Φιλοζωία είναι η αμέριστη και αδιάκριτη αγάπη προς όλα τα ζώα αυτού του πλανήτη, ανεξαρτήτως ράτσας, ηλικίας και κινητικών προβλημάτων. Με αφορμή την 4η Απριλίου, σχολική ημέρα φιλοζωίας , στο παρόν άρθρο θα επιχειρηθούν να αναλυθούν οι δυσκολίες που βιώνουν τα αδέσποτα στον ελλαδικό χώρο.
Τα αδέσποτα ζώα ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης. Κοιμούνται στον δρόμο σε αντίξοες καιρικές συνθήκες χωρίς τροφή. Πρέπει να ψάξουν για να βρουν πόσιμο νερό και πολλές φορές αναγκάζονται να πίνουν βρώμικο. Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι εγκαταλείπουν τα κατοικίδιά τους δεμένα σε αλάνες και, κατά συνέπεια, δεν έχουν την δυνατότητα να αναζητήσουν τα απαραίτητα για να επιβιώσουν. Ακόμα, δεν έχουν πρόσβαση στην υγεία και στην στείρωση και γι’ αυτό τα αδέσποτα συνεχώς αυξάνονται ή πεθαίνουν από αρρώστιες.
Στην Ελλάδα, τα αδέσποτα ξεπερνούν τα τρία εκατομμύρια. Ενώ, σε όλο τον πλανήτη φθάνουν τα 471 εκατομμύρια. Όπως επιστημονικές έρευνες δείχνουν, μετά την καραντίνα, ο αριθμός αδέσποτων έχει αυξηθεί κατακόρυφα, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία.
Συμπεραίνοντας, θα πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι το πρόβλημα δεν είναι τα αδέσποτα αλλά ο ανθρώπινος παράγοντας. Οι περισσότεροι σοκάρονται στη θέα παραμελημένων, εγκαταλελειμμένων, άρρωστων ζώων, χωρίς όμως να συνδέουν τις εικόνες αυτές με τις δικές τους πράξεις και επιλογές. Τέλος, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η φιλοζωία αντιπροσωπεύει την ποιότητα και το επίπεδο του πολιτισμού ενός λαού και μιας χώρας.
ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, Α2
Εντυπωσιακός ο αριθμός των αδέσποτων συγκριτικά! Ας προσεγγίσουμε όλοι το θέμα με ευαισθησία.