Ο Γιώργος Ριζόπουλος(Αλεξανδρούπολη,1935-Αθήνα,19 Οκτωβρίου)ήταν ποιητής και δημοσιογράφος.Γιος δικαστικού υπαλλήλου,εγκαταστάθηκε στην Κατερίνη.Πολύ νέος εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή,με τίτλο “Φτερουγίσματα’.Τον κέρδισε η δημοσιογραφία και διακρίθηκε για της αντιαυταρχικές του θέσεις.Τέθηκε στο πλευρό των φτωχών και ο αλτρουισμός του του στοίχισε διώξεις από την αστυνομία.Σκοτώθηκε πολύ νέος σε ηλικία 29 ετών,1964,όταν ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα.Για την ακρίβεια τραυματίστηκε θανάσιμα όταν αυτός και δύο άλλοι δημοσιογράφοι σταματήσανε να βοηθήσουν τραυματίες από άλλο τροχαίο ανάμεσα τους και ο πρώην υπουργός,Παυσανίας Λυκουρέζος και η γυναίκα του.Τότε ενα διερχόμενο όχημα τον παρέσυρε και τον σκότωσε.Το 1990 ο δήμος Πιερίας έκδωσε βιβλίο με τα ποιητικά του έργα.
Στέφανος Γιολδάσης
Η οδός του σπιτιού μου είναι η » Υψηλάντου 20″ . Η ιστορία που κρύβεται πίσω από την οδό αυτή είναι:
Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης ήταν Έλληνας ευγενής της Ρωσικής αριστοκρατίας, αξιωματικός του Ρωσικού Στρατού που έφερε τον βαθμό του Υποστράτηγου και Αρχηγός της Φιλικής Εταιρίας.
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1792 και ήταν γιος του Κωνσταντίνου Υψηλάντη, Ηγέμονα της Μολδοβλαχίας και της Ελισάβετ Βακαρέσκου. Το 1810 κατατάχτηκε με τον βαθμό του ανθυπλίαρχου (ανθυπολοχαγός του Ιππικού) στο σώμα των εφίππων σωματοφυλάκων του Τσάρου Αλέξανδρου Α” της Ρωσίας. Διακρίθηκε στους πολέμους κατά του Ναπολέοντα, όπου στη μάχη της Δρέσδης (27 Αυγούστου 1813 ν.ημ) έχασε το δεξί του χέρι (21 ετών).
Το 1814-1815 συμμετείχε και αυτός ως μέλος της αυτοκρατορικής ακολουθίας στο Συνέδριο της Βιέννης με το βαθμό του Υποστρατήγου.
Ανδριάννα Ποταμίτη
Γύρω από το σπίτι μου υπάρχουν διάφοροι δρόμοι με τη δικιά τους ιστορία και τα μυστικά τους. Μερικοί απ’ αυτούς τους δρόμους είναι η Θεοτοκοπούλου, η 23ης Οκτωβρίου, η Κίρκης και η Ριζοπούλου άλλα και ο δρόμος που μένω, η Λατανίας.
Η Λατανίας όπως και πολλοί δρόμοι έχουν την ιστορία τους. Η Λατανίας κάποτε ήταν πάροδος της οδού Κίρκης και ήταν αδιέξοδος λόγω μιας τεράστιας λατάνιας ή αλλιώς φοίνικα που υπήρχε στον δρόμο. Τη λατάνια την έκοψαν το 1992 και έτσι όταν η Λατανίας έγινε δρόμος πήρε το όνομα Λατανίας λόγω του τεράστιου φοίνικα που υπήρχε εκεί.
