ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

πυρηνικη ενεργεια

Του Παναγιώτη. Μ

Πυρηνική ενέργεια ονομάζεται η ενέργεια που απελευθερώνεται όταν μετασχηματίζονται και διασπώνται οι ατομικοί πυρήνες. Είναι δηλαδή η δυναμική ενέργεια που είναι εγκλωβισμένη στους πυρήνες των ατόμων. Η πυρηνική ενέργεια απελευθερώνεται κατά τη σχάση των πυρήνων και εφόσον οι πυρηνικές αντιδράσεις είναι ελεγχόμενες μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει ενεργειακές ανάγκες ενώ αν χρησιμοποιηθεί ως όπλο μπορεί να προκαλέσει ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ όπως:

  •   Καταστροφή περιοχών
  •  Μετάδοση ασθενειών
  • ΘΑΝΑΤΟΣ

Ρίψη ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι


Η Ρίψη ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι συνέβη στις 6 και στις 9 Αυγούστου του 1945 με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Η επίθεση προκάλεσε τον θάνατο πολλών αμάχων και την καταστροφή των δυο αυτών πόλεων καθώς και των γύρο περιέχων και μέχρι και σήμερα παραμένει η μόνη χρήση ατομικής βόμβας σε πολεμική αντιπαράθεση. Έχει θεωρηθεί από πολλούς έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, καθώς ουσιαστικά συνέβη μετά την νίκη των Συμμάχων εναντίον της Ναζιστικής Γερμανίας στην Ευρώπη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν τελεσίγραφο στην Ιαπωνία και ζήτησαν η χώρα να υποκύψει, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε, οδηγώντας, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, στην ρίψη της ατομικής βόμβας.
Πυρηνικά ατυχήματα
Το πρώτο πυρηνικό ατύχημα με διαρροή ραδιενέργειας συνέβη στον Καναδά το 1952. Ήταν ωστόσο μικρής κλίμακας και δεν προκάλεσε θύματα ή αξιόλογη ρύπανση. Από τότε έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 25 μικρής ή μεσαίας σημασίας ατυχήματα και ένα σοβαρό, αυτό στο Τσερνομπίλ στις 26 Απριλίου 1986. Το 1964 ένας αμερικανικός δορυφόρος εφοδιασμένος με Πλουτώνιο-238 για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δεν κατόρθωσε να μπει στην προγραμματισμένη τροχιά και κατά την επάνοδό του στη Γη καταστράφηκε, απελευθερώνοντας στην ατμόσφαιρα αρκετή ραδιενέργεια. Τον Μάρτιο του 2011 μετά από τον σεισμό στην Ιαπωνία, που προκάλεσε το τσουνάμι που έπληξε την περιοχή της Φουκουσίμα, έγινε ατύχημα στους τρεις πυρηνικούς αντιδραστήρες του εργοστασίου παραγωγής ενέργειας της Φουκουσίμα. Τεράστιες ποσότητες ραδιενέργειας διέρρευσαν στην περιοχή, αλλά και στη θάλασσα όπως και στον αέρα. Οι επιπτώσεις πήραν παγκόσμιες διαστάσεις και το ατύχημα χαρακτηρίστηκε εξίσου σοβαρό, αν όχι σοβαρότερο, από το Τσερνομπίλ.

Θετικά

Η πυρηνική ενεργεία αν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να «βοηθήσει» τον άνθρωπο όπως:

  •   Η πυρηνική ενεργεία να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενεργεί
  • Να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο
  •  Να είναι μια ανανεώσιμη πηγή ενεργείας

Σήμερα 31 χώρες διαθέτουν συνολικά 439 πυρηνικούς αντιδραστήρες σε λειτουργία παράγοντας το 14% του ηλεκτρισμού του κόσμου. Η πυρηνική ενεργεία είναι μια πολύ επικίνδυνη ενεργεία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλούς σκοπούς και μπορεί να «βοηθήσει» τον άνθρωπο αλλά μπορεί να γίνει και πολύ επικίνδυνη.
Πηγή: Wikimedia

Αφήστε το σχόλιο σας στο "ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ"

Σχολιάστε

Top