ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ -Από Αγησίλαο

ΑΠΟ: ΤΖΙΤΖΗ ΘΩΜΑΗ - Απρ• 17•18

images

ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

       Πριν από λίγες μέρες τελείωσε το πανελλήνιο συνέδριο του Ισθμού, όπου τριάντα μία πόλεις αποφάσισαν να ενωθούν υπό την ηγεμονία της Σπάρτης για να αντιμετωπίσουν από κοινού τους Πέρσες.

Οι κύριες αμυντικές γραμμές είναι η γραμμή των Τεμπών, αυτή των Θερμοπυλών και του Ισθμού, που όμως προστατεύει μόνο την Πελοπόννησο.

Η αντιπροσωπεία των Θεσσαλών, σύμφωνα με επίσημο ανακοινωθέν, ζήτησε την συνδρομή των άλλων πόλεων για να ανακόψουν την πορεία των Περσών στα Τέμπη. Το αίτημά τους  έγινε δεκτό. Στα Τέμπη έχει φτάσει από χθες δύναμη δέκα χιλιάδων οπλιτών, με επικεφαλής τον Σπαρτιάτη Ευαίνετο και τον Αθηναίο Θεμιστοκλή. Εκεί τους περίμενε για να τους ενισχύσει το θεσσαλικό ιππικό.

Ωστόσο, επίσημες πηγές ανακοίνωσαν ότι ο Ξέρξης ενημερώθηκε από τον Αλέξανδρο τον Ά της Μακεδονίας ότι υπάρχει τρόπος να παρακαμφθεί η κοιλάδα των Τεμπών, μέσω του περάσματος του Σαρανταπόρου.

Το ενδεχόμενο αυτό έχει θορυβήσει την ελληνική πλευρά όπου επικρατεί έντονη νευρικότητα.

Ανεπιβεβαίωτες, προς το παρόν, πληροφορίες θέλουν τους οπλίτες να ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τα Τέμπη για να κινηθούν νοτιότερα, στις Θερμοπύλες, κάτω από την αντίδραση των Θεσσαλών, που υποστηρίζουν ότι μένουν απροστάτευτοι μπροστά στην τεράστια περσική δύναμη.

Οι πληροφορίες, που καταφτάνουν συνεχώς, είναι συγκεχυμένες. Υπάρχει έντονος προβληματισμός και φόβος από τη μεριά των Θεσσαλών μήπως οι φιλικά προσκείμενοι στους Πέρσες Λαρισαίοι Αλευάδες , προκειμένου να διατηρήσουν την εξουσία τους, πείσουν και τις υπόλοιπες θεσσαλικές πόλεις να ταχθούν με τους Πέρσες.

Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες. Μόλις υπάρξουν νεότερες επιβεβαιωμένες πληροφορίες, θα ακολουθήσει έκτακτη έκδοση.

Αγησίλαος

 

Σχολιάστε

Top