ΤΟ ΣΚΙΑΧΤΡΟ

Το σκιάχτρο είναι ένα δόλωμα συχνά σε σχήμα ανθρώπου. Τα ανθρωποειδή σκιάχτρα συνήθως ντύνονται με παλιά ρούχα και τοποθετούνται σε ανοιχτά χωράφια για να αποτρέπουν τα πουλιά να τρέφονται με πρόσφατα πεσμένους σπόρους και καλλιέργειες. Τα σκιάχτρα χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο από αγρότες. Είναι ένα αξιοσημείωτο σύμβολο των αγροκτημάτων και της υπαίθρου στη λαϊκή κουλτούρα.

Όμως από την εφεύρεση του ανθρωποειδούς σκιάχτρου, έχουν  αναπτυχθεί πιο αποτελεσματικές μέθοδοι. Σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις κορδέλες από αλουμίνιο ΡΕΤ με υψηλή ανακλαστικότητα είναι δεμένες στα φυτά για να παράγουν λάμψη στον ήλιο. Μια άλλη προσέγγιση είναι η χρήση αυτόματων πιστολιών θορύβου που τροφοδοτούνται από αέριο προπανίου. Ένα οινοποιείο στην Νέα Υόρκη έχει χρησιμοποιήσει ακόμη και φουσκωτούς σωλήνες ή αεροχορευτές για να τρομάξει τα πουλιά.

Επίσης τα σκιάχτρα έχουν επηρεάσει και τις τέχνες. Για παράδειγμα σε ταινίες όμως ο Μάγος του Οζ υπάρχει χαρακτήρας με μορφή σκιάχτρου. Επιπλέον έχουν επιρροή και στην βιβλιογραφία αλλά και στην ζωγραφική.

Στέφανος Γιολδάσης

Σχολιάστε