ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΣ ΖΕΤΤΑΣ ΜΑΚΡΗ

Εσπερίδα 22/05/2022 στο Γυμνάσιο Σκοπέλου «Καισάριος Δαπόντες» με θέμα: «Τα διαδικτυακά φαινόμενα της σύγχρονης εποχής και οι πρακτικές αντιμετώπισής τους»
Ομιλητής :Δρ. Γεώργιος Νάκος. Ψυχολόγος Δ/νσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την πρόσκληση να απευθύνω και γω το μήνυμά μου για την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και δράση απέναντι στο φαινόμενο του εκφοβισμού και της βίας.
Στηρίζω την πρωτοβουλία, τη συνεργασία, τον συντονισμό, την υλοποίηση αυτής της δράσης και σας ευχαριστώ που μου δίνετε το βήμα να μιλήσω, με την ιδιότητά μου της Υφυπουργού Παιδείας, για το φαινόμενο, εξειδικεύοντάς το στη μορφή της έμφυλης βίας, της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού, φυσικού και διαδικτυακού.
Ένα φαινόμενο που εξαπλώνεται επικίνδυνα στη σχολική κοινότητα, απειλεί την σωματική και ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων, κοριτσιών και αγοριών, και δίνει, στην κάθε μέρα, πολλαπλές αφορμές για σκέψη, προβληματισμό και δράση.
Το Υπουργείο Παιδείας με ευθύνη απέναντι στα παιδιά, τους εφήβους, τις οικογένειες και την κοινωνία αναλαμβάνει, προωθεί και στηρίζει πρωτοβουλίες ξεκινώντας από την αδιαπραγμάτευτη αρχή ότι η βία δεν έχει καμία θέση στα σχολεία μας.
Θέλουμε να δημιουργήσουμε μία νέα δυναμική φιλοσοφία πρόληψης των φαινομένων βίας για την ολιστική αντιμετώπισή τους μέσω της ενημέρωσης, της ευαισθητοποίησης και της πρόληψης προς όφελος κάθε μαθήτριας και κάθε μαθητή, κάθε αυριανού πολίτη και μέλους μιας δημοκρατικής κοινωνίας.
Στον παραδοσιακό ενδοσχολικό εκφοβισμό έρχεται να προστεθεί και η μορφή του διαδικτυακού εκφοβισμού, ένα φαινόμενο, που απασχολεί σχεδόν όλες τις σύγχρονες κοινωνίες, και θεωρείται η τεχνολογική προέκταση του παραδοσιακού εκφοβισμού, με τα χαρακτηριστικά των παιδιών που εκφοβίζουν στο διαδίκτυο προσομοιάζουν με τα χαρακτηριστικά των παιδιών που ασκούν τον κλασικό εκφοβισμό.
Για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό του cyberbullying απαιτείται η συνεχής μελέτη και ανάδειξη των αιτιών, που τον δημιουργούν, συνεργασία ειδικών, γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών, καθώς και η θέσπιση νομοθετικού πλαισίου, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες και διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες.
Για να πατάξουμε αντίστοιχα αρνητικά φαινόμενα στο σχολικό περιβάλλον πρέπει να μπορούμε να τα προλάβουμε, καλλιεργώντας μία κουλτούρα αλληλεγγύης, σεβασμού και ανεκτικότητας.
Για τον λόγο αυτό εντάξαμε στο υποχρεωτικό πρόγραμμα Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων στα εργαστήρια δεξιοτήτων τον αλληλοσεβασμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το σεβασμό στη διαφορετικότητα, την οικοδόμηση θετικών και υγιών διαπροσωπικών σχέσεων και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων, όπως η δημιουργικότητα, η κριτική και συνθετική σκέψη και η ομαδική δουλειά, αλλά και στην καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων, όπως η ψηφιακή χρήση, η ψηφιακή επικοινωνία, η ψηφιακή ασφάλεια, η ψηφιακή συναισθηματική νοημοσύνη, τα ψηφιακά δικαιώματα.
Το Υπουργείο Παιδείας τάσσεται με όλες του τις δυνάμεις στον αγώνα της ενημέρωσης, της πρόληψης και της κινητοποίησης κατά του φαινομένου της σχολικής βίας και εκφοβισμού, τόσο ως προς την παραδοσιακή έκφρασή τους, όσο και ως προς την διαδικτυακή διάστασή τους.
Και αν χρειαστεί να αλλάξουμε το πλαίσιο και να εφαρμόσουμε μια αυστηρότερη εκδοχή του, η αλλαγή αυτή θα γίνει για το όφελος κάθε μαθήτριας και κάθε μαθητή, κάθε αυριανού πολίτη και μέλους μιας δημοκρατικής κοινωνίας.
Είμαστε δίπλα σε κάθε παιδί, κάθε έφηβη, κάθε έφηβο που χρειάζεται βοήθεια και συμβουλές.
Είμαστε εδώ για να παροτρύνουμε τους νέους να αναπτύξουν τις δεξιότητες, που απαιτούνται για την ασφαλή διαδρομή τους στον πραγματικό και στον ψηφιακό κόσμο.
Δημιουργούμε σε παιδιά και εφήβους τις προϋποθέσεις να μιλήσουν με θάρρος για ό, τι τους απασχολεί, να αναγνωρίσουν τους κινδύνους και να προφυλαχθούν από αυτούς, να προασπίσουν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους, να σταθούν με τόλμη απέναντι σε κάθε αδικία, να αποδώσουν και να λάβουν σεβασμό.
Στηρίζουμε τους μαθητές μας και θέτουμε στη διάθεσή τους όλα τα απαραίτητα εφόδια, που θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν, να υπερασπισθούν και να σεβαστούν τον εαυτό τους, τους συνανθρώπους τους και την κοινωνία, να προχωρήσουν, να προοδεύσουν, να ξεχωρίσουν, να γίνουν φωτεινά παραδείγματα ως ενεργοί και αξιοπρεπείς πολίτες του κόσμου.
Χρειαζόμαστε κάθε οπτική, που θα συμπληρώσει τη δική μας, και μαζί θα δούμε πιο καθαρά το στόχο, που δεν είναι άλλος από τη διασφάλιση ενός ενδεδειγμένου πλαισίου ασφαλούς φυσικής και διαδικτυακής δραστηριότητας για τα παιδιά μας.
Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και δημιουργούμε την προοπτική ενός καλύτερου, δικαιότερου και ασφαλέστερου κόσμου για τα παιδιά μας χωρίς να καθυστερούμε ούτε λεπτό τις συντονισμένες ενέργειές μας.
Σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία και την ευαισθητοποίησή σας.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης