Ζώα Συντροφιάς

Υπάρχουν πολλοί μοναχικοί άνθρωποι  που θα ήθελαν να βρουν έναν πολύτιμο φίλο. Αυτοί οι άνθρωποι είτε δεν είχαν οικογένεια είτε δεν είχαν σπίτι και ο μόνος λόγος για τον οποίο ζούσαν ήταν για να φροντίζουν και να κάνουν χαρούμενα τα σκυλιά. Ακόμα ένα ακόμη παράδειγμα είναι τα άτομα με αναπηρία ή τα ΑΜΕΑ τα οποία παίρνουν χαρά όταν νιώθουν έναν οδηγό ή ένα στήριγμα.

Τα ζώα συντροφιάς είναι ένας τρόπος να ξεπεράσεις τις δυστυχίες που μπορεί να έχεις σε μια δύσκολη φάση της ζωής σου. Αν νιώσει ένας σκύλος για παράδειγμα ότι ένας άνθρωπος χρειάζεται κάποια βοήθεια θα είναι δίπλα του για να του χαρίσει με όποιον τρόπο μπορεί. Επίσης ένας σκύλος σε βοηθάει να νιώσεις καλύτερα μόνο και μόνο με ένα παιχνίδι που μπορείς να κάνεις μαζί του ή μια βόλτα στο πάρκο.

Τα κατοικίδια έχουν διάφορες ανάγκες, και έχουμε την υποχρέωση να τις καλύπτουμε όταν αναλαμβάνουμε την ευθύνη ενός κατοικίδιου. Καταρχάς έχουν ανάγκη από τροφή, νερό και καθημερινή άσκηση/βόλτα. Επιπλέον έχουν ανάγκη κτηνιατρική περίθαλψη και τακτικό έλεγχο. Επίσης οφείλουμε να φροντίζουμε και για τον καλλωπισμό τους και την εκπαίδευση. Τέλος στην επιμέλεια ενός κατοικίδιου προστίθενται και κοινωνικές υποχρεώσεις, όπως να φροντίζουμε να μην ενοχλεί τους συνανθρώπους μας (μεριμνούμε για τις ακαθαρσίες και τη φασαρία που μπορεί να προκαλέσει) και προφανώς δεν έχουμε το δικαίωμα να το εγκαταλείψουμε.

Δεν έχουμε όλοι καταλάβει την σημαντικότητα της συνύπαρξης με τα ζώα συντροφιάς, γιατί μερικοί συνάνθρωποί μας δεν φροντίζουν για τις ακαθαρσίες τους ή τα παρατάνε στους δρόμους ή στην χειρότερη περίπτωση τα χτυπάνε και τα σκοτώνουν. Επιπροσθέτως,  για μερικούς ανθρώπους είναι πολύ σημαντικά έως και ο μόνος λόγος που ζούνε. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ζώα συντροφιάς μάς δίνουν ζωντάνια και ευχαρίστηση στην ζωή μας.

 

Ορφανοπούλου Αλεξάνδρα