Γράμματα για την προστασία του πλανήτη μας

266252885_595427198386053_5746879530941371347_nΤης Ηλιάνας, της Αγγελικής, του Βασίλη και της Δώρας

Ολοκληρώθηκαν οι δράσεις ευαισθητοποίησης των μαθητών για το Περιβάλλον και τον πλανήτη μας συντάσσοντας οι μαθητές μας επιστολές που επιδιώκουν να αναδείξουν τη σημασία της συμμετοχής και της κινητοποίησης μικρών και μεγάλων στον αγώνα για την προστασία του φυσικού οικοσυστήματος του πλανήτη μας. Θα τα καταφέρουν; Τι λέτε;

Η πρώτη επιστολή είναι της Ηλιάνας.

Αγαπητοί αναγνώστες,

Θα θέλαμε να ζητήσουμε τη βοήθεια όλων σας  σχετικά με τα περιβαλλοντικά προβλήματα του τόπου μας.

Πιο συγκεκριμένα, το γεγονός που μας απασχολεί είναι πως κάποιοι συμπολίτες μας , δεν φροντίζουν καθόλου το περιβάλλον. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το περιβάλλον δεν μας χαρίζετε αλλά το δανειζόμαστε για όσο ζούμε. Έπειτα από εμάς θα το δανειστούν οι επόμενες γενιές και μετά οι επόμενες και έτσι θα συνεχιστεί για εκατομμύρια χρόνια ακόμα. Δεν αξίζουν και οι επόμενες γενιές αλλά και εμείς οι ίδιοι ένα καθαρό και απολαυστικό περιβάλλον;

Η Γη είναι το σπίτι μας και αν δεν την προσέχουμε εμείς, δε θα μας προσέχει ούτε αυτή. Γι’ αυτό το λόγο μην πετάτε σκουπίδια στο δρόμο, μην ανάβετε φωτιές χωρίς λόγο, μην ρίχνετε φάρμακα στα φυτά και αν μπορείτε να συμμετέχετε σε εθελοντικούς καθαρισμούς. Αν αυτά τηρηθούν από όλους μας, πιστέψτε με, όλοι θα ζήσετε πολύ καλύτερα.

Γι’ αυτό θα ήταν πολύ σημαντικό  να αναλάβετε άμεσα δράση μαζί με τους φίλους σας, τις οικογένειές σας ή και μόνοι σας στο να έχουμε ένα καλύτερο αύριο. Μην ξεχνάτε, η Γη βρίσκεται στα χέρια μας και μόνο εμείς μπορούμε να την κάνουμε καλύτερη, καθαρή κι ευτυχισμένη.

Ελπίζω να σας βοήθησα να καταλάβετε πόσο σημαντικό είναι να έχουμε ένα καθαρό περιβάλλον και να σας ευαισθητοποίησα σχετικά με το θέμα αυτό.

Με όλο το σεβασμό

Η μαθήτρια της Στ΄ τάξης του 6ου Δ.Σ. Αρτέμιδος Ηλιάνα

 

 Η δεύτερη επιστολή είναι της Αγγελικής

Αγαπητοί αναγνώστες του περιοδικού,

Θα ήθελα να σας μιλήσω για ένα σοβαρό θέμα που μας αφορά όλους. Οι θάλασσες , τα ποτάμια, οι πεδιάδες, τα βουνά και όλα τα φυσικά τοπία καταστρέφονται καθημερινά από τα καυσαέρια και τα σκουπίδια.

Για να σώσουμε ό,τι έχει απομείνει και να φτιάξουμε ό,τι έχει καταστραφεί , θα χρειαστούν χρόνια αλλά γιατί να μην ξεκινήσουμε από τώρα, ώστε οι επόμενες γενιές μας να έχουν αυτό που εμείς χάσαμε και καταστρέψαμε;

Το να κάνουμε εθελοντικούς καθαρισμούς και ανακύκλωση βοηθά πιο πολύ από ό,τι νομίζετε, διότι ακόμα και τα μικρά πράγματα μετράνε. Επίσης από προσωπική εμπειρία έχω δει ότι τα περισσότερα σκουπίδια στις θάλασσες είναι τα αποτσίγαρα και τα πλαστικά, ενώ έχουν βρεθεί ακόμη και είδη ρουχισμού για παράδειγμα ένα καπέλο και ένα πουκάμισο! Σκεφτείτε ότι βρέθηκαν μέχρι και φωτογραφίες!

Γι’ αυτό προστατέψτε το περιβάλλον για να ξημερώσει το αύριο. Θα σας άρεσε να κολυμπάτε ανάμεσα σε πάνες και τσιγάρα ή να περπατάτε πάνω σε κουτιά από καφέ ή κουτιά αναψυκτικών; Προστατέψτε το περιβάλλον λοιπόν για να σώσετε πρώτα απ’ όλα τις ζωές σας. Αυτή είναι η άποψή μου.

Με εκτίμηση η μαθήτρια της Στ΄ τάξης, Αγγελική.

 

Η τρίτη επιστολή είναι του Βασίλη

Αγαπητοί αναγνώστες,

Είμαστε οι μαθητές της Στ΄ τάξης του 6ου Δ.Σ. Αρτέμιδος και αποφασίσαμε να σας ευαισθητοποιήσουμε για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το σπίτι μας δηλαδή το περιβάλλον.

