Η ΤΕΧΝΗ-Από Ευδοξία

ΑΠΟ: ΤΖΙΤΖΗ ΘΩΜΑΗ - Νοε• 28•17

ναος

Η τέχνη

Βρισκόμαστε στον 6ο αιώνα π.Χ. και ο κόσμος μας γνωρίζει μεγάλη οικονομική ανάπτυξη.

Οι περισσότερες πόλεις έχουν στολιστεί με υπέροχα διακοσμημένα κτίρια και ναούς προς τιμή των θεών.Οι ρυθμοί που χτίζονται είναι δύο:ο δωρικός και ο ιωνικός.

Οι διαφορές ανάμεσά τους είναι κυρίως στους κίονες.Ο δωρικός είναι απλός αλλά σοβαρός και δεν υπάρχει βάση για να στηρίζονται οι κίονες.Στον ιωνικό ρυθμό οι κίονες στηρίζονται σε μια κυκλική βάση,είναι λεπτή και γενικά υπάρχουν πιο πολλά διακοσμητικά στοιχεία.

Οι πιο διάσημοι γλύπτες της εποχής μας δημιούγησαν αγάλματα αφιερωμένα στους θεούς ή για να τα βάλουν σε τάφους,τους περίφημους κούρους και κόρες.

Οι κούροι παριστάνουν γυμνούς νέους άνδρες με τα χέρια κολλημένα στα πλάγια του σώματος πλούσιοι ακόμη και το ένα πόδι είναι πιο μπροστά από το άλλο έτσι που νομίζει κανείς ότι το άγαλμα είναι

έτοιμο να περπατήσει.

Οι κόρες είναι νεαρές,κομψές κοπέλες ελαφριά ντυμένες και καλοχτενισμένες.

Επίσης έχουμε κατακτήσει το εμπόριο της Μεσογείου.

Οι διάσημοι αγγειοπλάστες μας για να βοηθήσουν τους εμπόρους που θέλουν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους δημιουργούν διάφορα αγγεία, στα οποία ζωγραφίζουν σκηνές από τη μυθολογία και την ιστορία, είτε με μελανόμορφο ρυθμό,δηλαδή μαύρο χρώμα,είτε με ερυθρόμορφο ρυθμό,δηλαδή κόκκινο χρώμα.

ΕΥΔΟΞΙΑ

κορη

Σχολιάστε

Top