Αθλητισμός και Βία

Ο αθλητισμός προάγει ανθρώπινες αξίες και ιδανικά, την ευγενή άμιλλα και τον υγιή ανταγωνισμό, αναπτύσσει την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, καθώς αποτελεί ένα δυνατό πόλο κοινωνικοποίησης.

Ο αθλητισμός είναι ο χώρος της ευγενούς άμιλλας, στον οποίο ο αθλητής γυμνάζει το σώμα, το μυαλό και καλλιεργεί τις δεξιότητές του σε διάφορα αθλήματα, καθώς δεν έχει σχέση με τη βία και το έγκλημα.

Ο μαζικός αθλητισμός και ο οργανωμένος επαγγελματικός αθλητισμός προσφέρει στους θεατές και αθλητές ποικίλα θετικά συναισθήματα. Ο υγιής ανταγωνισμός και συναγωνισμός δίνει ώθηση και κίνητρο για να αυξήσει ο αθλητής τις ικανότητές του και να απολαύσει ο θεατής καλύτερο θέαμα.

Σκοπός του μαζικού αθλητισμού είναι η συμμετοχή στον αγώνα ή το παιχνίδι και η ομαλή κοινωνικοποίηση μέσα από ομαδικά κυρίως αθλήματα. Ο πολίτης αθλούμενος μέσα από αυτή τη διαδικασία, νιώθει ενεργό μέλος του κοινωνικού συνόλου και αναπτύσσει τις ικανότητες και δεξιότητες του.

Βία δεν παρατηρείται στο μαζικό αθλητισμό, γιατί δεν υπάρχουν οργανωμένοι οπαδοί ούτε αντικρουόμενα οικονομικά συμφέροντα. Οι αθλητές δεν είναι πρωταθλητές, αθλούνται για τη χαρά της συμμετοχής στο παιχνίδι.

Βία παρατηρείται στον οργανωμένο επαγγελματικό αθλητισμό και κυρίως στο ποδόσφαιρο, στο οποίο υπάρχουν οργανωμένοι οπαδοί ομάδων, καθώς και αντικρουόμενα οικονομικά συμφέροντα.

Η ανεργία, τα ναρκωτικά, η φτώχεια, το χαμηλό βιοτικό επίπεδο, είναι το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη εγκληματικότητας και βίας.

 

ΘΕΤΙΚΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

  • Επιδρά θετικά στη πνευματική και σωματική υγεία του ανθρώπου.
  • Συμβάλλει στην ψυχολογική ισορροπία, καθώς αποφορτίζει από την ένταση και το στρες.
  • Τα άτομα κοινωνικοποιούνται μέσα από τις ομάδες που συμμετέχουν, καθώς αναπτύσσεται η ευγενής άμιλλα, η συνεργασία.
  • Συντελεί στη φιλική προσέγγιση και επικοινωνία μεταξύ των λαών, μέσα από τις διεθνείς αθλητικές συναντήσεις και κυρίως τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς καταργεί το ρατσισμό και εξαλείφει τις όποιες διακρίσεις.

 

ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

  • Εμπορευματοποίηση αθλητισμού (διαφημίσεις, χορηγίες).
  • Οικονομικός ανταγωνισμός μεταξύ ομάδων και αθλητών.
  • Φανατισμός και βία, καθώς οπαδοί ομάδων έρχονται σε αντιπαράθεση μεταξύ τους.
  • Χρήση αναβολικών ουσιών, χρήση αθέμιτων μέσων για να φτάσει κανείς στη νίκη.
  • Στόχος των περισσότερων αθλητών δεν είναι η συμμετοχή και η ευχαρίστηση, αλλά οι επιδόσεις, το ρεκόρ, η πρωτιά (πρωταθλητισμός).

 

Αθανάσιος Νικολέτας