Η Χαλκιδική, με το γραφικό της φυσικό τοπίο, τις εκπληκτικές παραλίες και τον πλούτο της σε ιστορία και πολιτισμό, αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα. Η φήμη της είναι διαδεδομένη παγκοσμίως και χιλιάδες άνθρωποι την επισκέπτονται κάθε χρόνο και απολαμβάνουν όλα όσα αυτή τους προσφέρει. Ωστόσο, η Χαλκιδική δε φημίζεται μόνο για την ομορφιά και τον πολιτισμό της, αλλά και για τον εξαιρετικό οίνο που παράγεται στην περιοχή.
Η ιστορία της οινοποιίας στην Χαλκιδική χάνεται στο βάθος των αιώνων. Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν την αξία των τοπικών αμπελώνων και των παραγωγών προϊόντων τους, παραδίδοντας έναν πλούτο πολιτισμού που συνεχίζεται και σήμερα. Οι παραδοσιακές τεχνικές και οι μυστικές συνταγές μεταδίδονται από γενιά σε γενιά, διατηρώντας ζωντανή την πνευματική κληρονομιά της περιοχής.
Οι αμπελώνες της Χαλκιδικής εκτείνονται σε καταπράσινους λόfους και γραφικές πλαγιές, δημιουργώντας ένα ονειρεμένο τοπίο για τους λάτρεις του κρασιού. Μια σπάνια περίπτωση στην ελληνική ιστορία αποτελεί το Άγιον Όρος. Παρουσιάζει μια αμπελοοινική παράδοση μεγαλύτερη της χιλιετίας, που δε σταμάτησε ποτέ. Στο πέρασμα των αιώνων, μπορεί οι αμπελώνες να καταστράφηκαν από καιρικές συνθήκες, πειρατές και κακοδιαχείριση, πήραν, όμως, τη θέση τους πίσω, χάρη στην ακάματη φροντίδα των πατεράδων. Η οινική ιστορία του Αγίου όρους συμβαδίζει με την ιστορία των μονών. Αν, επιπλέον, σκεφτούμε ότι ο οίνος, εκτός από απαραίτητο αγαθό στα μοναστήρια, ήταν και ανταλλάξιμο ή εμπορεύσιμο προϊόν, τότε, ίσως, κάποιες στιγμές, να καθόρισε την τύχη τους.
Εκτός από το Άγιον Όρος, που δημιουργεί το δικό του κρασί, όπως τα κρασιά Μυλοποτάμου, πλήθος άλλων περιοχών της Χαλκιδικής ξεχωρίζουν για την οινοποιία τους. Στα τρία πόδια που βρέχονται από το Αιγαίο πέλαγος δημιουργούνται ιδανικές συνθήκες για αμπελοκαλλιέργεια. Καλλιεργούνται τόσο γηγενείς όσο και διεθνείς ποικιλίες. Από τις λευκές, σημαντική παρουσία έχει η Μαλαγουζιά, που από το πόρτο Καρράς ξεκίνησε η αναβίωση της, αλλά και το Ασύρτικο, το Αθήρι, ο Ροδίτης, το Μοσχάτο Αλεξάνδρειας και το Sauvignon Blanc. Από τις ερυθρές, ξεχωρίζουν το Λημνιό, το μοσχάτο Αμβούργου, το Cabernet Sauvignon, το Cabernet Franc, αλλά και το Ξινόμαυρο. Όλες οι παραπάνω ποικιλίες σταφυλιών παράγουν αρώματα και γεύσεις, που αντικατοπτρίζουν τον μοναδικό χαρακτήρα της περιοχής.
Οι επισκέπτες της Χαλκιδικής έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τον κόσμο του οίνου μέσα από ξεναγήσεις σε τοπικά οινοποιεία και αμπελώνες. Με τις οινογευσίες και τις εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, οι επισκέπτες έχουν τις γεύσεις και τα αρώματα των τοπικών οίνων, μαθαίνοντας περισσότερα για την τεχνοτροπία και την τέχνη της οινοποιίας.
(Οι φωτογραφίες είναι από το διαδίκτυο και από Nikos Vavdinoudis από Φωτοθήκη του σάιτ του Δήμου Πολυγύρου)