Πολίτες της Ευρώπης… άξιοι πρεσβευτές της πόλης μας! – συνέντευξη του Α. Πατρώνη στις Καναβού Γεωργία, Κουλουσιάνη Δανάη, Κουκούτση Δανάη, Τζάγια Μαρία και Τσολάκη Άννα

Άκης Πατρώνης

Κύριε Πατρώνη, μιλήστε μας για την πορεία σας μέχρι σήμερα.

Μετά την αποφοίτησή μου από το ΓΕΛ Πολυγύρου, σπούδασα στο ΤΕΙ Καβάλας Λογιστική και Οικονομικά και στη συνέχεια έκανα ένα μεταπτυχιακό Supply Chain and Logistics Management στο Πανεπιστήμιο του Warick. Παράλληλα με την εργασία μου ως Senior Procurement Manager στην Ebay παρακολουθώ ένα executive mini MBA in Digital Commerce του UCL.

Η επιλογή να δραστηριοποιηθείτε στο εξωτερικό ήταν παιδικό όνειρο ή προέκυψε στην πορεία των σπουδών;

Το εξωτερικό ήταν μια ευκαιρία που μου δόθηκε όταν ήμουν στο πανεπιστήμιο όπου συμμετείχα σε ένα πρότζεκτ με άλλους φοιτητές και πανεπιστήμια του εξωτερικού το οποίο μου έδωσε τη δυνατότητα για σχεδόν έναν χρόνο να δουλέψω με άλλους φοιτητές από πανεπιστήμια από όλη την Ευρώπη, να καταλάβω λίγο παραπάνω τα πράγματα για το εκπαιδευτικό τους σύστημα και πως είναι να είσαι  σε ένα ξένο πανεπιστήμιο. Επίσης μου έδωσε την ευκαιρία να ταξιδέψω μερικές φορές για το πρότζεκτ που δουλεύαμε και να το παρουσιάσουμε όποτε πήρα μια καλύτερη γεύση για το πως είναι να είσαι φοιτητής στο εξωτερικό και τι μπορεί να σου προσφέρει. Αυτή ήταν η στιγμή όπου αποφάσισα ότι “Ναι , εγώ θέλω να κάνω αυτό”.

 

Ποιες είναι οι θετικές πλευρές της εργασίας σε ένα διεθνές περιβάλλον;

Αν θα μπορούσα να τονίσω μερικές από τις θετικές πλευρές, είναι ότι έχεις πάρα πολλές ευκαιρίες στο να δουλέψεις σε μεγάλες εταιρίες παγκοσμίου επιπέδου. Ένα ακόμη θετικό που μπορώ να βρω είναι ότι δεν έχεις κάποιο όριο που μπορείς να φτάσεις για το τι μπορείς να κανείς σε μια πολύ μεγάλη εταιρία του εξωτερικού. Το τρίτο και νομίζω το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι έχεις την ευκαιρία να δουλέψεις με ανθρώπους από όλο τον κόσμο οι οποίοι μπορεί να έχουν πολύ διαφορετικό παρελθόν, διαφορετικές εθνικότητες, διαφορετικές πεποιθήσεις κτλ. Οπότε μαθαίνεις να βλέπεις τον κόσμο και από τα μάτια τους και επίσης είναι κάτι που φέρνει μια πολύ μεγάλη παραγωγικότητα και δημιουργικότητα σε μια εταιρία και σε μια ομάδα και αυτό θεωρώ ότι είναι από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα που έχω ως εργαζόμενος στο εξωτερικό.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε;

