Ο νόμος στην αρχαιότητα

    Νόμος είναι ο γραπτός κανόνας ενός κράτους που καθορίζει την συμπεριφορά των ανθρώπων μεταξύ τους καθώς και απέναντι στο κράτος . Θεωρελιται ότι έιναι καθοριστικής σημασίας για την ζωή των ανθρώπων, καθώς ορίζει καθαρά τις σχέσεις συμπεριφοράς , αλληλοσεβασμού και αντιμετώπισης προβλημάτων μεταξύ τους .

    Υπάρχουν διάφοροι και πολλοί νόμοι σ’ ένα κράτος . Άλλοι αυστηρότεροι και άλλοι πιο χαλαροί , ανάλογα με την περίπτωση.Στην αρχαία Αθήνα ο νομοθέτης Δράκων έγραψε αυστηρούς νόμους που ήταν αβάσταχτοι για τους Αθηναίους . Ακόμα και σήμερα, όταν θέλουμε να πούμε ότι κάποια μέτρα είναι πολύ αυστηρά χρησιμοποιούμε τον όρο «Δρακόντεια μέτρα » . Ο Σωκράτης όταν ρωτήθηκε τι είναι νόμος απάντησε ότι είναι ο ιστός της αράχνης που πιάνει μόνο τα μικρά έντομα , τα μεγάλα όχι μόνο δεν μπορεί να τα πιάσει, αλλά και, όταν περάσουν από μέσα του, του  ανοίγουν τρύπες προξενώντας του ζημιά.

     Στην δίκη του Θηραμένη ο νόμος είχε τηρηθεί , αλλά ο Κριτίας βλέποντας την εξέλιξη της δίκης βγαίνει έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου και εισάγει  μαχαιροφόρους, για να επηρεάσει την κρίση των δικαστών. Όσο κι αν ο Θηραμένης επικαλούνταν την σωστή κρίση τους, εκείνοι υπό τον φόβο των μαχαιροφόρων αποδέχτηκαν την διαγραφή του από τον κατάλογο των 30 τυράννων,  ούτως ώστε να θανατωθεί κατά την επιθυμία του Κριτία. Τι κι αν ο Θηραμένης αναπήδησε πάνω στο βωμό, ο Κριτίας διέταξε τον Σάτυρο με τους υπηρέτες  να τον τραβήξουν με τη βία. Παραβιάζοντας έτσι το άσυλο του βωμού, τον έβγαλαν έξω και τον ανάγκασαν να πιει το κώνειο . Τελικά, στα τυραννικά καθεστώτα ο νόμος προσαρμόζεται στις απαιτήσεις και στις επιθυμίες των τυράννων και δεν υπηρετεί το κοινό συμφέρον.

Διαδικτυογραφία

https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%82

http://lyk-filiatr.mes.sch.gr/arxaio_dikaio.pdf

http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/7547

 

Ξενοφών Μαμάκος ( μαθητής  της  Α΄  Λυκείου)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης