ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

 

  • Tα ζώα συντροφιάς πολλές φορές βοηθάνε τους ανθρώπους να λύσουν κάποια κοινωνικά προβλήματα. Για παράδειγμα ένας ηλικιωμένος άνδρας που είχε χάσει την γυναίκα του και ένιωθε μοναξιά, απέκτησε έναν σκύλο που του κρατούσε συντροφιά. Ενας ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος, βοηθάει έναν τυφλό άνθρωπο να γίνει πιο ανεξάρτητος, καθώς επείσης ουσιαστικά μπορεί πλέον να δει μέσα απο τα μάτια του σκύλου και του αλλάζει την ζωή. Ακόμη, ένα παιδί με κινητικά προβλήματα αποκτά έναν φίλο μέσα απο τα ζωα συντροφιας που εκτός απο συντροφιά του παρέχει και ψυχολογική υποστήριξη. Στο βίντεο βλέπουμε πως κάποιοι άνθρωποι υιοθετούν έναν σκύλο, προκειμένου να βελτιώσουν την εικόνα τους. Για παράδειγμα, μια γυναίκα υθιοθέτησε ενα σκυλί για να την παίρνουν οι άνθρωποι στα σοβαρά, ενω μια άλλη για να “καλύψει” ενα σκάνδαλο. Βλέπουμε οτι οι άνθρωποι στο βίντεο πήραν σκυλιά για διαφορετικούς λόγους παρ’ολα αυτα στο τέλος όλοι το αγάπησαν και τους άλλαξαν την ζωή.

 

  • Τα ζώα συντροφιάς προσφέρουν σχεδόν πάντα καλύτερες στιγμές στην ζωή ενός άνθρωπου. Απο την στιγμή που κάποιος άνθρωπος πάρει την απόφαση να υιοθετήσει ένα ζώο αποκτά έναν πιστό φίλο που θα έχει για την υπόλοιπη ζωή του. Παρ’όλα αυτά υπάρχουν άνθρωποι με ειδικές ανάγκες που χρειάζονται τα ζώα συντροφιάς για να έχουν μία φυσιολογική καθημερινότητα. Δεν τους προσφέρουν μόνο ψυχολογική υποστήριξη και συντροφιά αλλά και την δυνατότητα του να αισθάνονται οτι δεν ξεχωρίζουν και οτι έχουν μία φυσιολογική ζωή, καθώς μπορουν να είναι πιο ανεξάρτητοι και να κυκλοφορούν στον δρόμο με μεγαλύτερη ασφάλεια. Ετσι η ζωή αυτών των ανθρώπων γίνεται πολύ καλύτερη. Προσωπικά, όμως, πιστεύω, οτι η ζωή οποιουδήποτε ανθρώπου γίνεται καλύτερη απο την στιγμή που αποκτά ενα κατοικίδιο ζώο.

 

  • Απο την στιγμή που αποφασίζουμε να βάλουμε στην ζωή μας ένα ακτοικίδιο ζώο πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες. Αρχικά, πρέπει να το φροντίζουμε, να του κρατάμε συντροφιά, να παίζουμε μαζί του, να αφιερώνουμε χρόνο σε αυτό. Ένα ζώο έχει σχεδόν τις ίδιες ανάγκες με έναν άνθρωπο. Εχει την ανάγκη να του δείχνουμε στοργή, να το προσέχουμε. Πρέπει να το προστατεύουμε απο κινδύνους, και να του μάθουμε πως να συμπεριφέρεται μέσα και έξω απο το σπίτι. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως αντικείμενο εκμετάλευσης. Τέλος και πιο συμαντίκο ειναι οτι απο την στιγμή που παιρνουμε ένα ζώο θα έχουμε την ευθύνη του για όλη του την ζωή, δεν έχουμε την επιλογή να το εγκαταλείψουμε παρ’όλο που πολλοί άνθρωποι το κάνουν.

 

  • Δυστυχώς, στις μέρες μας δεν έχουν καταλάβει όλοι οι άνθρωποι την σημαντικότητα της συνύπαρξης μας με τα ζώα συντροφιάς και πόσο σημαντικά μπορεί να είναι για την ζωή κάποιων ανθρώπων. Έτσι πολλές φορές βλέπουμε ανθρώπους με κακές προθέσεις που προσπαθουν να βλάψουν ή να κακοποιήσουν ζώα ή ακόμα και να τα βασανίσουν για δικιά τους ευχαρίστηση. Όμως, οι άνθρωποι είναι πιο ευεσθητοποιημένοι σε σχέση με το παρελθόν και πλέον λαμβάνονται μέτρα για ανθρώπους με τέτοιου είδους προθέσεις, γιατί ένας άνθρωπος που θα προσπαθήσει να βλάψει ένα ζώο δεν θα διστάσει να βλάψει και τον συνάνθρωπό του. Πολλές φορές οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν οτι και τα ζώα εχουν δικαιόματα και οικογένειες που τα αγαπάνε και τα χρειάζονται.

 

Κιάρα Ζαχαράτου