Θεωρώ ότι η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν ο ανταγωνισμός γιατί δεν ήμουν προετοιμασμένος για αυτό! Μεγαλώνοντας στον Πολύγυρο σε ένα πολύ μικρό μέρος και χωρίς να έχω εργασιακή εμπειρία στην Ελλάδα, πήγα στην Αγγλία σε μια μεγάλη εταιρεία και από την αρχή κατάλαβα ποσό μεγάλος είναι ο ανταγωνισμός. Στην αρχή μπορεί να νιώθεις λίγο μειονεκτικά επειδή δεν είσαι μέσα σε ένα οικείο περιβάλλον, δεν είσαι στη χώρα σου, δεν μιλάς τη γλώσσα σου, στις αξίες σου και στο πως έχεις μεγαλώσει, όποτε μπορεί να αισθανθείς  μειονεκτικά  απέναντι στους υπόλοιπους συνεργάτες. Από την άλλη, αν το διαχειριστείς σωστά, είναι κάτι που σου προσφέρει ένα κίνητρο να γίνεις πιο παραγωγικός, δημιουργικός, να δουλέψεις πιο σκληρά ώστε να έρθεις στο ίδιο επίπεδο και να ξεπεράσεις στον ανταγωνισμό όλους τους υπόλοιπους.

 

Η επιστροφή στην Ελλάδα υπάρχει στα σχέδιά σας; αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις;

Το έχω στο πίσω μέρος του μυαλού μου αλλά δεν είναι στα άμεσα πλάνα μου εκτός και αν χρειαστεί να γυρίσω ή αν όντως προκύψει κάποια πολύ καλή ευκαιρία η οποία θα είναι αρκετά δύσκολο στο να αντισταθείς. Μπορούμε να ερευνήσουμε ένα υποθετικό σενάριο : αν υπάρχει κάποια αρκετά ενδιαφέρουσα πρόταση από κάποια είτε διεθνή είτε ελληνική εταιρία σε μια ηγετική θέση  ή σε έναν οργανισμό που θα μπορούσα να συνεχίσω να εξελίσσομαι να μαθαίνω κλπ,  τότε σίγουρα θα ήταν κάτι το οποίο θα σκεφτόμουν αρκετά σοβαρά»

Τι απολαμβάνετε όταν επιστρέφετε στον Πολύγυρο; Υπάρχει κάτι που σας στενοχωρεί ή προβληματίζει; 

Σίγουρα το να βλέπω οικογένεια, φίλους, συμμαθητές, γνωστούς. Επίσης σίγουρα βλέπω τον Πολύγυρο σαν το μέρος στο οποίο μπορώ να ηρεμήσω, και να αλλάξω λίγο τους ρυθμούς της καθημερινής ζωής μου, μπαίνοντας σε μια θέση ηρεμίας. Οπότε αυτά είναι τα δύο μεγαλύτερα πλεονεκτήματα για εμένα. Στα πράγματα που με προβληματίζουν, θα έλεγα ότι κάποιες φορές να βλέπεις ανθρώπους που δεν είναι ανοιχτοί σε κάτι διαφορετικό από αυτό που έχουμε μάθει, ζήσει ή μας έχουν πει και πιστεύουμε πως είναι το σωστό.

Πλέον κοιτάζοντας τα πράγματα από μακριά, που έχετε κάνει τα βήματα σας και τις επιλογές σας, αν θα μπορούσατε να μιλήσετε σε παιδιά του Λυκείου που πρέπει να πάρει αποφάσεις για την πορεία του, και τις σπουδές του τι θα του συμβουλεύατε;»

Αυτό που θα ήθελα να είχα ακούσει εγώ όταν βρισκόμουν σε αυτή την αγχωτική κατάσταση που έπρεπε να αποφασίσω τι θέλω να κάνω στην ζωή μου και τι πορεία θέλω να ακολουθήσω είναι ότι σε αυτή την ηλικία και είναι απόλυτα φυσιολογικό να μην ξέρεις τι θέλεις να κάνεις στην ζωή σου, υπάρχουν άνθρωποι σε ακόμη μεγαλύτερη ηλικία που ακόμα προσπαθούν να μάθουν σε τι είναι καλοί, τι τους αρέσει και θέλουν να κάνουν. Γι” αυτό ας μην αγχώνονται αν δεν έχουν  βρει ακόμα τι θέλουν να κάνουν στην ζωή τους. Μία δεύτερη συμβουλή, να πάρουν όσα περισσότερα ερεθίσματα μπορούν από ταξίδια, από ανθρώπους, να είναι ανοιχτοί σε γνώσεις, σε πληροφορίες, στο να ακούσουν και στο να επεξεργαστούν.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης