ΕΜΠΟΛΕΜΗ ΕΠΟΧΗ

 

ΟΥΚΡΑΝΙΑ 1ΟΥΚΡΑΝΙΑ 2

 

ΕΜΠΟΛΕΜΗ ΕΠΟΧΗ

Ο πόλεμος είναι ένα ζοφερό γεγονός που προκαλεί πολλά προβλήματα στην ζωή των ανθρώπων και αποτελεί το μεγαλύτερο δυσάρεστο φαινόμενο για την κοινωνία μας. Οι συνέπειες είναι τεράστιες και καταστροφικές. Θάνατος, βία, τραύματα που έχουν μακροχρόνιες συνέπειες και κατεστραμμένα σπίτια, εγκαταστάσεις. Ο πόλεμος πλέον έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας μας, με τρανό παράδειγμα τις έντονες διαμάχες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Όπως κάθε άλλος πόλεμος έτσι και ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε άμεσο αντίκτυπο στην ψυχολογία των ανθρώπων. Άνθρωποι εκτοπίζονται από τα σπίτια τους, χάνουν τις περιουσίες τους και το χειρότερο, μικρά παιδιά βιώνουν βίαιες στιγμές, που τα τραυματίζουν. Η ζωή τους αλλάζει από την μια μέρα στην άλλη. Το αίσθημα του φόβου κυριαρχεί και έχει γίνει πια μέρος της ζωής τους. Εικόνες παιδιών που διασχίζουν με τις έντρομες μητέρες τους τα σύνορα ,αφήνοντας πίσω βομβαρδισμένα τοπία, αδυνατώντας να κατανοήσουν γιατί εγκαταλείπουν το γνώριμο περιβάλλον τους. Τα παιδιά ενός πολέμου δεν αναπτύσσουν την παιδικότητα τους, καθώς προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Στις πιο ακραίες περιστάσεις πολέμου, στερείται το πολυτιμότερο αγαθό, τη ζωή του ανθρώπου. Κυριαρχεί δυστυχία, ο θρήνος, η απαισιοδοξία και οι άνθρωποι χάνουν τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο μέλλον. Ο κόσμος είναι απελπισμένος και απαρηγόρητος. Οι φρικτές εικόνες, οδηγούν τους ανθρώπους ν’ αποστερούνται τις δικές τους ηθικές αξίες. Αλλά, χαρακτηριστικό παράδειγμα επιπτώσεων του πολέμου, είναι η ζημιά που δημιουργείται στον πολιτισμό και στην κοινωνία. Έθιμα, παραδόσεις, κουλτούρα, κουζίνα αφανίζονται, αποδεικνύοντας ότι ο πόλεμος αποτελεί εμπόδιο στην εσωτερική ανάπτυξη.

Συμπερασματικά, όπως είχε πει ο ιστορικός Θουκυδίδης, «ο δε πόλεμος…βίαιος διδάσκαλος», μέσα από το βίωμα του πολέμου, οι άνθρωποι περνάνε βίαιες στιγμές, όπου χαράζονται στην μνήμη τους και τους επηρεάζουν αρνητικά στην πνευματική και ψυχολογική τους υγεία.

ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ ΜΥΡΣΙΝΗ

ΚΟΤΣΙΩΤΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ 3ΟΥΚΡΑΝΙΑ 7

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης