Σπάρτη: Η ζωή στην πόλη-Από Αγησίλαο

ΑΠΟ: ΤΖΙΤΖΗ ΘΩΜΑΗ - Δεκ• 11•17

ΣΠΑΡΤΗΗ

Σπάρτη: Η ζωή στην πόλη

Βρίσκομαι στην πόλη της Σπάρτης για να μάθω από κοντά τις συνήθειες των κατοίκων.

Με την πρώτη ματιά ,ένας επισκέπτης μπορεί να καταλάβει ότι η πόλη της Σπάρτης είναι πολύ οργανωμένη. Αναζητώντας την αιτία, μαθαίνω ότι οφείλεται στην νομοθεσία του Λυκούργου την οποία τηρούν ευλαβικά.

Αξιοθαύμαστο είναι και το σύστημα εκπαίδευσης. Μέχρι την ηλικία των 7, τα αγόρια μένουν στο σπίτι, ενώ μετά, την εκπαίδευσή τους αναλαμβάνει η πόλη. Διδάσκονται γραφή, ανάγνωσή, μουσική και χορό. Μεγαλώνοντας μαθαίνουν την πολεμική τέχνη. Ζουν σε σκηνές και τρώνε όλοι μαζί. Αγαπημένο τους φαγητό είναι ο μέλας ζωμός. Ο κοινός τρόπος ζωής τους τους κάνει να δένονται μεταξύ τους με ισχυρούς δεσμούς. Δεν είναι τυχαίο ότι η σπαρτιατική φάλαγγα ,όπως λέγεται ο στρατός τους, είναι ανίκητη χρόνια τώρα.

Εκτός από τα αγόρια, και τα κορίτσια λαμβάνουν αντίστοιχη μόρφωση αλλά και γυμνάζονται για να πλάσουν γερό σώμα και να γίνουν αργότερα άξιες μητέρες.

Άλλο ένα γεγονός που μου κάνει εντύπωση είναι ότι οι Σπαρτιάτες ζουν λιτά χωρίς πολυτέλειες και παράλληλα είναι λαός περήφανος για την καταγωγή του.

Αυτή η έμφυτη υπερηφάνεια και ο λιτός βίος, σε συνδυασμό με την καθημερινή εκπαίδευση του νου αλλά και του σώματος δικαιολογούν απόλυτα την ξακουστή ανδρεία και φιλοπατρία των Σπαρτιατών.

Αγησίλαος

 

 

Σχολιάστε

Top