ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΣΠΑΡΤΗ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ-Από Αγησίλαο

ΑΠΟ: ΤΖΙΤΖΗ ΘΩΜΑΗ - Μάι• 23•18

 

κατάλογοςΕΚΤΑΚΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΣΠΑΡΤΗ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ

          Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, ο βασιλιάς Αρχίδαμος με τον στρατό του προχωράει στο έδαφος.
          Λίγες ώρες πριν, ο Μελήσιππος, απεσταλμένος του βασιλιά της Σπάρτης, που βρισκόταν στην Αθήνα σε μία ύστατη προσπάθεια αποφυγής της σύγκρουσης των δύο πόλεων, εκδιώχθηκε από την πόλη συνοδεία φρουρών.
          Οι Αθηναίοι έστειλαν μήνυμα μέσω του Μελήσιππου, στον Αρχίδαμο πως από εδώ και στο εξής μπορούν , αν θέλουν, οι Λακεδαιμονείς να στέλνουν πρέσβεις στην Αθήνα, μόνο αν αποσυρθούν στο έδαφός τους.
           Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, οι διαφορές Αθήνας και Σπάρτης είναι βαθιές και , απ’ ότι φαίνεται, αγεφύρωτες. Η Αθήνα τον τελευταίο καιρό έχει ανοίξει  μέτωπο με την Κόρινθο, που είναι φιλικά προσκείμενη στη Σπάρτη, απειλώντας την επιρροή της και τα οικονομικά της συμφέροντα. Ειδικότερα, ο ανταγωνισμός τους εντάθηκε όταν οι Αθηναίοι επέκτειναν το εμπόριό τους προς τη Δύση (Ιόνιο -Αδριατική) όπου κυριαρχούσε ως τότε το κορινθιακό εμπόριο.
          Επιπλέον είναι σε όλους γνωστό το πολιτειακό χάσμα μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης, με την πρώτη να υποστηρίζει τα δημοκρατικά και τη δεύτερη τα ολιγαρχικά καθεστώτα.
          Ωστόσο, απ’ ότι φαίνεται, αφορμή για την έναρξη του πολέμου από τη Σπάρτη στάθηκαν τρία γεγονότα:
          Οι Αθηναίοι ενεπλάκησαν στη διαμάχη μεταξύ Κέρκυρας και Κορίνθου βοηθώντας την Κέρκυρα με την υπογραφή αμυντικής συμμαχίας. Αυτή η κίνηση θεωρήθηκε από τους Κορίνθιους παραβίαση των σπονδών. Ως αντίποινα στα παραπάνω, η Κόρινθος, όταν η Ποτίδαια αποστάτησε από την Αθηναϊκή Συμμαχία, έστειλε βοήθεια και συγκρούστηκε με τα Αθηναϊκά στρατεύματα.
          Τέλος, ο Περικλής οδήγησε τους Μεγαρείς, οι οποίοι είχαν πάντα τεταμένες σχέσεις με την Αθήνα, σε εξόντωση, απαγορεύοντας τους, με το Μεγαρικό Ψήφισμα, οποιαδήποτε εμπορική συναλλαγή σε όλα τα λιμάνια της Αθηναϊκής Συμμαχίας.
          Ο Μελήσιππος, λίγο πριν περάσει τα όρια της Αθήνας, έκανε μία λιτή δήλωση στους δημοσιογράφους: «Η μέρα η σημερινή είναι η αρχή μεγάλων κακών για τους Έλληνες.»
           Ας ελπίσουμε ότι λόγια του δε θα αποδειχτούν προφητικά…

1

Σχολιάστε

Top