ΧΡΗΣΗ ΑΝΑΒΟΛΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

 

 

 

 

 

image6 (1)ΧΡΗΣΗ ΑΝΑΒΟΛΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

 Τα αναβολικά,ή αλλιώς στεροειδή αναβολικά,είναι ουσίες οι οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε ποικίλες μορφές και για διαφορετικούς λόγους στις μέρες μας. Αρχικά,συντέθηκαν στην δεκαετία του 1930 και είναι ευρέως διαδεδομένα προς χρήση έως και σήμερα.

Η λέξη αναβολικό,προέρχεται από την λέξη αναβολή,δηλαδή«αυτό που συσσωρεύεται».

Σε γενικές γραμμές,λειτουργούν ενισχυτικά στον οργανισμό,κυρίως στην αύξηση της πρωτεΐνης στα κύτταρα και ιδιαίτερα στους σκελετικούς μύες .

Τα αναβολικά προσλαμβάνονται πολλές φορές θεραπευτικά στην ιατρική. Πιο συγκεκριμένα,μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη των μυών,την πρόκληση της εφηβείας στους άντρες ή ακόμα και για την θεραπεία χρόνιων ασθενειών,όπως το AIDS και ο καρκίνος. Επιπλέον,με ελεγχόμενη λήψη αναβολικών,σωστή διατροφή και άσκηση,μπορεί να επιτευχθεί αύξηση βάρους που λειτουργεί ενεργειακά για τον οργανισμό .

Σε πολλές περιπτώσεις,στη σύγχρονη εποχή,έχει παρατηρηθεί ότι γίνεται χρήση,ενδεχομένως και κατάχρηση,αναβολικών ουσιών στο χώρο αθλητισμού.Η λήψη στεροειδών από τους αθλητές χαρακτηρίζεται ως ντόπινγκ και είναι παράνομη. Ο λόγος που επιλέγονται,τα αναβολικά από τους αθλητές είναι για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους. Με κατάλληλες εξετάσεις μπορεί να ανιχνευθεί η οποιαδήποτε ουσία και να προκαλέσει τον αποκλεισμό του εκάστοτε αθλητή.

Είναι γενικά παραδεκτό ότι τα αναβολικά,μακροχρόνια και σε μεγάλες ποσότητες,μπορεί να προκαλέσουν αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία του ανθρώπου. Κάποιες από τις πιο συχνές συνέπειες είναι,οι ορμονικές ανισορροπίες,πρόκληση ακμής καθώς και βλάβες στο κυκλοφορικό σύστημα. Τέλος έχει παρατηρηθεί να πωλούνται λαθραία στη μαύρη αγορά και από πολλές χώρες έχει κριθεί παράνομη η μη ελεγχόμενη χρήση τους.

Συμπερασματικά,τα αναβολικά μπορεί να συμβάλλουν στην βελτίωση κάποιων πτυχών της ζωής του ανθρώπου, με την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιούνται σε λογικά πλαίσια και πάντοτε σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών. Ωστόσο, σε περιπτώσεις που δεν ενδείκνυται πρέπει να αποφεύγονται,καθώς μπορεί να δημιουργήσουν ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία του ανθρώπου.

 

ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ ΜΥΡΣΙΝΗ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης