https://schoolpress.sch.gr/gelafantou/files/2023/01/Παγκόσμια-Ημέρα-ΑμεΑ.odt
«Παγκόσμια Ημέρα ΑΜΕΑ»
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για τους συμπολίτες μας με ειδικές ανάγκες που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις αρχές Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν στον χώρο του σχολείου μας δυο δράσεις, οι οποίες μας συγκίνησαν ιδιαίτερα.
Αρχικά, ενημερωθήκαμε μέσω βιντεοπροβολής τόσο για τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ όσο και για το νομοθετικό πλαίσιο που λειτουργεί προστατευτικά για αυτά τα άτομα.Κατόπιν προβληματιστήκαμε έντονα όταν στον αγώνα επιχειρηματολογίας αναμεσά σε Δυσαρεστημένους πολίτες ΜΚΟ και Νομομαθείς εκπρόσωπους του ΟΗΕ διαπιστώσαμε ότι παρά τις όποιες διακρατικές συμφωνίες και τα όποια διατάγματα τα άτομα με ειδικές ανάγκες συνεχίζουν να βιώνουν την περιφρόνηση και την κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων τους μέσα από κακές πρακτικές ασυνείδητων συμπολιτών μας.
Πιο συγκεκριμένα στον αγώνα λόγου, μαθητές του σχολείου μας με τη βοήθεια των φιλολόγων :Βουτσά Στυλιανής, Ρούσου Σοφίας, Σαβαίδου Ειρήνης και Σκαμάγκη Σοφίας κατάφεραν όχι μόνο να θίξουν τα μείζονα προβλήματα που αφορούν τους συμπολίτες μας με ειδικές ανάγκες αλλά και να παρουσιάσουν θέσεις που μπορούν να ανατρέψουν την όλη κακή κατάσταση. Οι μαθητές Κακούλη Σιμέλα και Κακακιός Λευτέρης από τη μία που εκπροσωπούσαν τον ΟΗΕ κι είχαν την ιδιότητα των ειδημόνων και νομομαθών υποστήριξαν με σθένος πως το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει και πρέπει να εφαρμόζεται. Αρκεί η καλή διάθεση όλων, η καλλιέργεια ενσυναίσθησης, αλληλεγγύης και πνεύματος ανθρωπισμού.Από την άλλη οι εκπρόσωποι ΜΚΟ ( Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων), οι μαθήτριες Ειρήνη Κεγαχιά , Νεφέλη Καρπαθάκη , Έφη Κετσιετσίδου , Νεκταρία Καλλιγά, Χρυσάνθη Ανθούλας, Σαββίνα Νικολή αντέτειναν μέσα από διαφορες περιπτώσεις παραβιάσης των δικαιωμάτων ΑΜΕΑ ότι οι νόμοι ποτέ δεν είναι αρκετοί όταν η ασυνειδησία μένει ατιμώρητη τις περισσότερες φορές που αυτή εντοπίζεται. Καταληκτικό κείμενο εκφώνησε η μαθήτρια Σταματία Γρηγορίου, η οποία κατάφερε να μας ευαισθητοποιήσει έντονα μέσα από μια ακολουθία παραινέσεων και θετικών στάσεων.
Στο τέλος της εκδήλωσης παρακολουθήσαμε την ταινία «Τι βασανίζει τον Γκίλμπερτ Γκρέηπ;» , μια ταινία που εγείρει σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον οποιουδήποτε αποφασίσει να την παρακολουθήσει. Την οργάνωση των δράσεων επιμελήθηκε η φιλόλογος Σοφία Σκαμάγκη.
Αλέξανδρος Κουρδουκλάς Α2
Μιχάλης Διάκου Β1