Λανθασμένες διατροφικές συνήθειες και μεσογειακή διατροφή
Στη σημερινή εποχή οι άνθρωποι τρέφονται συνήθως με ανθυγιεινές τροφές , με αποτέλεσμα να αποκτούν προβλήματα υγείας .Σε αυτό ευθήνεται ο λανθασμένος τρόπος ζωής , όπου βασίζεται κυρίως στον καταναλωτισμό .
Στα παλαιότερα χρόνια οι διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων ήταν πολύ πιο ωφέλιμες προς τον οργανισμό τους .Καθώς τα προϊόντα που κατανάλωναν τα παρήγαγαν τις περισσότερες φορές οι ίδιοι .Ακόμα ,στην αγορά δεν κυκλοφορούσαν προϊόντα τα οποία ήταν γεvητηκά τροποποιημένα (μεταλλαγμένα). Επίσης τα καταστήματα δεν παρείχαν πλήθος προϊόντων , όπως σήμερα που για ένα αντικείμενο υπάρχουν πολλές διαφορετικές μάρκες ,που η κάθε μία μπορεί να παρέχει διαφορετικά οφέλη στους καταναλωτές .
Μία από τις παλαιότερες, πιο ωφέλιμη προς τους ανθρώπους και μία απ’ τις πιο φημισμένες διατροφές στον κόσμο, είναι η Μεσογειακή ! Η Μεσογειακή διατροφή είναι μια σύγχρονη διατροφική συνήθεια αρχικά εμπνευσμένη από τις διατροφικές συνήθειες από την Ελλάδα, τη νότια Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία στη δεκαετία του 1940 και του 1950. Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της δίαιτας περιλαμβάνουν αναλογικά υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου, όσπρια, ανεπεξέργαστα δημητριακά, φρούτα και λαχανικά, μέτρια προς υψηλή κατανάλωση ψαριού, μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων (κυρίως τυρί και γιαούρτι), μέτρια κατανάλωση κρασιού, και χαμηλή κατανάλωση κρέατος.
Η συγκεκριμένη διατροφική σύνθεση της Μεσογειακής Διατροφής έχει ως αποτέλεσμα αφενός χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη και αφετέρου υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και ίνες. Η καθημερινή κατανάλωση ελαιόλαδου συνεπάγεται υψηλή περιεκτικότητα της δίαιτας σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.
Το 2013, η UNESCO πρόσθεσε τη Μεσογειακή διατροφή στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ιταλίας (δικαιούχος), της Γαλλίας, το Μαρόκο, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Κροατίας διότι «Η Μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει ένα σύνολο δεξιοτήτων, γνώσεων, τελετουργικών, συμβόλων και παραδόσεων σχετικά με τις καλλιέργειες, τη συγκομιδή, το ψάρεμα, την κτηνοτροφία, τη συντήρηση, την επεξεργασία, το μαγείρεμα, και ιδίως την παροχή και την κατανάλωση των τροφίμων.»
Πηγές : wikipedia.org Μεσογειακή διατροφή
Συντάκτης : Μεραμβελιωτάκη Παναγιώτα
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.


