Μέλι, το «υγρό» χρυσάφι της Χαλκιδικής!
«Θησαυρός» υγείας, δώρο της φύσης στον άνθρωπο από την αρχαιότητα. Ο Πυθαγόρας διαπίστωσε ότι, μετά την εντατική πνευματική ή χειρωνακτική εργασία, το μέλι δίνει νέες δυνάμεις στον οργανισμό. Ο Ιπποκράτης έλεγε ότι το μέλι ζωηρεύει το χρώμα του προσώπου και είναι ωφέλιμο σε υγιείς και αρρώστους. Ο Αριστοτέλης και ο Δημόκριτος πίστευαν ότι το μέλι παρατείνει τη ζωή. Οι παιδαγωγοί της Σπάρτης αποσύρονταν με τους έφηβους στρατιώτες για έναν μήνα στον Ταΰγετο, όπου τρέφονταν αποκλειστικά με μέλι («μήνας του μέλιτος»).
Το 32% των Ελλήνων μελισσοκόμων δραστηριοποιείται στη Χαλκιδική, παράγοντας 1.610.000 κιλά μέλι ετησίως. Στη Χαλκιδική, φτιάχνεται μέλι από καστανιά, έλατο, κούμαρο, βελανιδιά, σουσούρα και πεύκο, ανθόμελο δάσους από αρωματικά φυτά και ντόπια βότανα. Στον ορεινό Χολομώντα Χαλκιδικής, στο προστατευόμενο πανεπιστημιακό δάσος Ταξιάρχη, στις περιοχές Δραγουντέλι και Άγιος Παύλος της Σιθωνίας, οι άνθρωποι των μελισσοκομείων μετακινούν τις κυψέλες τους, αναλόγως με την εποχή και τη βλάστηση.
Ο Νομός παρουσιάζει εξαιρετικό μελισσοκομικό ενδιαφέρον, λόγω των πλεονεκτημάτων που εμφανίζει έναντι άλλων περιοχών της χώρας. Τα πευκοδάση της Χαλκιδικής είναι όλα εμβολιασμένα με το μελιτογόνο έντομο Marchalina Hellenica L. και αποδίδουν σταθερά κάθε χρόνο μεγάλες ποσότητες μελιού.
Στην Χαλκιδική, επίσης, υπάρχει μια ξεχωριστή φυλή μελισσών, η Apis Mellifera Macedonica, η οποία είναι μια από τις πιο ήρεμες φυλές μελισσών. Είναι αρκετά παραγωγική, έχει μικρή τάση για σμηνουργία, είναι αρκετά ανθεκτική στη νοσεμίαση και απρόσβλητη από την τραχειακή ακαρίαση.
Το μέλι της Χαλκιδικής ξεχωρίζει, λόγω:
1) της πλούσιας μελισσοκομικής χλωρίδας (πεύκο, ρείκι – σουσούρα, κουμαριά, λαδανιά, αμυγδαλιά, καστανιά, φλαμουριά) της Χαλκιδικής
2) του ιδανικού κλίματος (δροσερό καλοκαίρι, ήπιος χειμώνας)
3) της άριστης ποιότητάς του
4) της παράδοσης και μεταφοράς της εξειδικευμένης γνώσης χειρισμού των μελισσοσμηνών από γενιά σε γενιά
5) της καλής συνεταιριστικής οργάνωσης των μελισσοκόμων της περιοχής
Το ξεχωριστό μέλι της Χαλκιδικης έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας αλλά τα τελευταία χρόνια, η αλλαγή των καιρικών συνθηκών, η ακρίβεια, οι παραλείψεις ποιοτικών ελέγχων και η αύξηση του ενεργειακού κόστους οδηγούν στη μείωση της παραγωγής και στον αφανισμό του τόσου πολύτιμου κλάδου των μελισσοκόμων…
(Η φωτογραφία είναι από τη Φωτοθήκη του Δήμου Πολυγύρου)