνικά και όχι ατομικά.

 

 

ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