ΥΠΟΔΟΧΗ ΗΡΩΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΛΗ-Από Τηλέμαχο

ΑΠΟ: ΤΖΙΤΖΗ ΘΩΜΑΗ - Φεβ• 04•18

ΥΠΟΔΟΧΗ ΗΡΩΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΛΗ

205fp1_sml

                    Υποδοχή ήρωα για τον Ιπποκλή

 

      Με μεγάλη επισημότητα έγινε δεκτός χθες στην πόλη μας, ο Ιπποκλής ο Πελινναίος, γιος του Φρικία,νικητής στο άθλημα του δίαυλου, στα 22α Πύθια  που τελέσθηκαν στους Δελφούς.

     Ο νικητής  στεφανωμένος με στεφάνι από δάφνη, μπήκε στην πόλη φορώντας πορφύρα ως βασιλιάς.Πλήθος κόσμου τον ακολούθησε  ως τα ανάκτορα όπου τον περίμενε ο Θετταλός Ταγός.Έπειτα οδηγήθηκε στο Πρυτανείο όπου στεγάζεται η Κοινή Εστία, σύμβολο ζωής της πόλης.Καθόλου τυχαία επιλογή αλλά τρανή απόδειξη της σημασίας της νίκης  του Ιπποκλή.Εκεί παρευρέθηκαν ο Θετταλός ταγός, μέλη της βασιλικής οικογένειας των Αλεύαδων, πρυτάνεις,, επίσημοι προσκεκλημένοι, ο Ιερομνήμονας και οι 9 Θεωροί από τους Δελφούς(υπεύθυνοι για την οργάνωση των Πυθίων).

   Όλα ήταν έτοιμα για το σπουδαίο γεγονός.Οι μάγειροι, οι οινοχόοι και οι αυλικοί σε πλήρη παράταξη.Μετά το συγκεκριμένο διαιτολόγιο του  αθλητή που υπαγόρευε τηνκατανάλωση κρέατος με αυστηρή απαγόρευση του κρασιού και των επιδορπίων, το δείπνο στο Πρυτανείο ξεπέρασε τη φαντασία όλων των παρευρισκομένων.

      Στην αρχή προσφέρθηκαν χέλια σκεπασμένα σε αλάτι, σουπιές και άλλα πολύποδα.Ακολούθησαν λαγοί μαγειρεμένοι με μέντα και θυμάρι, αρνάκια, ψητά ορτύκια που συνοδεύονταν από ραδίκα, βλήτα και ραπανάκια.Έπειτα παρήλασαν τα επιδόρπια:νωποί και ξηροί καρποί, αλατισμένα αμύγδαλα, σύκα, πίτες γλυκές και αλμυρές με τυρί, μέλι και σκόρδο.Το κρασί από τους κρατήρες δεν έπαψε να ρέει.Οι συζητήσεις σοβαρές ή όχι δε σταματούσαν.Χορευτές και αοιδοί εμφανίστηκαν προς το τέλος του δείπνου.Οι αοιδοί με συνοδεία αυλού τραγούδησαν αποσπάσματα από τον Όμηρο που εξυμνούσαν την ανδρεία και τα κατορθώματα των πολεμιστών, ισάξια με το κατόρθωμα του Ιπποκλή.

     Στο τέλος ο Θετταλός ταγός επιφύλασσε μια έκπληξη για τον Ιπποκλή.Ο ίδιος ο ποιητής Πίνδαρος, γνωστός για τους επινίκιους ύμνους του, εμφανίστηκε για να τιμήσει τον νικητή με τον Πυθιόνικο ύμνο που είχε γράψει ειδικά γι΄ αυτόν.Η ικανοποίηση  όλων ήταν φανερή.Ιδιαίτερα συγκινημένος ο Ιπποκλής ευχαρίστησε για την τιμή που του έγινε  και υποσχέθηκε να τιμά κι αυτός την πατρίδα του σε κάθε ευκαιρία.

   Οι απλοί  πολίτες παρέμειναν συγκεντρωμένοι στην Αγορά, έξω από το Πρυτανείο περιμένοντας να δουν άλλη μια φορά τον νικητή των Πυθίων.Μετά το τέλους του δείπνου ο Ιπποκλής βρέθηκε κοντά τους και δέχτηκε την αγάπη και τον θαυμασμό τους.

   Η αμφικτυονία  των Δελφών και ιδιαιτέρως η Πελασγιώτιδα θα πρέπει να είναι περήφανες για τον Ιπποκλή  τον Πεληνναίο, γιο του Φρικία.Σε μια περίοδο ταραγμένη σαν αυτή που διανύουμε, ενώ ο περσικός κίνδυνος  είναι προ των πυλών, οι πόλεις μας θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, όταν τις υπερασπίζονται τέτοιοι άντρες. Γιατί όπως λέει ένα παλιό ρητό, τα τείχη μιας πόλης είναι οι άνδρες που τη στεφανώνουν.

   Παραθέτουμε τμήμα του Πυθιόνικου.

Βραβεία γεύτηκε αυτός σε δίαυλου αγώνα μπροστά σε πλήθος  θεατές          που στις πλαγιές του Παρνασσού κάθονταν και καμάρωναν.

Με δίκαιο πάθος κέρδισε ο Ιπποκλής τη νίκη                                                 κι απ’τη γεννιά του η φύση όρισε πιστά να περπατήσει                 στ΄αχνάρια του πατέρα του Φρικία.    

Ελπίζω δε περισσότερο οι Θεσσαλοί μες στους αγρούς                                                          που ο αργόσυρτος Πηνειός συχνά λιπαίνει                                                           να τραγουδούν γλυκόηχα τον ύμνο για τον Ιπποκλή.

                                                                                          Τηλέμαχος

 

ippokleas

Σχολιάστε

Top