Γιώργος Ευσταθιάδης
Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΜΑΣ
Γεννήθηκε στην Λάρισα το 1777. Πατέρας του ήταν ο Μιχαήλ Κούμας, έμπορος γουναρικών. Από φόβο να μην τον πάρουν οι γενίτσαροι πέρασε την παιδική του ηλικία κρυμμένος στο σπίτι μέχρι δέκα χρονών χωρίς να πάει σε σχολείο και εκκλησία. Επειδή ανέπτυξε μεγάλο ζήλο για τα γράμματα, οι γονείς του τον παρέδωσαν δεκαπενταετή στο σχολείο του Τυρνάβου, όπου είχε διδάσκαλο τον Ιωάννη Πέζαρο. Σ” αυτόν μαθήτευσε έξι χρόνια και απόκτησε φήμη διακεκριμένου μαθητή. Διδάχθηκε αρχαίους Έλληνες κλασικούς συγγραφείς και βασικές αρχές της φιλοσοφίας από κοινού με μαθηματικά, γεωμετρία και φυσική, στα οποία φαίνεται να παρουσιάζει ιδιαίτερη κλίση .Ο Κούμας προτίμησε να επιστρέψει στην πατρίδα του, όπου έγινε διδάσκαλος. Δίδαξε ελληνικά και επιστημονικά μαθήματα στην απλοελληνική κατά τα πρότυπα των δημοτικιστών και εισάγει ως νέο μάθημα την άλγεβρα. Τον Οκτώβριο του 1798 νυμφεύεται τη γυναικαδελφή του δασκάλου του Ιωάννη Πέζαρου. Το 1799 ο Κούμας αποκτά μια κόρη χάνει, όμως, τη γυναίκα του. Από αυτόν η οδός λέγεται Κούμα.
Ευαγγελία Λαζαρίδη
Οι περισσότερες οδοί της Λάρισας έχουν πάρει τα ονόματα τους απο γνωστούς ανθρώπους και έχουν ιστορική σημασία.
Η οδός Ριζοπούλου πήρε το όνομα της απο τον Ν.Ριζόπουλο που ήταν Λαρισαίος έμπορος και αγωνιστής της Θεσσαλικής Επανάστασης του 1878.Επίσης η οδός Χρυσοχόου απο τον Μιχαήλ Χρυσοχόο .Ήταν χαρτογράφος και στατιστικογράφος με διεθνή φήμη. Η οδός 23η Οκτωβρίου ονομάστηκε έτσι όταν στις 23 Οκτώβρη του 1944 οι καμπάνες χτυπούσαν χαρμόσυνα το τέλος της Γερμανικής κατοχής.
Άρα, ο κάθε δρόμος έχει τη δική του ενδιαφέρουσα ιστορία σε κάθε γωνιά της Λάρισας.
Βαγγέλης Γκάλης
Οι δρόμοι γύρω από το σπίτι μου είναι ο δρόμος Κανάρη ( που είναι το σπίτι μου )ο δρόμος Λάμπρου Κατσώνη ο δρόμος Μανδηλαρά και ο δρόμος Μιαούλη.
Το όνομα Κανάρη προήλθε από τον Κωνσταντίνο Κανάρη που ήταν ελληνας επαναστάτης, σπουδαία μορφή του ναυτικού αγώνα κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και μετέπειτα ναύαρχος και πολιτικός, ο οποίος διετέλεσε πέντε φορές πρωθυπουργός της Ελλάδος.
Ο δρόμος Λάμπρου Κατσώνη προήλθε από τον Λάμπρο Κατσώνη,Ο Λάμπρος Κατσώνης ήταν Έλληνας συνταγματάρχης του ρωσικού αυτοκρατορικού στρατού, ιππότης του ρωσικού Τάγματος του Αγίου Γεωργίου και ήρωας του απελευθερωτικού κινήματος του 1787.
Το όνομα Μανδηλαρά προήλθε από τον Νικηφόρο Μανδηλαρά που ήταν Έλληνας νομικός, δημοσιογράφος και εκδότης εφημερίδας. Είναι περισσότερο γνωστός ως δικηγόρος υπερασπίσεως στη δίκη για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε.
Ο δρόμος Μιαούλη προήλθε από τον Ανδρέα Βώκο, γνωστότερος με το ψευδώνυμο Ανδρέας Μιαούλης ήταν Έλληνας καραβοκύρης, πολιτικός και ναύαρχος, που διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, καθώς και στη μετέπειτα πολιτική ζωή του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.
Γεωργία Μπαλωμένου