Αιμοδοσία στο Γελ Αφάντου

Δώσε αίμα, σώσε ζωές

Πληθώρα ανθρώπων παίρνουν την σημαντική απόφαση σε οποιαδήποτε περίοδο της ζωής τους να γίνουν αιμοδότες. Η αιμοδοσία είναι μια ανώδυνη και καθημερινή διαδικασία, που, όμως, προσφέρει ελπίδα και αισιοδοξία σε ανθρώπους, των οποίων η ζωή κρέμεται από μία κλωστή. Η προσφορά ζωής σε έναν άγνωστο άνθρωπο υποδεικνύει το μεγαλείο της ψυχής του δότη. Δυστυχώς υπάρχουν αμέτρητοι άνθρωποι στη χώρα μας που πάσχουν από νόσους, που απαιτούν μεταγγίσεις αίματος ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη έχει οριστεί η 14η Ιουνίου, ωστόσο η επίδειξη αλτρουισμού προς τον συνάνθρωπο, που χρειάζεται την βοήθεια μας, οφείλει να είναι καθημερινή. Μάλιστα, το Γενικό Λύκειο Αφάντου κάθε χρόνο διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία στο χώρο του σχολείου, ευαισθητοποιώντας ολοένα και περισσότερους ανθρώπους επί του προκειμένου ζητήματος και παροτρύνοντας τους μ΄ αυτό τον τρόπο να γίνουν αιμοδότες. Θα αποτελούσε παράληψη να μην αναφερθεί πως πρωταγωνιστικό ρόλο στην δράση αυτή παίζουν οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου. Αναλυτικότερα, όσοι έχουν κλείσει τα 17 τους χρόνια, με γονική συναίνεση, έχουν την δυνατότητα να χαρίσουν ελπίδα και μία δόση χαράς σε εκείνους τους ήρωες που μάχονται με τον σκληρότερο αντίπαλο, τη ζωή.
Πριν από μερικές ημέρες διεξήχθη στον χώρο του σχολείου η πρώτη εθελοντική αιμοδοσία για την φετινή χρονιά. Λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων είχε περάσει αρκετός καιρός από την διοργάνωση της προηγουμένης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο αριθμός των φιαλών αίματος στην Τράπεζα Αίματος του σχολείου να μειωθεί σημαντικά. Συγκινητική είναι η προσφορά πολλών ανθρώπων, που αφιερώνοντας μερικά λεπτά από την ζωή τους, έχουν καταφέρει να συνεισφέρουν στην ενίσχυση της. Έτσι, το Λύκειο μας βρίσκεται πάλι σε θέση να βοηθήσει συμπολίτες μας που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Διόλου αμελητέα είναι και η συμμετοχή των μαθητών της Γ΄ Λυκείου, που μετά από την απαιτούμενη διαδικασία, έγιναν αιμοδότες. Συγκεκριμένα, πριν από την αιμοληψία απαιτείται η συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου. Αφού ο επιβλέπων γιατρός κρίνει πως όλα βαίνουν ομαλώς, τότε οι υποψήφιοι περιμένουν έως ότου να έρθει η σειρά τους.
Παράλληλα, τον χώρο του σχολείου επισκέφθηκαν τα Δημοτικά σχολεία του χωριού και πραγματοποιήθηκαν μερικές δραστηριότητες. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά από μικρή ηλικία να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα και την σημαντικότητα του θέματος. Επιπλέον, τα παιδιά του σχολείου μας περιηγήθηκαν στον χώρο διεξαγωγής της αιμοδοσίας-σε μικρές ομάδες και με συνοδεία καθηγητή για να μην διαταραχθεί η ομαλή λειτουργεία- προκειμένου να δουν και στην πράξη την διαδικασία αυτή, μιας και σε διάστημα λίγων χρόνων θα είναι και εκείνοι σε θέση να γίνουν δότες. Αξίζει να τονιστεί πως το μεγαλύτερο μέρος των μαθητών φορούσε ένα χαρακτηριστικό κόκκινο μπλουζάκι, που από πίσω ανέγραφε το μήνυμα ‘Δώσε αίμα, σώσε ζωές’.
Συνοψίζοντας, μία διαδικασία διάρκειας 10 λεπτών είναι ικανή να δώσει σ΄ έναν άνθρωπο μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Ας μην ξεχνάμε, λοιπόν, πως δίνοντας αίμα, γεμίζουμε την καρδιά μας με αγάπη.

Χρυσάνθη Ανθούλας, μαθήτρια Α λυκείου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης