Diego Maradona: Μέρος 1

ΑΠΟ: 1ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ - Δεκ• 20•16
Κοκκινίδης Αλέξανδρος

Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα (γενν. 30 Οκτωβρίου 1960) είναι Αργεντίνος προπονητής και πρώην ποδοσφαιριστής.

Θεωρείται από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών.

Σε ηλικία 15 ετών αγωνίστηκε στους Αρχεντίνος Τζούνιορς ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και έπειτα εντάχθηκε στο δυναμικό της Μπόκα Τζούνιορς.

Όταν η Αργεντινή διοργάνωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1978 ο Ντιέγκο Μαραντόνα δεν έλαβε μέρος, καθώς ήταν μόνο 18 χρονών. Στο Μουντιάλ του 1982 στην Ισπανία ο Ντιέγκο, έπαιξε και στους πέντε αγώνες της ομάδας του, σκόραρε 2 φορές αλλά δέχτηκε οξύτατη κριτική για την αποβολή του στο τελευταίο ματς με την αντίπαλο Βραζιλία.

Η Μπαρτσελόνα είχε δείξει έντονο ενδιαφέρον για την απόκτησή του και του έκλεισε συμβόλαιο πολύ μεγάλου ύψους. Ο Μαραντόνα έγινε παίκτης της ομάδας της Καταλωνίας από το 1982 μέχρι το 1985, ωστόσο την περίοδο αυτή η υγεία του κλονίστηκε, και έχοντας αρνητικές εντυπώσεις από την Ισπανία αποφάσισε να φύγει από τη χώρα.

Κατέληξε στην Ιταλία και την Νάπολι, την ομάδα της οποίας με τη συνεισφορά του συνέβαλε να μετατραπεί από μια μικρή ομάδα σε μια από τις πιο αγαπητές τότε στον κόσμο. Στη Νάπολη λατρεύτηκε σα θεός αν και οι φήμες για την εξωγηπεδική ζωή του οργίαζαν. Μαζί της κατέκτησε 2 πρωταθλήματα, το Κύπελλο Ιταλίας καθώς και το Κύπελλο UEFA το 1989.

Το 1986 κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Μεξικό με την ομάδα της Αργεντινής.

Δείτε εδώ τα ιστορικά γκολ στον αγώνα με την Αγγλία: https://www.youtube.com/watch?v=KY40__rBvSk

Δείτε εδώ τα ιστορικά γκολ στον αγώνα με την Αγγλία: https://www.youtube.com/watch?v=KY40__rBvSk

Τα γκολ του εναντίον της Αγγλίας, όπου πέρασε όλη την αντίπαλη ομάδα, αλλά και εναντίον του Βελγίου, η ασίστ στον Μπουρουσάγκα στον τελικό, αλλά και το πασίγνωστο γκολ με «το χέρι του Θεού» εκτίναξαν τη δημοτικότητα του.

 

ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΕΥΧΟΣ: Το μουντιάλ του 1990 και το κλάμα του Ντιέγκο, το μουντιάλ του 1994 και η πτώση.

 

Σχολιάστε

Top