Εκδρομή στον αρχαιολογικό χώρο του Εμποριού.

IMG_3774

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ

Ο αρχαιολογικός χώρος του εμπορίου είναι ένας από τους σημαντικότερους στην Ελλάδα και στο ίδιο το νησί.Ο αρχαίος οικισμός του εμποριού,χτίστηκε στις απότομες πλαγιές του λόφου του Προφήτη Ηλία, ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα π.Χ.από τους Ίωνες και εγκαταλείφθηκε στο τέλος του 2ου αιώνα π.Χ.Ο συγκεκριμένος οικισμός χτίστηκε στο σημείο αυτό,λόγο της στρατηγικής του θέσης για τις θαλάσσιες επικοινωνίες,δεδομένου ότι από το συγκεκριμένο σημείο είναι ορατά τα παράλια της Μικρά Ασίας,η Σάμος και η Ικαρία.Κατοικήθηκε από τα πρώιμα Νεολιθικά χρόνια και γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη.Έχει όμως αποδειχθεί με πρόσφατες εργασίες ο οικισμός των Ιστορικών χρόνων που βρίσκεται στο λόφο του προφήτη Ηλία, βόρεια του λιμανιού του Εμποριού. Τα προϊστορικά ευρήματα και αυτά από το Ιερό του λιμανιού δεν είναι ορατά.Τα ευρήματα αυτά βρίσκονται στον Αρχαιολογικό Μουσείου.Επιπλέον οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν από την Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή (1952-1955),επιβεβαιώνουν όσα αναφέρονται παραπάνω .

IMG_3759

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Στην κορυφή του λόφου,βρίσκεται η λεγόμενη ακρόπολη του Εμποριού έκτασης 20.000 τ.μ. με είσοδο στο νοτιοδυτικό τμήμα.Το τείχος που το περιτριγυρίζει  είναι μήκους 800 τ.μ. και σωζόμενου ύψους 2 μ. περίπου, περνά ανάμεσα στους βράχους του λόφου, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικό υλικό, με προσθήκη ακανόνιστων λίθων στα κενά. Η οχύρωση περιβάλλει ένα μεγαρόσχημο ορθογώνιο κτίριο, με δώμα και πρόδρομο, που υποτίθεται ότι ήταν η κατοικία του τοπικού άρχοντα. Στο χώρο της οχύρωσης χτίστηκε, τον 6ο αι. π.Χ., ο ναός της Αθηνάς, ένα ορθογώνιο απλό κτίριο, χωρίς περιστύλιο, με κλειστό, αβαθή πρόναο, τετράγωνο σηκό και επίπεδη στέγη που στηριζεται σε τέσσερις ακανόνιστα τοποθετημένους κίονες. Επισκευάστηκε τον 4ο αι. π.Χ. και οι κυριότερες αλλαγές πραγματοποιήθηκαν στο εσωτερικό του και στη στέγη. Στο Β Δ τμήμα του αρχαϊκού ναού, συμπεριλήφθηκε ο βωμός των γεωμετρικών χρόνων, που χρησιμοποιήθηκε ως τράπεζα προσφορών. Στα βόρεια του παραπάνω οικήματος κτίστηκε την ίδια περίοδο ένας μεγάλος ορθογώνιος βωμός, ο οποίος αντικαταστάθηκε κατά τους ελληνιστικούς χρόνους από νεότερο, που χτιστηκε μπροστά στην είσοδο του.

IMG_3784

Η ΕΚΔΡΟΜΗ

Όλη η ‘οικογένεια’ του Λυκείου της Καλαμωτής πήγαμε εκδρομή στις 11/10/2018-19 στον  αρχαιολογικό χώρο του Εμποριού.Η άφιξη έγινε στις 10:30.Αφού κατεβήκαμε από το λεωφορείο είδαμε τον οικισμό και καθίσαμε στις καφετέριες-καφενεία.Στην συνέχεια στις 11:25 ανεβήκαμε ξανά στο λεωφορείο και ξεκινήσαμε για τον αρχαιολογικό χώρο.Όταν έφτασε (το λεωφορείο),κατεβήκαμε όλοι και ξεκινήσαμε να ανεβαίνουμε τον λόφο.Το μόνο που ακουγόταν στο βουνό ήταν το βουητό από τον άνεμο και η γκρίνια των μαθητών διότι περπάτησαν λίγα μέτρα.Μετά από μερικά λεπτά  συναντήσαμε στην κορυφή του λόφου την αρχαιολόγο η οποία άρχισε να μας πληροφορεί σχετικά με τον χώρο που είχαμε επισκεφτεί.Αργότερα ανεβήκαμε λίγο ψηλότερα και είδαμε το πρώτο εύρημα το οποίο ήταν το σπίτι του άρχοντα που ονομάζεται Μέγαρο.Αμέσως μετά πήγαμε στον ναό της Αθηνάς.Τέλος τελειώσαμε την ξενάγηση και γυρίσαμε στο λεωφορείο.Η ανάβαση μπορεί να ήταν κουραστική,αλλά τόσο η θέα του Αιγαίου από το αναψυκτήριο του αρχαιολογικού χώρου,όσο και τα αρχαιολογικά ευρήματα,αποζημιώνουν τον κάθε επισκέπτη.

IMG_3807

IMG_3803

 

 

Πηγές:

http://odysseus.culture.gr/h/3/gh351.jsp?obj_id=250,

 https://www.chios.gr/el/ti-na-deite/aksiotheata/arxaiologikoi-xoroi,

http://www.chios24.gr/chios/ancient.

 

 

 

 

Σχολιάστε

Top