Το πρόβλημα που μας απασχολεί είναι η μόλυνση των νερών, του αέρα από τα εκατομμύρια απορρίμματα που πετάνε οι άνθρωποι. Φυσικά οι άνθρωποι αυτοί πετάνε τα σκουπίδια ασυνείδητα χωρίς να σκέφτονται το πρόβλημα που δημιουργούν στον πλανήτη μας.

Μας στενοχωρεί το γεγονός ότι κάθε φορά που πετάμε σκουπίδια με τον αέρα σκορπίζονται στις θάλασσες και τα καταπίνουν χιλιάδες ζώα που κατοικούν στη θάλασσα νομίζοντας πως είναι η τροφή τους κι έπειτα αυτά τα απορρίμματα τους στοιχίζουν τη ζωή.

Η Γη μας είναι το σπίτι μας και την αξίζουμε εμείς αλλά και οι επόμενες γενιές. Αν κοιτάξουμε το θέμα από μια άλλη μεριά, τα παλιά χρόνια η Γη ήταν ένα δυνατό, πανέμορφο λουλούδι, τώρα αυτό το λουλούδι είναι πια ξεραμένο και από εμάς θα εξαρτηθεί το μέλλον του, δηλαδή αν θα γίνει καλύτερα από το παρελθόν ή χειρότερα από το παρόν .

Δεν αξίζει να συντηρήσουμε τον πλανήτη μας για να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον; Ελπίζουμε η επιστολή μας να σας ευαισθητοποίησε και να σας υπέδειξε το σωστό.

Οι μαθητές της Στ΄ τάξης του 6ου Δ.Σ.Αρτέμιδος

 

Η τελευταία επιστολή είναι της Δώρας

Αναγνώστες και αναγνώστριες του περιοδικού αυτού,

είμαστε οι μαθητές της Στ΄ τάξης του 6ου Δ.Σ. Αρτέμιδος και αποφασίσαμε να στείλουμε αυτή την επιστολή για να σας ευαισθητοποιήσουμε για τα περιβαλλοντικά μας προβλήματα.

Για να σώσουμε τον πλανήτη μας και την ίδια μας τη  ζωή θα πρέπει να προσέχουμε: πού πετάμε τα σκουπίδια μας, ποια σκουπίδια βάζουμε στον κάδο απορριμμάτων και ποια στην ανακύκλωση. Μάλιστα θα πρότεινα να χρησιμοποιούμε πάνινες τσάντες, μπουκάλια θερμός, τάπερ πολλών χρήσεων και πολλά ακόμα που θα μας βοηθήσουν στο στόχο μας.

Αν όμως νομίζετε ότι μόνο αυτό χρειάζεται,  η απάντηση είναι όχι και όμως όχι… Πρέπει να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας με τα αυτοκίνητα, υπάρχουν ποδήλατα, λεωφορεία, πατίνια και πάρα πολλά ακόμη που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την μείωση των καυσίμων. Επίσης μπορούμε είτε να πάμε με μια παρέα να μαζέψουμε σκουπίδια από θάλασσες , πλατείες , πάρκα, είτε όποτε βλέπουμε σκουπίδια με μια χαρτοπετσέτα ή ένα γάντι να τα μαζέψουμε. Αν δεν θέλετε να ακολουθήσετε τις συμβουλές μας, τότε σκεφτείτε τα εγγόνια σας, τα δισέγγονα και όχι μόνο…

Νομίζετε ότι είναι εύκολο να σώσουμε τον πλανήτη; Και όμως όχι! Χρειάζεται καιρό και δουλειά για να τα καταφέρουμε. Αν συνεχίσουμε έτσι, τότε σίγουρα θα καταλήξουμε όπως οι δεινόσαυροι αλλά όχι όπως στα κόμικ αλλά όπως κατέληξαν από την καταστροφή του πλανήτη μας. Μάλιστα, οι υπεύθυνοι θα είμαστε εμείς και μόνο εμείς! Όταν τα παιδιά σας θα μεγαλώσουν τότε θα έχουν ένα πλανήτη «κουρασμένο» από τα σκουπίδια και τη ρύπανση, που θα «θυμώσει» και τότε θα αρχίσουν πολύ άσχημα καιρικά φαινόμενα όπως ανεμοστρόβιλοι, θύελλες, καταιγίδες κλπ. Γι΄αυτό μην πετάτε τα σκουπίδια σας από εδώ κι  από εκεί.

Τέλος ελπίζουμε να σας πείσαμε με όλα αυτά τα επιχειρήματα για να μην καταστραφούμε μια μέρα όλοι και γίνουμε κι εμείς είδος προς εξαφάνιση…

Ευχαριστούμε πολύ που διαβάσατε το κείμενό μας.

 Με τις επιστολές αυτές σας καλούμε να επενδύσουμε στις αρχές και τις αξίες της οικολογίας και της περιβαλλοντικής αφύπνισης για μια πόλη με πράσινο και ποιότητα ζωής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Γράμματα για την προστασία του πλανήτη μας"

Σχολιάστε

Top