Το θεσσαλικό ιππικό προσφέρει τη νίκη στη μάχη της Τανάγρας-Από Τηλέμαχο

ΑΠΟ: ΤΖΙΤΖΗ ΘΩΜΑΗ - Μάι• 09•18

Το θεσσαλικό ιππικό προσφέρει τη νίκη στη μάχη της Τανάγρας.

23-2--2-thumb-medium

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε χθες στον χώρο της Ελεύθερης  Αγοράς, στο ναό του Κεδρώου  Απόλλωνα στο σημείο που στήθηκε στήλη προς τιμή του Θεσσαλού ιππέα Θεότιμου, γιου του Μενύλου που σκοτώθηκε στη μάχη της Τανάγρας.

Στο πρόσωπο του Θεότιμου,το κοινό των Θεσσαλών θέλησε να τιμήσει και να αναγνωρίσει την προσφορά του ιππικού της Θεσσαλίας, πασίγνωστου για την οργάνωση,τη δύναμη και την αοτελεσματικότητά του. Το θεσσαλικό ιππικό μετείχε στην μάχη της Τανάγρας που ήταν από τις μεγαλύτερες και φονικότερες μεταξύ των Ελλήνων. Ένα  μήνα μετά, η πόλη μας προσπαθεί να γιατρέψει τις πληγές που άφησε πίσω της αυτή η μάχη.

Ας θυμηθούμε ένα απόσπασμα παλαιότερης δημοσίευσης από την περιγραφή της μάχης μέσα από τα μάτια του πολεμικού μας ανταποκριτή.

Πρώτη μέρα μάχης

Ο πελοποννησιακός στρατός με 11.500 οπλίτες έχει συγκεντρωθεί στην πεδιάδα της Τανάγρας. Ο αθηναικός στρατός με 14.500 οπλίτες δεν αργεί να εμφανιστεί και οι αντίπαλοι   παρατάσσονται.Δύο φάλαγγες οπλιτών σε κανονικό σχηματισμό συντεταγμένες σε βάθος 8 ανδρών και ανεπτυγμένες στην πεδιάδα σε πλάτος 2 χιλιομέτρων εμπλέκονται σε μάχη σώμα με σώμα.Οι ασπίδες και τα δόρατα λάμπουν στον ήλιο λίγο πριν σκορπίσουν τον όλεθρο.Οι Αργείοι, διακρίνονται για το πάθος και την αγωνιστικότητά τους.Η μάχη είναι αμφίρροπη.Οι στρατηγοί καλούν τις δυνάμεις τους στα στρατόπεδα για να ανασυνταχτούν.

Δεύτερη μέρα μάχης

Οι οπλίτες ορμούν και πάλι στο πεδίο μάχης ελπίζοντας ότι θα κατατροπώσουν τον εχθρό.Είναι φανερά κουρασμένοι… αλλά συνεχίζουν να μάχονται… Ξαφνικά το θεσσαλικό ιππικό με 140 διεκεκριμένους ιππείς ,ορμούν στην πεδιάδα στο πλευρό των Πελοποννησίων.Έκπληκτος ο αθηναικός στρατός προσπαθεί να αντικρούσει την επίθεση. Ποιος όμως μπόρεσε ποτέ να αντισταθεί σ’αυτή την πολεμική μηχανή προερχόμενη από την ιπποτρόφα Θεσσαλία όπως την αναφέρει ο Όμηρος  Οι Πελοποννήσιοι παίρνουν θάρρος και ορμούν με τις τελευταίες τους δυνάμεις. Η νίκη είναι πλέον σίγουρη! Κι έτσι έγινε.Στο πεδίο της μάχης οι νικητές συλλέγουν τους νεκρούς για να τους τιμήσουν και παίρνουν τα λάφυρα. Μετρώντας τις απώλειες και των δύο στρατών οι νικητές μοιάζουν να είναι σχεδόν στην ίδια θέση με τους ηττημένους.Όπως και να είναι ο ρόλος του θεσσαλικού ιππικού ήταν καθοριστικής σημασίας.

 

Η τελετή αναστήλωσης της επιτύμβιας στήλης του Θεότιμου έκλεισε με το τιμητικό άγημα 20 θεσσαλών ιππέων που ξεκίνησε από το ιπποφορβείο της Λάρισας ανατολικά της πόλης και έφτασε στην Αγορά,όπου έγινε δεκτό από τους παρευρισκόμενους με επευφημίες και χειροκροτήματα.<< Άξιοι! Αξιοι! Αθάνατοι! >>

Τηλέμαχος

untitled

Σχολιάστε

Top