ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΙΩΡΓΗ ΜΕΛΙΚΗ

4d100c23b308686cb099b1f48ab0dbd2_L

ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΑΣΚΑΣ

20210128_122651

  Το Εθνογραφικό μουσείο βρίσκεται σε έναν χώρο 1.000τ.μ στην κωμόπολη Μελίκη και αποτελείται από 3 ορόφους. Ο εμπνευστής του είναι ο δημοσιογράφος Γιώργης Μελίκης.

 Στο υπόγειο υπάρχει η άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Υπάρχουν περίπου 10.000 καταγραφές με δημοτικά τραγούδια, ιστορίες,αφηγήσεις, παραμύθια, το αρχείο του «Λαϊκού Χειμώνα» που για 29 χρόνια γινόταν στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από όπου πέρασαν 6.000 οργονοπαίκτες,τραγουδιστές, χορευτές κ.ά.

      Υπάρχει επίσης η υλική κληρονομιά που αναδεικνύει τα ήθη και τα έθιμα της Μελίκης και του Ρουμλουκιού. Μερικά από αυτά είναι τα Ρουγκάτσια , οι Λαζαρίνες , τα Αναστενάρια, ο Καλόγερος κ.ά. Στον δεύτερο όροφο υπάρχει το » Κέντρο Έρευνας Μάσκας» με τη συλλογή μασκών. 120 μάσκες απ΄όλη την Ελλάδα είναι μία εθνική συλλογή που παρόμοια δεν υπάρχει πουθενά. Οι μάσκες δεν είναι καρναβαλίστικες, είναι μάσκες τελετουργικές ,επιτελεστικές, μάσκες ταυτότητας που τις φοράνε πρόσωπα τα οποία είναι συγκροτημένα και μέλη ενός θιάσου , όπως είναι η ¨Μπούλα ή Γενίτσαρος¨ από τη Νάουσα. Υπάρχουν και μάσκες από την Κρήτη ,τον Πόντο, τα νησιά, τη Ρούμελη, τον Μοριά, τα Επτάνησα, τη Μακεδονία,τη Θράκη.

Στον 3ο όροφο υπάρχει μια έκθεση που αφορά το παιδί , το » Παιδί στην Παράδοση». Αυτό συνέβαλε πολύ στην επισκεψιμότητα των σχολείων.

Κατερίνα Κουτσογιάννη