
Αρθρογραφεί η Παναγιώτα Ιωάννου (Γ2) Αφίσα από τον Ζαχαρία Ζιμπιλίδη (Α1)
Είναι ευρέως αποδεκτό ότι το ποσοστό των ανθρώπων που πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργείο είτε λόγω κάποιας σοβαρής ασθένειας ή εξαιτίας ατυχημάτων παραμένει στις μέρες μας εξαιρετικά υψηλό. Τις περισσότερες φορές η επιτυχία της χειρουργικής επέμβασης προϋποθέτει την παροχή επαρκούς ποσότητας αίματος για την αντικατάσταση του χαμένου από τον ασθενή. Ωστόσο, υπάρχουν τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο μεγάλες ελλείψεις στις τράπεζες αίματος, φαινόμενο που μπορεί όμως να συρρικνωθεί με προγράμματα εθελοντικής αιμοδοσίας.
Σήμερα λοιπόν οι μαθητές και οι μαθήτριες της τρίτης λυκείου και πιθανόν πλέον οι αυριανοί αιμοδότες και αιμοδότριες είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μία πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση που διοργανώνει το σχολείο μας για τρίτη συνεχή χρονιά σχετικά με το πρόγραμμα της εθελοντικής αιμοδοσίας του Δήμου μας και την αμφίδρομη αξία του στη ζωή των ανθρώπων.
Είναι γνωστή η φράση «Σώσε μια ζωή!». Όμως ένας εθελοντής αιμοδότης σώζει πράγματι μία ζωή ή και παραπάνω; Το αίμα που είναι απαραίτητο στοιχείο για τη λειτουργία του οργανισμού μας αποτελείται από υγρό μέρος και τέσσερα είδη κυττάρων κάθε ένα από τα οποία επιτελεί διαφορετική λειτουργία. Αυτά είναι τα ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια, το πλάσμα και τα αιμοπετάλια. Όσον αφορά τη διαδικασία της αιμοδοσίας η ποσότητα που προσφέρει ένας υγιής εθελοντής, δηλαδή ένα λίτρο ολικού αίματος διαχωρίζεται στα συστατικά του (ερυθρά αιμοσφαίρια, λευκά αιμοσφαίρια, πλάσμα και αιμοπετάλια) και έτσι κάθε συμβατός με τη συγκεκριμένη ομάδα αίματος ασθενής λαμβάνει αυτό που έχει ανάγκη και όχι το ολικό αίμα που αρχικά δόθηκε. Επομένως, ένα μόνο λίτρο αίματος, το οποίο βέβαια αναπληρώνεται ταχύτατα από έναν υγιή οργανισμό και έτσι δεν γίνεται προβληματική η προσωρινή απουσία του, μπορεί να σώσει όχι μόνο μία, αλλά τρεις ζωές!
Συμπληρωματικά, σύμφωνα με τους ειδικούς δεν υπάρχει γνωστό υποκατάστατο αίματος που να υπάρχει σε αφθονία στη φύση ή να μπορεί να παραχθεί σε εργαστήρια και έτσι να μπορεί να αξιοποιηθεί από την ιατρική για τη θεραπεία και τη σωτηρία ασθενών. Γίνεται κατανοητό, δηλαδή, ότι ο άνθρωπος είναι η μοναδική πηγή αίματος που μπορεί να δώσει ελπίδα σε πλήθος ανθρώπων που βρίσκονται στην θολή διαχωριστική γραμμή μεταξύ ζωής και θανάτου.
Εκτός όμως από τη σωτηρία ανθρώπινων ζωών είναι ποικίλα και το οφέλη του εθελοντισμού και πιο συγκεκριμένα της αιμοδοσίας στον ίδιο τον αιμοδότη. Σαφέστερα το άτομο που γίνεται εθελοντής αιμοδότης αισθάνεται σημαντικός και αυξάνεται η αυτοεκτίμησή του, καθώς νιώθει ότι βοηθάει τους συνανθρώπους του και παράλληλα αποτελεί αξιοσημείωτο παράγοντα που επηρεάζει θετικά το αξιοθαύμαστο και δύσκολο έργο των γιατρών.
Συνοψίζοντας η αιμοδοσία δεν είναι απλώς μια εθελοντική πράξη, είναι η σανίδα σωτηρίας πολλών ανθρώπων που μάχονται, για να κρατηθούν στη ζωή. Στην εποχή της αδιαφορίας και του ατομικισμού μπορούμε να κάνουμε την διαφορά εμείς οι νέοι! Να συμβάλουμε σημαντικά με μία μικρή πράξη αγάπης στην επαναφορά της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και της συμπόνιας στις ψυχές των σύγχρονων ανθρώπων, μεγάλο ποσοστό των οποίων κυριαρχείται από απονιά, σκληρότητα και αναλγησία. Ας κάνει λοιπόν ο καθένας από μας ένα μικρό βήμα προς τη σωτηρία τόσο της δικής μας ψυχής όσο και της ζωής δεκάδων ανθρώπων, γιατί μία μόνο μονάδα αίματος σώζει τρεις ανθρώπινες ζωές !
Το σχολείο μας συμμετείχε και στην έκθεση του Δήμου Θεσσαλονίκης με την αφίσα που ζωγράφισε ο μαθητής μας Ζαχαρίας Ζιμπιλίδης (Α1) με θέμα την εθελοντική αιμοδοσία.